Çatalı değdirince yumuşacık içine gömülen, damakta eriyen, lezzeti hiç eskimeyen en sevdiğimiz klasiklerdendir ıslak kek. Annelerimizin eskiden misafir geleceğinde hazırladığı ya da çayın yanına yaptığı en güzel ikramlardan olan bu tarif, yapımında oldukça mühim püf noktaları barındırıyor. Bazı tarifler ne kadar uğraşılırsa uğraşılsın beklenildiği gibi ıslak ve yoğun kıvamlı olmuyor.
İsmiyle uyumla olmayacak kurulukta tatlar ortaya çıkıyor, yumurta kokusu hissediliyor. Binbir hevesle yapılmak istenen ıslak kekler bir türlü beklenilen sonucu vermiyor. Gelin şimdi mükemmel ıslak kek yapmanın sırlarına göz atalım.
Islak kek nasıl yapılır? Islak kek yapmanın püf noktaları
Islak kek başta olmak üzere iyi bir kek yapmanın sırrı aksi söylenmediği takdirde malzemeleri oda sıcaklığında kullanmaktan geçiyor. Özellikle yumurtayı oda sıcaklığında kullanmak şart. Bu malzeme kekinizin şahane kabarmasını sağlıyor. Tüm malzemeleri oda sıcaklığında beklettikten sonra çırpma ve yapım aşamasına geçebilirsiniz. Şeker ve yumurtayı köpük köpük olana kadar çok iyi bir şekilde çırpmak ise ikinci püf noktası. Yumurtanın çok iyi şekilde çırpılmış olması kekinizin tam kıvamında olmasını sağlar. Ardından içerisine koyacağınız diğer malzemeleri de ilave ettikten sonra kıvamını kontrol edin.
Islak kekin kıvamı diğer keklere nazaran daha sıvı kıvamlı bir kek olmalı. Kekinizi isterseniz klasik kek kalıbında istersenz de borcamda pişirin. Çok büyük kek kalıbı ya da borcam kullanırsanız kekiniz ince olur. Çok küçük bir kalıpta yaparsanız da sosu tamamen içine emmez. Bu nedenle orta boylarda bir pişirme kabı kullanın ve öncesinde mutlaka fırınınızı ısıtmış olun. Kekinizi fırına verip sosu hazırlama aşamasına geçin.
Islak kekin sosunu ne zaman dökmeli?
Kekin sosunu kek fırından çıkmaya yakın sosunuzu hazırlamaya başlayın. Bunun için tüm malzemleri bir sos tenceresine alın ve güzelce karıştırın. Sıcak ve hafif koyu kıvamlı bir sos elde edin. Kekinizi fırından alın ve henüz sıcakken dilimleyip üzerine sıcak sosu gezdirin. Yani kekin de sosunun da sıcak olması oldukça mühim.
Yorumlar
0