Kan Grubuna Göre Beslenme

Dünyanın En İlginç Diyetlerinden Biri: Kan Grubuna Göre Beslenme

Favorilerime
Ekle

Her gün karşımıza bambaşka diyetler, bambaşka beslenme programları çıkmaya devam ediyor. Bugün de sırada, aslında çok eski zamanlardan bu yana konuşulan, sık sık yeniden gündem olan kan grubuna göre beslenme var.

0, A, B ve AB kan grubundan insanların farklı şekillerde beslenmesi gerektiği, her kan grubundan insanın yemesi ve yememesi gereken yiyeceklerin aslında çok farklı olduğu düşüncesinden yola çıkılarak oluşturulan bu "kan grubuna göre beslenme" durumu ne kadar mantıklı dersiniz?

Bugüne dek bu dört farklı kan grubu için oluşturulmuş olan genel beslenme düzenlerinden tutun da kan grubuna göre beslenmenin dayanaklarına, bu konuyu tüm yönleriyle masaya yatırmanın zamanı geldi.

Eğer kan grubuna göre hazırlanan beslenme programlarından herhangi birini uygulamayı düşünüyorsanız ya da bu konuyla daha önce de karşılaştıysanız ama ne olduğunu tam olarak bilmiyorsanız çok doğru yerdesiniz.

Kan grubuna göre beslenme nedir, ne değildir, faydaları nelerdir, bir zararı var mıdır bir bir anlatıyoruz.

İçindekiler

  • Kan grubuna göre beslenme nedir?

null

Kan grubuna göre beslenmenin aslında 1900'lerin başında, kan gruplarının bulunmasından hemen sonra ortaya çıktığı söyleniyor. Ancak zaman zaman yeniden gündem haline geldiğinden bu beslenme düzeni ya da diyetler her zaman popülerliğini koruyor.

0, A, B ve AB kan gruplarına sahip insanların farklı şekillerde beslenmesi gerektiğinden yola çıkılarak hazırlanan bu beslenme programları ya da diyetler, genel olarak hangi besin gruplarının yararlı ya da zararlı olabileceği üzerine oluşturuluyor. Bunun yapılma amacıysa her besin maddesinin her kan grubununda farklı etkiler göstereceği, bazılarında çökelti oluşturabilirken bazılarında kanın daha yapışkan hale gelmesiyle sonuçlanacağı gibi nedenlere dayandırılıyor.

Tam da bu yüzden kilo vermek isteyenlerin ya da daha sağlıklı yaşamak isteyenlerin kan gruplarına göre beslenmeleri öneriliyor. Ancak konuyla ilgili yeterli ya da kabul görmüş bir bilimsel araştırma bulunmuyor, bizden söylemesi.

Peki, bu düşünceye göre hangi kan grubuna sahip insanlar hangi besinlerden yediklerinde fayda sağlayabiliyor? Buyurunuz, sizi hemen aşağı doğru alalım.

  • 0 kan grubuna göre beslenme nasıl olmalı?

Terbiyeli Kuzu Şiş Tarifi

Kan grubu 0 olanların dana eti, kuzu eti gibi kırmızı et ürünlerini tüketmesinin uygun olacağını söyleyen bu beslenme düzenine göre, 0 kan grubuna sahip kişilerin sindirim sistemleri kırmızı et tüketimine en uygun olanlardan. Bunun dışında deniz ürünleri yemeleri, zeytinyağı ve keten tohumu gibi yağlardan destek almaları da öneriliyor.

Aynı şekilde lahanagiller ailesi başta olmak üzere koyu yeşil renkli sebzeler; incir, kiraz, üzüm ve karpuz gibi daha çok yaz aylarında çıkan meyveler yemeleri de tavsiye ediliyor.

"Kan grubuna göre beslenme" mantığından hareket edenler, 0 kan grubuna sahip kişilerin protein bakımından zengin, karbonhidrat bakımındansa fakir olan yiyecekler yemeleri gerektiğini düşünüyorlar. Bu nedenle salam, sosis, hazır turşu, dondurma, gazlı içecekler ve rafine edilmiş yağlar gibi işlenmiş gıdalardan uzak durmaları gerektiği, başta buğday ve mısır olmak üzere tahıl ürünlerini ve süt ürünlerini de az miktarda tüketmeleri gerektiği düşünülüyor.

  • A kan grubuna göre beslenme nasıl olmalı?

pazarda-sebze-meyve

Kan grubuna göre beslenmeye göre, A kan grubuna sahip kişilerin ağırlık vermesi gereken besin grubuysa sebze ve meyvelerden oluşuyor. Bu kan grubuna sahip olanların daha zayıf bir bağışıklık sistemi olduğundan yola çıkan beslenme mantığına göre börülce, enginar, karalahana, havuç, pazı, diğer yeşil yapraklı sebzeler; greyfurt, erik, zencefil, kayısı, kiraz, mandalina, portakal ve muz gibi vitamin ve mineral bakımından zengin meyveler en çok yenmesi gerekenlerden. Bunlara ek olarak, mantar, mercimek, çavdar, sarımsak, soğan ve pekmez de yenmesi önerilenler arasında.

