Mevsimsiz lezzetlerden biri mor lahana. Kırmızı lahana olarak da bilinen bu sebze rengiyle lezzetiyle mezelere, turşulara pek yakışıyor. Özellikle sonbahar-kış aylarında en lezzetlisi bulunan kırmızı lahana, yumuşatılarak tüketiliyor. Kalorisi çok düşük, C vitamini ve lif açısından da oldukça zengin. Bu şifalı, faydalı sebzeyi sofralara turşu olarak taşımak isteyenleri buradan alalım. Turşusunu yapması da salatası ya da mezesi kadar kolay üstelik. Hadi gelin bugün evlerimizde, tüm yemeklerimizin yanına çok yakışacak, herkesin kolaylıkla yapabileceği bir turşu hazırlayalım.
Kırmızı lahana turşusu nasıl kurulur?
İlk aşama mor lahana seçimi. Lahananın en tazelerinden, dış yüzeyi parlak ve yaprakları çok sert olmayanlarından seçerek işe başlayın. Ardından kırmızı lahanayı ortadan ikiye bölün ve alt kısmındaki en sert beyaz yerini üçgen şeklinde kesere çıkarın. Bu mor lahanayı kolaylıkla kesmenizi sağlayacaktır. Lahanayı kesme tahtasının üzerine alın ve olabildiğince ince bir şekilde kesin. Kestikten sonra suyla güzelce yıkayıp varsa içindeki toz ve kirlerden kurtulun. Fazla sularının süzülmesini sağlayın.
Ardından büyükçe bir kaba alıp üzerine kaya tuzu ilave edin. Kaya tuzu kullanmak oldukça önemli. Uzun süre turşunuzun dayanmasını sağlayacak maddelerden biri. Orta boy bir kırmızı lahana için 2 yemek kaşığı kaya tuzu kullanmanız yeterli. Lahananın boyutlarına göre kullanılan tuz miktarında da farklılıklar olabilir. Ardından yavaş yavaş lahanaları ovun. Ovduğunuz lahanayı en az 15-20 dakika kadar oda sıcaklığında dinlendirin.
Yorumlar
0