Karaciğer Yağlanması Belirtileri Nelerdir, Nasıl Geçer?
28 Kasım 2023
Favorilerime Ekle
En hayati organlarımızdan biri olan karaciğer, yağ metabolizmamızın düzenlenmesinde önemli roller üstleniyor. Ancak birçok farklı sebeple karaciğerde de zaman içinde olağandan fazla yağ birikimi meydana gelebiliyor. Bu yağ birikiminin derecesi arttığında ise iltihaplanma, organın fonksiyonlarını yerine getirmede güçlük çekmesi gibi durumlar oluşabiliyor. İşte bu ve benzeri olumsuz durumlarla karşılaşmamak için karaciğer yağlanması nedir, belirtileri ve nedenleri nelerdir, karaciğer yağlanmasına ne iyi gelir öğrenmemiz gerekiyor.
Karaciğerin normal fonksiyonlarını yerine getirmesine engel olabilecek, bunu zorlaştırabilecek karaciğer yağlanması sorunuyla ilgili sizin de aklınıza takılanlar varsa aşağıdaki bilgilere göz atmanızda fayda var. Eğer böyle bir sorun yaşadığınızı düşünüyorsanız ya da içinizde ufak da olsa bir şüphe varsa da hiç vakit kaybetmeden doktorunuza danışmalı, doktorunuzun sizin için uygun gördüğü tüm tetkikleri yaptırmalı ve onun önerileri doğrultusunda hareket etmelisiniz tabii ki.
Uyarımızı da yaptığımıza göre karaciğer yağlanması ile ilgili bilinmesi gerekenleri tek tek anlatmaya başlayalım.
Karaciğer yağlanması, kısaca karaciğerde anormal düzeylerde yağ birikmesine bağlı olarak ortaya çıkan bir hastalıktır diyebiliriz. Yağlanmanın artmasıyla birlikte karaciğerde iltihaplanma, fonksiyon kaybı gibi sağlık sorunları oluşabilir, ilerleyen aşamalarda bu sorun siroz gibi farklı ve çok ciddi hastalıklara da sebebiyet verebilir.
Bu nedenle karaciğer yağlanması sorununun da birçok hastalıkta olduğu gibi erken teşhis edilmesi ve kontrol altına alınması çok önemlidir. Belirtiler takip edilerek doktor kontrolünde karaciğer yağlanmasının nasıl tedavi edileceği kararlaştırılır. Bu aşamada karaciğer yağlanmasının neden ortaya çıktığı, belirtileri, hani aşamada olduğu da büyük önem taşır.
Karaciğer yağlanması belirtileri nelerdir?
Karaciğer yağlanması henüz başlarındayken herhangi bir belirti göstermeyebilir. Ancak bu sağlık sorunu ilerlediğinde yaygın olarak şu belirtilerin görülebileceği söylenir:
Halsizlik ve enerji düşüklüğü
Göğüs ve karın bölgesinde ağrı
Çabuk yorulma
İştahsızlık
Mide bulantısı ve kusma
Sarılık
Karın sağ üst kısmında basınç ve doluluk hissi
Kaşıntı
Ciltte kızarıklık ve pullanmalar
Karaciğer yağlanması nedenleri nelerdir?
Karaciğer yağlanmasının sebeplerini bilmek de bu sağlık sorunuyla mücadele edebilmek için önemli. Zira bu hastalığın oluşmasında genetik faktörler kadar çevresel de birçok faktör bulunuyor ve faktörlerden bazılarını değiştirerek karaciğer sağlığınıza olumlu katkılarda bulunmanız mümkün oluyor. Karaciğer yağlanmasının yaygın olarak bilinen nedenleri arasında şunlar yer alıyor:
Sağlıksız beslenme alışkanlıkları
İşlenmiş karbonhidratların aşırı tüketimi
Aşırı şeker (özellikle rafine şeker) tüketimi
Az protein alımı
Gereğinden fazla A vitamini alımı
Obezite veya aşırı kilo
Hızlı/Ani kilo kaybı (Şok diyet uygulama gibi)
İnsülin direnci
Tip 2 diyabet
Yüksek kan trigliserid seviyeleri
Yüksek tansiyon
Yüksek kolesterol
Hareketsiz yaşam (Hafif egzersizler, yürüyüşler yapmama)
Genetik faktörler
Gebelik
Kullanılan bazı ilaçların yan etkileri
Alkol ve sigara gibi zararlı alışkanlıklar
Karaciğer yağlanmasına ne iyi gelir?
