glisemik-indeks-diyeti-nasil-yapilir-shutter-2

Kan Şekeriniz Dengede Kalsın, Tokluk Hissi Uzun Sürsün: Glisemik İndeks Diyeti

Favorilerime
Ekle

Glisemik indeks sözünü aslında sık sık duyuyor, özellikle sağlıklı beslenmeye çalışanlar, diyabet gibi kan şekeri sebebiyle oluşabilen hastalıkları bulunanlar başta olmak üzere hemen hepimiz glisemik indeksi yüksek yiyeceklerin zararlarından bol bol haberdar oluyoruz ama glisemik indeks diyetini ne kadar biliyoruz?

Birçok şok diyet gibi hızlıca kilo vermeyi vadetmekten çok daha fazlasını sunan glisemik indeks diyeti, temelde kan şekerinin dengede kalmasını amaçlayan, bu sayede de sağlıklı ve uzun bir yaşam vadeden özel bir beslenme programı aslında.

Sağlıklı beslenmeye dayalı ama bir o kadar da lezzetli ve doyurucu bir beslenme programı sunan glisemik indeks diyeti nedir, bu diyeti kimler uygulayabilir, glisemik indeks diyeti nasıl yapılır öğrenmek isteyenleri hemen aşağıya doğru alabiliriz.

Glisemik indeks diyeti nedir?

glisemik-indeks-diyeti-nedir-shutter-1

Glisemik indeks, GI şeklinde kısaltması da yaygın olarak kullanılan ve yiyecekleri kan şekeri üzerindeki etkilerine göre 1'den 100'e kadar puanlandıran özel bir hesaplama. Karbonhidrat içeren besinlerin kan şekerini etkileme hızını ölçen bu hesaplamaya göre glisemik indeksi yüksek besinleri tüketmeniz halinde kan şekeriniz hızla yükseliyor ve bu da birçok olumsuz durumun oluşmasına sebep olabiliyor. Bu sebeple glisemik indeksi düşük besinler tüketmenizin çok daha sağlıklı olduğu söyleniyor. Çünkü glisemik indeksi düşük yiyecekleri tükettiğinizde kan şekeriniz aniden değil, yavaş yavaş yükseliyor ve bu da hem uzun süreli tokluk hissine hem de çok daha sağlıklı beslenmenize destek oluyor.

Tüm bunlardan yola çıkarak başta diyabet hastalığı bulunanlar olmak üzere kan şekerini dengelemeye, yükselmesini önlemeye dikkat eden herkesin glisemik indeks diyetini doktor kontrolünde uygulayabileceği, en azından glisemik indeksi yüksek besinlerden olabildiğince uzak durarak daha sağlıklı beslenebileceği de söyleniyor.

Glisemik indeks diyeti nasıl yapılır?

glisemik-indeks-diyeti-nasil-yapilir-shutter-2

Glisemik indeks nedir, ne işe yarar öğrendiğimize göre glisemik indeks diyeti nasıl yapılır öğrenme zamanı geldi. Glisemik indeks diyetinde temel amaç yukarıda da söylediğimiz gibi glisemik indeksi yüksek besinlerden olabildiğince uzak durmak, glisemik indeksi düşük besinleri tercih ederek kan şekerinin aniden yükselmesinin önüne geçmek. Bir başka ifadeyle bu diyetin amacı diğer birçok diyet gibi doğrudan kısa sürede zayıflamayı sağlamak değil, daha sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırarak uzun vadede sağlıklı bir yaşam sürmenizi sağlamak. Elbette siz, bu diyeti kilo vermek için de değerlendirebilirsiniz. Ancak bu durumda doktorunuzun ve diyetisyeninizin size en uygun listeyi hazırlaması için onlara danışmanız gerektiğini unutmamalısınız.