A kan grubuna sahip olanların yememesi ya da olabildiğince az yemesi gerektiği düşünülen besinlerse şöyle: Beyaz et dışındaki diğer tüm et ürünleri, patates, domates, biber, patlıcan gibi sebzeler, kavrulmuş kuru yemişler ve tereyağı, dondurma gibi süt ürünleri.

  • B kan grubuna göre beslenme nasıl olmalı?

15 Dakikada Krem Peynir Tarifi

Kan grubuna göre beslenme akımına göre B kan grubuna sahip olanların süt ve süt ürünlerini ve kırmızı etleri yemesi gerektiği söyleniyor. Zeytinyağı, yumurta ve ceviz de bu kan grubuna sahip olanların en çok tüketmesi gerekenler arasında.

Bunlar dışında bolca sebze meyve yemeleri de beklenen B kan grubundan insanların özellikle patlıcan, patates, havuç, maydanoz gibi sebzeleri; karpuz, erik, muz gibi meyveleri ve yeşil çayı da beslenme düzenlerine çokça dahil etmeleri bekleniyor.

Kan grubu B olanların yemesinin sakıncalı görüldüğü yiyeceklerse şöyle: Tavuk ve deniz ürünleri, mercimek, nohut gibi baklagiller, domates, domates salçası, mısır ve kavrulmuş kuru yemişler.

  • AB kan grubuna göre beslenme nasıl olmalı?

Fırında Levrek Tarifi

Fırında Levrek Tarifi

Gelelim son kan grubuna. Bu beslenme düzenine göre AB kan grubuna sahip kişilerin en çok tüketmesi gerekenler arasında levrek gibi balıklar başı çekiyor. Ancak dikkat, deniz ürünlerinin hepsi önerilmiyor. Bunun dışında taze yumurta, peynir başta olmak üzere çok işlemden geçirilmemiş süt ve süt ürünleri, ceviz yağı ve zeytinyağı gibi yağlar, lahanagiller ailesine ait sebzeler, yeşil yapraklı sebzeler, mercimek, sarımsak, soğan, yulaf ve karabuğday gibi yiyecekler yemeleri de öneriliyor. Meyve olarak da kivi, limon, greyfurt, incir, kiraz ve vişne yiyebiliyorlar.

AB kan grubuna ait olanların neler yememesi gerekiyor derseniz onu da hemen açıklamış olalım: Kırmızı et ve tavuk eti, börülce, biber, avokado, nar, muz, katı yağlar, domates salçası, kuru fasulye, kahve, siyah çay.

  • Kan grubuna göre beslenmenin zararları nedir?

kan-grubuna-gore-beslenme-one-cikan

En başta da söylediğimiz gibi kan grubuna göre beslenmenin kabul gören bilimsel bir dayanağı yok. Aksine birçok bilim insanı bunun yanlış olacağı kanısında.

Artık hepimizin bildiği gibi beslenme programları ve diyetler kişiye özel olarak hazırlanmalı. Yaş, boy, kilo, sağlık durumu, beslenmenin etkileyebileceği kalıtsal, kronik, ciddi bir rahatsızlık olup olmadığı, metabolizma hızı, gün içinde yapılan aktivitelerin yoğunlu gibi birçok kriter göz önünde bulundurularak hazırlanan bu kişiye özel listelere göre hareket edilmeli.

Tam da bu nedenlerle kan grubuna göre beslenme ya da kan grubuna göre hazılanan diyetler aslında oldukça yetersiz ve açık uçlu. Yukarıda gördüğünüz gibi birçoğunda genel geçer sağlıklı besinlerden söz ediliyor ancak yine de yaşınızdan boyunuza, sağlık durumunuzdan metabolizma hızınıza kadar birçok kriter nedeniyle bu beslnleri değerlendirip değerlendiremeyeceğiniz büyük değişiklikler gösterebiliyor.

"Kan grubuna göre beslenmenin zararı şudur." şeklinde bir yorum yapmak için bile böyle bir beslenme düzenini uygulayan kişilerin ayrı ayrı incelenmesi gerekiyor.

Sözün kısası, siz siz olun, kan grubuna göre beslenme de dahil olmak üzere popüler olduğu ya da bir başkası "Ben de işe yaradı." dediği için hiçbir diyete, beslenme programına başlamayın ve mutlaka konunun uzmanı doktorlardan, diyetisyenlerden ve beslenme uzmanlarından destek alın, aman diyelim.

Önemli Uyarı

Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bir beslenme uzmanı ve/veya diyetisyene danışmadan hiçbir beslenme programını ya da diyeti uygulamamalısınız. Ciddi, kronik bir rahatsızlığı olanların kendi doktorlarına da danışmaları gerektiğini hatırlatalım.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

1

Emine14 Ocak 2020 12:55
uyguladım çok faydasını gördüm 3 haneli rakamlardan iki haneli sayılara geriledim
Yanıtla

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?