pestil-nedir

Yaz-Kış Meyve Yemeyi Sağlayan En Sağlıklı Gelenek: Pestil Nasıl Yapılır?

Favorilerime
Ekle

Teknolojinin henüz bu kadar gelişmediği dönemlerde, meyveleri tüm yıl saklayabilmek ve afiyetle tüketebilmek adına yapılırmış pestiller. Anneannelerimiz, babaannemlerimiz de faydalı olsun, enerji versin diye yedirirlerdi bize hep küçükken bu lezzetleri. Son dönemlerde kıymeti unutulmaya başladı. Daha az elimiz gider oldu pestillere. Oysa ne kadar enfes bir ve yapımı kolaylar!

Bu denli faydalı ve enfes bir enerji kaynağı olan pestillerin de ev yapımı olanları makbul. Çeşit çeşit meyveden yapılabilen pestil tarifleri, pestil yapımı, çeşitleri ve pestilin hakkında bilmeniz gereken tüm detayları bir bir anlatıyoruz. Hadi başlıyoruz!

Pestil nedir? Pestilin faydaları

pestil-nedir

Anadolu'da eskilerimiz yaz meyvelerini kışın, kış meyvelerini de yazın afiyetle yemek için bir saklama yöntemi geliştirmiş. Bu yöntemle meyvelerden önce püreler elde edilmiş. Ardından bu püreler incecik bir tabaka halinde kurutulmuş ve uzun süre lezzeti de şifası da kaybolmayan pestiller çıkmış ortaya. Farklı farklı onlarca çeşit meyveden enfes pestiller yapılabiliyor. İlk zamanlarda meyvenin sadece kendi şekeri kullanılsa da toz şeker kullanılabiliyor. İçerisine bal, pekmez, fındık, fıstık, ceviz gibi farklı malzemeler ilave edilen bu lezzet kağıt şeklinde kurutulup tüketilebildiği gibi, blok halde kurutulmuş pestilden kesilerek de yenebiliyor. Kendisi tam bir enerji deposu aynı zamanda!

Pestilin faydalarını da sayacak olursak;

  • Özellikle üzüm ve dut pestili kan yapıcı özellik taşıdığı için kansızlık problemi çekenlerin tüketmesi önerilir.
  • Önemli bir selenyum kaynağıdır. Düzenli ve belli miktarlarda tüketildiği takdirde selenyum seviyesini dengeler.
  • İçerisindeki selenyum sayesinde vücudun bağışıklık sistemini destekler, özellikle tiroid tedavisine destek olur.
  • Enerji verir, daha sağlıklı olmaya yardımcı olur.
  • Kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.
  • Soğuk havalarda, belli bir miktarda tüketildiği takdirde içinizin ısınmasına da yardımcı olur.
  • Şeker ihtiyacınızı özellikle içerisinde rafine şeker olmayan pestiller, sağlıklı bir şekilde giderir ve dengeler.
  • Pestil çeşitleri nelerdir?

    Başta üzüm ve dut olmak üzere aklınıza gelebilecek birçok meyveden enfes pestiller yapılabiliyor. Bu meyvelerin ortak özellikleri posalarının çıkabiliyor olması. Muz gibi posası çıkmayan kurutmaya el verişli olmayan meyveler ne yazık ki pestil yapımında kullanılamıyor ya da sadece tat vermesi amacıyla kullanılabiliyor. Elma, ayva, dut, üzüm, havuç, şeftali, erik, kızılcık vb gibi meyveler pestil yapımına oldukça uygun.

    Pestil nasıl yapılır? Evde pestil yapmanın püf noktaları

    Pestil, evde çok rahatlıkla yapabileceğiniz yiyeceklerden. Mevsimin en taze meyvelerinizi alın ve yapımına başlayalım. Dilerseniz şekersifaz, dilerseniz ceviz, bal gibi rklı malzemeler ilave ederek pestillerinizi hazırlayabilirsiniz.

    Elinizdeki meyveleri (portakal, dut, vişne, elma, erik, şeftali vb) güzelce yıkayın ve varsa kabuklarını soyun. Ardından minik parçalar halinde doğrayın ve bir tencerenin içerisine aktarın. Varsa çekirdeklerini de bu aşamada çıkarmaya özen gösterin. Ardından kısık ateşte üzerine 1 kilo meyveye 1,5 su bardağı su oranında su ilave ederek ağır ateşte pişirmeye başlayın. Daha sonra şeker ve nişasta da ilave ederek pişirmeye devam edin.

    Ardından rondodan geçirip püre haline getirin. Varsa çekirdeklerini süzdürmek için tel süzgeçten geçirin ve incecik bir fırın kağıdının üzerine ya da temiz bir tülbentin üzerine hazırladığınız pestili yayın. Daha sonra güneş gören ve temiz bir ortamda kurumaya bırakın. Öyle bir imkanınız yoksa 100 derecede ısıtılmış fırında pestilleriniz hafif kuruyana kadar yaklaşık 3 saat kadar pişirin.

    foodlyfriends.wordpress.com

    foodlyfriends.wordpress.com

    Güneşte bekletiyorsanız üzerine başka maddeler düşmemesine özen gösterin. Güneşin altında yaklaşık 1 hafta içerisinde kuruyacak ve lezzeti de oturacaktır. Dilerseniz yapım aşamasında kurutmaya bırakmadan önce içerisine ceviz, fındık, fıstık gibi malzemeler ilave edebilir, bal ya da pekmezle de tatlandırabilirsiniz.

    Şimdiden ellerinize sağlık!


    Doyamayanlar için bir de videomuz var!

    Yorumlar

    0

    Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?