Sıra geldi karaciğer yağlanması nasıl geçer, karaciğer yağlanmasına ne iyi gelir sorularına yanıt vermeye. Başında da söylediğimiz gibi böyle bir sorunla karşılaşırsanız aşağıdaki öneriler de dahil olmak üzere hiçbir öneriyi, ne kadar doğal gözükürse gözüksün, doktorunuza sormadan ve ondan onay almadan uygulamamalısınız. Unutmayın ki sizin bünyenizi en iyi sizin doktorunuz bilebilir ve neyin iyi neyin kötü geleceğine ancak o, gerekli tetkikleri yaptıktan sonra karar verebilir, aman diyelim, doktorunuzun sözünün dışına çıkmayın, sağlığınızı riske atmayın. Aşağıdaki doğal malzemeler ve yöntemler ancak ve ancak doktorunuzun sizin için uygun görmesi halinde destek alabileceğiniz yollardır, ilaç ya da reçete niteliği taşımazlar. Yeniden hatırlatmış olalım ve hemen karaciğer yağlanmasına ne iyi gelir sıralamaya başlayalım:
Sağlıksız gıdalardan kaçınılmalı, bol miktarda sebze, meyve, tam tahıl, sağlıklı yağlar ve protein içeren bir beslenme düzenine geçilmeli. (Bunun için mutlaka kişiye özel hazırlanmış diyet listeleri kullanmalı, bir diyetisyenden destek almalısınız.)
Düzenli egzersiz yapmalı, hareketsiz hayat tarzından vazgeçmelisiniz.
Günlük su ihtiyacınız kadar suyu mutlaka tüketmeli, bu sayede karaciğerinizin düzgün çalışmasına destek olmalısınız.
Eğer sağlıklı kilonuzdaysanız kilonuzu korumalı, fazla kiloluysanız yine bir diyetisyenle çalışarak sağlıkla, acele etmeden kilo vermelisiniz.
Yeşil çay başta olmak üzere kafein içeren içecek ve yiyeceklerin antioksidan etkisinden faydalanabilir, karaciğer yağlanmasının bu sayede azalmasını destekleyebilirsiniz, unutmamalısınız.
Omega 3 yağ asitleri bakımından zengin besinleri düzenli tüketmelisiniz. (Balık, balık yağı, keten tohumu gibi)
Limon gibi C vitamini içeren besinleri tüketmeli, antioksidan etkileriyle vücudunuzu karaciğer yağlanması sorunundan korumalısınız.
Elma sirkesi de karaciğer de biriken yağların azalmasına destek olabileceğinden doktorunuz da uygun bulursa 1 yemek kaşığı kadar elma sirkesini suyunuza ilave edip içebileceğinizi unutmamalısınız.
Vücudu birçok hastalığa karşı koruyan doğal malzemelerden zerdeçal da karaciğerde biriken yağların azalmasını sağlayabileceğinden onu da aşırıya kaçmadan tüketmeye özen göstermelisiniz. (Günde 1 çay kaşığını geçmeyecek miktarda)
Aktarlardan temin edebileceğiniz karahindiba çayını da yine evde demleyip 1 fincanı geçmeyecek şekilde içerek yağlanma sorununun önüne geçebileceğinizi unutmamalısınız.
Yorumlar
0