Karbonhidratlarla aranıza seviyeli bir mesafe koymanızı sağlayacak bu diyette glisemik indeksi yüksek besinlerden uzak durmanız gerektiğinde işe onları tanıyarak başlamanızda fayda var. Hadi buyurun sıkça kullandığımız besinlerden hangilerinin glisemik indeksi yüksek, hangilerinin düşük inceleyelim:

Glisemik indeksi yüksek besinler:

  • Beyaz ekmek
  • Simit
  • Hamur işleri
  • Mısır gevreği
  • Pastane ürünleri
  • Patates gibi nişastalı sebzeler
  • Pirinç (Baldo ve yasemin gibi bazı pirinç türleri)
  • Karpuz
  • Kraker
  • Cips
  • Kek
  • Kurabiye
  • Bu besinlerden olabildiğince uzak durmalısınız.

    Glisemik indeksi düşük besinler:

  • Birçok meyve (Elma, çilek, domates, armut, kayısı, şeftali gibi)
  • Birçok sebze (Brokoli, karnabahar, kereviz, kabak, havuç gibi)
  • Baklagiller (Nohut, kuru fasulye, mercimek gibi)
  • Bazı tahıl ve çekirdekler (Arpa, kinoa, karabuğday gibi)
  • Balık
  • Deniz ürünleri
  • Hayvansal ürünler
  • Kuru yemişler (çiğ halde)
  • Yeşillikler, otlar, baharatlar (fesleğen, dereotu, karabiber gibi)
  • Bu besinleri ölçülü bir şekilde rahatlıkla tüketebilirsiniz.

    Glisemik indeks diyeti örnek liste

    glisemik-indeks-diyeti-ornek-liste-shutter-3

    Yiyebileceğiniz ve uzak durmanız gereken besinleri keşfettiğimize göre geçelim örnek bir glisemik indeks diyeti listesini incelemeye. Öncesinde ise tabii ki hatırlatmakta fayda var: Glisemik indeks diyetini kendi kendinize uygulamaya karar vermemeli, öncesinde mutlaka doktorunuza ve diyetisyeninize gerekli ölçümleri yaptırmalı ve sizin için en ideal beslenme listesini onlardan temin etmelisiniz. Aşağıdaki bir günlük liste sadece aklınızda fikir oluşturması amacıyla örnek olarak hazırlanmıştır.

    Kahvaltı: 1 dilim tam tahıllı ekmek, 1 dilim az yağlı peynir, bol bol yeşillik, domates, salatalık ve/veya biber, şekersiz çay.

    Ara öğün: 1 kase yoğurt ya da 1 porsiyon meyve

    Öğle yemeği: 1 kase mercimek çorbası (farklı baklagiller de olur), 4-5 yemek kaşığı sebze yemeği, bol yeşillikli salata, ihtiyaç duyuluyorsa 1 dilim tam tahıllı ekmek

    Ara öğün: 1 porsiyon meyve ya da 10 adet fındık ya da yarım su bardağı süt

    Akşam yemeği: 80-100 gram kadar ızgara et, bol yeşillikli salata, 1 kase yağsız ya da az yağlı yoğurt, 1 dilim tam tahıllı ekmek (ihtiyaç duyuluyorsa)

    Ara öğün: 1 porsiyon meyve ya da 1 avuçtan fazla olmayacak miktarda (8-10 adet) çiğ kuru yemiş (fındık, ceviz gibi)

    Önemli bir not: Yiyeceklerin glisemik indeks değerleri kan şekeri üzerinde büyük etkiler oluşturabildiğinden başta diyabet rahatsızlığı bulunanlar olmak üzere kimse bu diyeti kendi kendine uygulamaya başlamamalı, öncesinde doktoruna gerekli tüm test ve ölçümleri yatırmalı ve kendine özel bir glisemik indeks diyeti listesi edinmelidir. Unutmayın, her diyet her bünyede aynı etkiyi göstermez. Sağlığınıza katkı sağlamak istersen bilmeden, farkına varmadan zarar vermeyin, kendi doktorunuzun sizin için önerdiği tedavi ve diyet yöntemlerini deneyin, bizden yeniden hatırlatması.

    Önemli Uyarı

    Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bir beslenme uzmanı ve/veya diyetisyene danışmadan hiçbir beslenme programını ya da diyeti uygulamamalısınız. Ciddi, kronik bir rahatsızlığı olanların kendi doktorlarına da danışmaları gerektiğini hatırlatalım.


    Doyamayanlar için bir de videomuz var!

    Yorumlar

    0

    Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?