Daha önce bilgisayarınızı alıp gidebileceğiniz, saatlerce çalışabileceğiniz freelance mekanlarını sizin için derlemiştim. Peki ya kitap okumalık, kütüphanesinden yararlanmalık mekanlar? İşte şimdi tam bu konuya parmak basmış bulunuyorum.
Şu mevsimde kitap okumak için kendinizi atacak bir çimen, yaslanacak bir ağaç bulamazsanız; kütüphanesiyle, kahvesiyle, rahat koltuklarıyla, karın doyurmalık atıştırmalıklarıyla sizi motive edecek bu mekanlar önerimdir.
Bazıları halis mulis bir kitap kafeyken bazıları da kütüphanesiyle bu kategori altına girmeye hak kazandı. Hazırsak başlıyorum.
Not: Bu içerik ilk olarak 2 Ekim 2016 tarihinde yayınlanmış, 13 Şubat 2019 tarihinde güncellenmiştir.
İkisi bir arada: Minoa Cafe & Bookstore
Akaretler’de içinden çıkmak istemediğim mekan. Dur bir kahve içeyim, dur bir tatlılarından tadayım, kitaplarına göz atayım, yeni ne okuyabilirim, konusunda uzman çalışanlarından yardım isteyeyim, altta mahzen tadındaki kitaplıklarını gezeyim derken haliyle tüm gününüzü orada geçirmiş oluyorsunuz.
Mekanın içinden kitap bulunmuyor, mekan adeta kitaplardan oluşuyor. Kitaplarla dizayn edilen kocaman aydınlatması bu dediğime sadece minik bir örnek.
Özellikle çizgi roman severlerin bayılacağı bir yer. Çünkü mekanın alt katı neredeyse bu kitaplarla dolu.
Hazır havalar ısınmışken önerim -kitaplıklardan bir kitap seçmiş olmanın huzuruyla- limonatanızı söyleyip bahçesine kurulmanız.
Minoa Cafe & Bookstore adres: Süleyman Seba Caddesi, Park Apartmanı, No 52/A, Akaretler, Beşiktaş, İstanbul
Gidişattan puan: Fahriye Cafe
Tam bir kitap kafe olduğu söylenemez ama kitap kafeler İstanbul’da bu kadar azken Fahriye’nin kütüphanesini atlamak istemem. Moda’da bu denli huzurlu, bu denli kitap okumaya elverişli bir mekan bulmak biraz zor. Her yer tahmin ederseniz ki kıpır kıpır, insanda kitap okuyacak konsantrasyon bırakmıyor.
Fahriye’de öyle değil ama. Gömülebileceğiniz rahat koltukları sizi evinizde hissettiriyor. Grup çalışmaları için uzun ahşap masaları da var. Kitap kulübünüz falan varsa bu mekan aklınızda bulunsun. Tam öğrenciler ve freelance çalışanlar için düşünülmüş.
Mekanın adının nereden geldiğini içeri girer girmez anlayacaksınız. Müjde Ar’ın harikalar yarattığı filmi Fahriye Abla filminin afişi hemen dikkatinizi çekecek. (Gerçi benim ilgimi öncelikle vurulduğum abajur çekti.) Mekandaki her detay size nostalji yaşattıracak cinsten; koltuklar, kütüphane, pikap, dolaplar ve haliyle tabak çanaklar. Bir de sürüsüne bereket ikinci el kitapları.
Sadece kitap okumaya gelmiyoruz tabii. Portakallı yaban mersinli kek, cevizli tarçınlı kek, tart ya da çikolatalı ıslak kek de arada çatalla tırtıklayabileceğimiz tatlılardan. Ev yapımı limonata ve reyhan şerbeti de sizi serinletecek içeceklerden.
Fahriye Cafe adres: Caferağa Mah. Moda Cad. Leylek Sokak, No 3/A, Kadıköy, İstanbul
Adı üstünde: Tasarım Bookshop & Cafe
Moda’daki tasarımcı, mimar ve sanatçıların yüzünü güldüren bu kitap kafeyi daha önce de sizinle tanıştırmıştım.
Moda Sahnesi’nin hemen paralel sokağındaki bu mekanda sadece Türkçe değil bir sürü yabancı kaynak da bulmak mümkün. Hatta kafeye gitmek istemezseniz online kitap satışları da mevcut. Ama olur da Moda’da sessiz sakin kitap okuyabileceğiniz, tez yazabileceğiniz bir mekan ararsanız bilin ki Tasarım Bookshop & Cafe var. Ben de bilirim evde çalışamama halini.
Mekanda soğuk sandviçler, ev yapımı limonata, bitki çayı, kahve ve tatlılar yiyip içebileceğiniz seçeneklerden.
Tasarım Bookshop & Cafe Adres: Osmanağa Mah. Bahariye Cad. Nevzemin Sok. No:6/A Kadıköy, İstanbul
Sanatı güçlüdür: FİL
Açık konuşmak gerekirse listede beni en heyecanlandıran mekanlardan. Bir kere mekana Cemre Yeşil dokunmuş heyecanlandırmaması düşünülebilir mi? Evet doğru duydunuz! Mekan, Türkiye’de parmakla gösterilen genç sanatçı ve fotoğrafçı Cemre Yeşil ve onun kardeşi Faik Ali Yeşil’in.
