Şöyle bol yağda kızarmış çıtır çıtır mücverleri sevmeyenimiz yoktur diyebiliriz. Ancak son zamanlarda bu çok sevdiğimiz kızarmış mücverlere farklı bir alternatif arayışına girdik ve fırında mücver tarifleri imdadımıza yetişti. Klasik mücver harcını börek gibi pişirerek ya da yine yuvarlak bir form vererek fırında pişirmek de mümkün.
Peki ama fırında pişirirken yaşadığımız o içinin pişmemesi, çiğ kalması gibi sorunların önüne nasıl geçeceğiz? O çok istediğimiz, hayalini kurduğumuz mücver tariflerini yaparken nerelerde hata yapıyoruz da bu sonuçlarla karşılıyoruz dersiniz? Aradığınız tüm soruların cevapları ve her eve lazım püf noktalarıyla karşınızdayız! Buyursunlar.
Fırın mücverin püf noktaları neler? İçi çiğ kalmadan nasıl pişirilir?
Mücver yaparken işin en önemli noktası henüz kabakları rendelerken başlıyor. Kabakları rendelerken ortaya bir su çıkıyor. Eğer sulu bir şekilde kabaklarınız harca katılırsa mücver pişerken iç kısmı sulu hatta çiğ denecek kıvamda oluyor. Bu nedenle mücveri yaparken rendelediğiniz kabağın suyunu mutlaka tamamen sıkmaya özen gösterin. Bir tülbetin üzerinde, süzgecin üzerinde ya da ellerinizle suyunu süzdürebilirsiniz.
Sıra geldi diğer malzemelere... Mücverin olmazsa olmaz malzemelerinin başında yumurta geliyor. Yumurta olmadan da mücver yapılabiliyor ancak harcına yumurta konan mücver daha tok bir kıvamda oluyor. Bu nedenle bizim önerimiz 2 kabak başına harca 1 adet yumurta koymanızdan yana. Yumurta harcın içerisinde malzemeleri bağlayıcı görevi görecektir. Bir diğer önemli malzeme ise un. İçerisine çok fazla un koyarsanız içi yumuşacık kalmayacaktır ve koyu, katı kıvamlı bir kek hamuruna dönüşecektir. Kabak tadını yoğun hissetmek için un miktarını yazandan fazla koymamaya özen gösterin. Yağ da mücver harcında oldukça önemli. İçerisine yağ ve bolca peynir ilave etmekten çekinmeyin. Kaşar peyniri ilave ederseniz içinin çok nemli kalmasına neden olabilirsiniz.
Tüm malzemeleri karıştırdıktan sonra harcımız hazır oldu! Kabartma tozu ya da karbonat ilavesini de ihmal etmeyin. Hafif kabarık bir mücverin sırrı bu malzemelerde saklı. Ardından hazırladığınız bu harcı dilerseniz üzeri kapalı bir biçimde buzdolabında dinlendirebilirsiniz. Bu sayede tüm malzemeler birbirleriyle güzel bir şekilde bütünleşecektir.
Harcı yağlanmış bir pişirme kabına bütün bir şekilde aktarabilirsiniz. Yağlı kağıt serili bir fırın tepsisinin üzerine klasik mücver gibi şekillendirerek de koyabilirsiniz. Ardından üzerini çörek otu, keten tohumu, susam vs gibi malzemelerle süsleyebilirsiniz. Ardından 180 derecede ortalama 20-30 dakika arası pişmeye bırakın.
Yorumlar
0