"Karaciğere Ne İyi Gelir?" Diyenlere Karaciğer Dostu 12 Faydalı Besin
03 Nisan 2023
Favorilerime Ekle
Safra, kolesterol ve protein üretimi konusunda önemli rolleri olan, vitamin ve mineral depolama ve toksinlerin parçalanmasına yardımcı olma gibi vücutta hayati işlevleri bulunan karaciğerin sağlığını korumak, genel sağlığımızı koruyabilmemiz için oldukça önemli. Tam da bu yüzden karaciğere iyi gelen besinleri bilmek, zararlı alışkanlıkları bir kenara bırakıp karaciğer dostu besinleri beslenme düzenimize daha çok dahil etmek de bize düşenlerden.
Hadi gelin bugün karaciğere ne iyi gelir hep birlikte öğrenelim, beslenme alışkanlıklarımızı değiştirerek hem karaciğerimize hem de genel sağlığımıza bir katkıda bulunalım. İşte karşınızda karaciğere iyi gelen 10 sağlıklı besin!
Karaciğere iyi gelen besinler nelerdir?
Karaciğere iyi gelen besinlere hızlıca göz atmak isteyenleri hemen böyle alalım ve sağlıklı bir karaciğer için tüketebileceğiniz, tam bir karaciğer dostu olan besinleri tanıyalım:
1. Yeşil yapraklı sebzeler
2. Turunçgiller
3. Zerdeçal
4. Sarımsak
5. Enginar
6. Pancar
7. Lahana
8. Yaban mersini
9. Badem
10. Yeşil çay
11. Havuç
12. Biberiye
Karaciğer dostu besinler
Karaciğere iyi gelen besinlere hızlıca göz attık ama yeter mi, asla. Gelin bu besinleri daha yakından tanıyalım, hangisini nasıl tüketirsek faydalı olur, bu besinler neden karaciğere iyi geliyor gibi sorulara birlikte yanıt bulalım.
1. Yeşil yapraklı sebzeler
Ispanak ve pazı gibi yeşil yapraklı sebzeler yüksek miktarda C vitamini, demir ve folat içeriyor. Bu maddeler de karaciğerdeki toksinlerin atılmasına yardımcı oluyor ve karaciğerin genel sağlığını destekliyor. Nasıl yemeliyiz derseniz mevsime uygun olarak seçeceğiniz yeşil yapraklı sebzeleri salatalarınıza ekleyebilir, yemeklerinizde garnitür olarak kullanabilirsiniz.
2. Turunçgiller
Portakal, mandalina, limon ve greyfurt başta olmak üzere pek sevdiğimiz lezzetlerden turunçgiller de yüksek miktarda C vitamini içeriyor bildiğiniz gibi. Bu antioksidan özellikleri vücuttaki serbest radikalleri temizleyerek karaciğer sağlığını korumaya yardımcı oluyor. Turunçgillerin bu özelliğinden faydalanmak için onları tek başına taze taze tüketebilir, suyunu sıkarak içebilir veya salatalarınıza ekleyebilirsiniz.
3. Zerdeçal
Antienflamatuvar özelliklere sahip zerdeçal, içinde bulunan curcumin isimli bir madde sayesinde karaciğerdeki iltihaplanma riskini azaltıyor, var olan iltihaplanmaların da hızlıca iyileşmesine destek olabilir. Bu sayede karaciğerin sağlıklı kalmasına yardımcı olan besinlerden oluyor. Zerdeçalı taze ya da toz halde yemeklerinizde kullanabilirsiniz.
4. Sarımsak
Sarımsağın içeriğinde karaciğer sağlığını korumada önemli rolleri bulunan selenyum ve allicin gibi maddeler bulunuyor. Bu maddeler karaciğerin toksinlerle mücadelesinde karaciğere destek oluyor ve vücudun yanında yer alıyor. Sarımsağın bu özelliğinden faydalanabilmek için onu yemeklerinizde, çorbalarınızda, hatta meze ve salatalarınızda bir tatlandırıcı olarak kullanabilir, günde 1 diş sarımsağı tek başına yemeyi de deneyebilirsiniz.
Enginarın içeriğinde de yüksek miktarda antioksidan ve lif bulunuyor. Bu lifler, vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olurken karaciğerin sağlıklı kalmasına da yardımcı oluyor. Tam da bu yüzden en karaciğer dostu besinler arasında yerini alan enginarı mevsiminde bolca alabilir, haşlayarak, zeytinyağlı yemeğini hazırlayarak veya salatalarınıza ekleyerek farklı şekillerde tüketebilirsiniz.