Fotoğraflar kitaplarının, sanat kitaplarının, bağımsız yayınlarının, çocuk kitaplarının yer aldığı alternatif bir mekan. Kafe de desek kitapçı da desek yanlış olacak. Çünkü burası aynı zamanda atölyelerin olacağı, söyleşilerin, kitap tanıtım partilerinin, sanatçı konuşmalarının gerçekleştirileceği bir etkinlik mekanı.
Kısaca onların da dediği gibi "FİL, fotoğraf kitaplarına, kahvelere ve atölyelere adanmış bir mekandır.” Aynı zamanda "FİL’in çok güzel kahveleri, çok lezzetli kek ve sandviçleri vardır.”
Mekan su yeşili renkleriyle, kütüphanesiyle, rahat koltuk ve yastıklarıyla kısacası her şeyiyle iç açan bir mekan. Birçok kişinin Karaköy’deki yeni favorisi olacak gibi görünüyor.
FİL adres: Kemankeş Karamustafa Paşa Mah. Ali Paşa Değirmeni Sk. 1/1, Beyoğlu, İstanbul
Gerçek kitap düşkünü: Akademi 1971
Bir türlü Kadıköy’den çıkamadığımızı biliyorum ama Kadıköylü ‘nün kitap düşkünlüğünü bilmeyenimiz yoktur diye düşünüyorum. Sanki tüm Türkiye’nin kitapçıları, sahafları oraya toplanmış: Patika, İmge, Ün, Babil, Artemis, P.N.R… En iyisi ben devam etmeyeyim, Kadıköy’e özel çıkarılan bu sahaf haritasına siz göz atın:
Akademi 1971 de mahallenin yine çok sahiplendiği, ödevler ve sınavlar söz konusuysa mahallelinin mekana kapandığı, atölye çalışmalarına, film gösterimlerine, imza günlerine gittiği bir mekan. Başrolde kitap olunca okumayan ya da çalışmayan birini bulmak zor. Haliyle -en önemlisi- mekana bir sessizlik hakim.
Okuma esnasında sizi bölecek olan “Nerede yesem?” derdi de yok hem. Buranın tabak dolusu makarnalarından, salatalarından, tost ve sandviçlerinden faydalanabilirsiniz.
Akademi 1971 adres: Caferağa Mahallesi, Sakız Sokak, No 12, Kadıköy, İstanbul
Çevirelim sayfaları: Page Cafe Gallery
Moda’daki çok amaçlı mekanların sonuna gelmedik. Page de bu mekanlara en güzel örnek. Kendisinin dadanmalık bir kütüphanesi, sürekli değişen duvarları, içilesi Julius Meinl kahveleri var.
Kitaplığın önündeki büyük uzun masa öğrenciler için adeta biçilmiş kaftan. Özellikle sınav zamanı burasının ne kadar kalabalık olduğunu tahmin edersiniz. Kitaplar dışında birçok aylık dergiyi burada bulup okuyabilirsiniz.
Duvarlarına gelecek olursam mekanın isminden de anlayacağınız gibi sadece bir kafe değil aynı zamanda bir galeri. Mesela 8 Temmuz’a kadar Hülya Sarı'nın 'Bir Hayalim Var’ isimli sergisini gelip görebilirsiniz.
Size enerji verecek olan kahvenin yanında panini ya da tatlılarından deneyiniz.
Page Cafe Gallery adres: Caferağa Mah. Moda Cad. No 121, Kadıköy, İstanbul
Huzurun diğer adı: Cafe Lumiere
Her yeri tarih kokan Çukurcuma'da yer alan Cafe Lumiere tam 200 yıllık bir binada bulunuyor. Öyle her yerinin yerden tavana kadar uzanan kitap raflarıyla dolu olmasını beklemeyin. Zira burada sadece önemli ve klasik edebi eserler var ama öyle bir bahçesi var ki oturup saatlerce başınızı kitaplardan kaldıramıyorsunuz.
Bahçede kitap keyfinin sonuna kadar gideceğiniz bu güzel atmosferli mekanın menüsü de pek nefis doğrusu. Doyurucu kahvaltısının yanı sıra Hint, Fransız ve İtalyan lezzetlerinin çeşitlerine de burada rastlayabiliyorsunuz. Üstelik vegan ve vejetaryen dostu olması da çok büyük bir artı.
Huzur içinde kitabınızı okurken karnınız acıkırsa bizce kombo fajitasına ve Mexican burger'ine şans verin deriz. Yaz mevsimindeyse limonata içmeden bu nefis bahçenin tadına varın deriz.
Cafe Lumiere adres: Kuloğlu Mh., Altıpatlar Sk. No:3, 34433 Beyoğlu/İstanbul
Yorumlar
0