6. Pancar
İçinde yüksek miktarda betanin isimli, antioksidan özellikleri bulunan bir madde olan pancar, bu antioksidan özellikleri sayesinde karaciğerin hasar görmesini önlüyor ve karaciğer sağlığını destekliyor. Pancarları haşlayarak veya salatalarınıza ekleyerek yiyebilir, farklı tariflerde pancarları değerlendirebilirsiniz. Bakınız: Pancarlı Tarifler
7. Lahana
Güçlü antioksidan, antimikrobiyal, antienflamatuvar özellikler gösteren sülforafan isimli bir madde içeren besinlerden olan lahana da karaciğer dostu besinlerden biri. Zira içindeki bu özel madde sayesinde karaciğerdeki toksinlerin hızla parçalanıp atılmasını sağlıyor, bu da genel karaciğer sağlığını korumaya yarıyor. Lahanayı salatalarınızda, turşularınızda değerlendirebilir, nefis yemeklerini hazırlayabilirsiniz. Bakınız: Lahana Tarifleri
8. Yaban mersini
Flavonoidler, antioksidanlar ve C vitamini açısından zengin bir meyve olan yaban mersini, bu özellikleri sayesinde karaciğerdeki serbest radikalleri nötralize ediyor, karaciğerin genel sağlığını korurken karaciğer yağlanması gibi sorunların da oluşma riskini azaltıyor. Yaban mersinini taze taze bir meyve olarak tüketilebileceğiniz gibi dilerseniz smoothie, yoğurt veya salata gibi farklı tariflere de ilave edebilirsiniz.
9. Badem
İçeriğinde bulunan yüksek oranda besin lifi, protein, E vitamini ve sağlıklı yağlar sayesinde badem de karaciğer dostu besinler arasında yerini alıyor. Bu maddeler sayesinde badem, karaciğerde iltihaplanma riskini azaltırken toksinlerin temizlenmesine de destek oluyor. Onu doktorunuz aksini söylemediği sürece günde 1 avuç tuzsuz, çiğ halde tüketebilirsiniz.
10. Yeşil çay
Yeşil çayın antioksidanlar bakımından zengin olmadığını bilmeyen kalmadı. İşte bu özelliği sayesinde karaciğerin yağlanmasının önüne geçebilen yeşil çay karaciğerdeki enzimlerin de sağlıkla varlığını sürdürebilmesine destek oluyor. Günde 1 fincan yeşil çay içmeniz yeterli görülüyor.
11. Havuç
Betakaroten, C vitamini ve K vitamini açısından zengin bir sebze olan havuç, içindeki bu bileşenler sayesinde karaciğer sağlığını korumak için önemli olan serbest radikalleri nötralize ediyor. Havucun bu özelliğinden faydalanmak içinse onu çiğ şekilde tüketmeniz öneriliyor. Tek başına kıtır kıtır yiyebileceğiniz gibi rendeleyip salatalarınıza da ilave edebilirsiniz.
12. Biberiye
Flavonoidler ve antioksidanlar bakımından zengin bir bitki olan biberiye, bu sayede toksinleri karaciğerden uzaklaştırmaya yardımcı oluyor, karaciğer yağlanmasını riskini de olabildiğince azaltıyor. Onun bu etkilerinden faydalanabilmek için biberiyeyi yemeklere baharat olarak eklemeniz veya çay olarak demleyip içmeniz öneriliyor.
Önemli bir not: Biz karaciğere iyi geldiği bilinen besinleri sıraladık ama siz, özellikle de karaciğerinizle ilgili bir sorun yaşıyorsanız, kronik, ciddi bir rahatsızlığınız varsa, düzenli olarak ilaç kullanıyor ya da özel bir perhiz uyguluyorsanız yukarıdaki doğal besinler de dahil olmak üzere hiçbir ürünü, malzemeyi, besini doktorunuza danışmadan tüketmeye başlamayın, doktorunuzun önerileri dışına çıkmayın.
Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bu yazıdaki bilgiler de dahil olmak üzere doktorunuzun sizin için uygun görmediği hiçbir yöntemi denememelisiniz.
Yorumlar
0