boraks-nedir-2-subat-2021

Çünkü Çok Daha Sağlıklı: Evde Organik Bulaşık Deterjanı Nasıl Yapılır?

Favorilerime
Ekle

Aslında hijyenik sebeplerle sağlığımızı korumak adına kullandığımız kimyasal deterjanların sağlığımıza ne gibi zararlar verebileceğini ihmal ediyoruz. Kimyasal deterjanlar, özellikle bulaşık deterjanları, cilt üzerinde egzama, mantar gibi rahatsızlıklara sebep olabilir. Bunun dışında, temizlenen mutfak eşyalarında kalan deterjan kalıntıları, tıpkı mikroplara zarar verdiği gibi özellikle sindirim sistemimizi etkileyebilecek iç hastalıklara da yol açabilir.

Küreselleşen dünyada, teknoloji ve pratikliğe olan ihtiyacın da etkisiyle her ne kadar deterjanlar gibi birçok kimyasal ürüne bağımlı hale gelmiş olsak da, bu tip ürünlerin sağlığımıza verdiği etkiyi göz ardı etmek mümkün değil. Kanser başta olmaz üzere, hızla yayılan çoğu hastalığın, nesli tükenen deniz ve orman canlılarının, çevre kirliliği ve doğal afetlerin büyük bir bölümünün sorumlusu insanoğlunun kullandığı kimyasal ürünlerdir.

Bütün o teknik terimler ve tıbbi açıklamaları bir kenara bırakmak gerekirse bu kimyasal deterjanlar, bünyemizin canına okuyor. Bu yetmiyormuş gibi bir de çevre kirliğine sebep oluyor.

Peki bu konuda ne yapabiliriz?

boraks-nedir-subat-2021

Ç A R E B O R A K S !!!

Uzmanlar boraks maddesini; 'Su, oksijen, sodyum ve bordan meydana gelen doğal bir mineraldir. Antiseptik, antifungal, antibiyotik özellikleriyle güçlü ve doğal bir dezenfektandır. Mantar oluşumunu önlediğinden koku giderici olarak kullanılabilir, yine bu özelliğiyle küflenmeyi de önler. Doğal ev temizliğinde sıklıkla kullanılan bir maddedir. Beyazlatır, suyun kirecini azaltarak yumuşamasını sağlar.' cümleleriyle özetliyor.

Tabii boraks tek başına organik bir bulaşık deterjanı üretmek için yeterli değildir.

boraks-nedir-2-subat-2021

Boraks minerali, temizleme amaçlı tek başına da kullanılabilir. Fakat lüks ve hijyen ihtiyacımız boraksı tek başına yetersiz kılıyor. Bu sebeple, bu dezenfektan minerali destekleyecek birtakım yan ürünler de eklememiz gerekebilir. Bunlardan en önemlileri, karbonat, limon tuzu ve kaya tuzudur.

Tüm bunların dışında, boraks maddesinin de sağlığa zararları konusunda endişe duyarak açıklamalar yapan uzmanlar mevcut. Fakat ne olursa olsun, kimyasal deterjanlara göre daha az olumsuz etki yaptığı tartışma götürmez bir gerçeklik.

Elde bulaşık yıkamak için evde, kendi mutfağınızda bulaşık deterjanı üretmek düşündüğünüzden daha kolay.

boraks-nasil-kullanilir-subat-2021

-1 su bardağı boraks
-1 su bardağı çamaşır sodası
-10 damla portakal yağı
-5 damla limon yağı
-5 damla biberiye yağı
-2 damla kekik yağı

Elde ettiğiniz karışımı 1 litre suya yarım çay bardağı ölçüyle karıştırın ve bulaşıklarınızı yıkayın. Suyunuz, kimyasal deterjanlarda olduğu gibi köpürmeyecektir. Unutmayın, bu durum bulaşıklarınızın daha iyi temizlenmediğine değil, kullandığınız ürünün nasıl doğal olduğuna işaret eder.

Bulaşıklarınızı durulamak için ise doğal sirkeli bir sudan faydalanabilirsiniz.

Sıvı bulaşık deterjanı elde etmek için arap sabunu ya da zeytinyağı sabunu kullanmalısınız.

boraks-kullanma-subat-2021

-1 bardak kaynar su
-1 bardak zeytinyağlı sabun tozu
-1 yemek kaşığı boraks
-1 yemek kaşığı karbonat

Tüm malzemeler bir tencere içinde karıştırılarak kaynatılır. Kaynama işlemi gerçekleştikten sonra elde edilen jel ürünün, cam bir kapta muhafaza edilmesi gerekir. Durulama suyu olarak yine elma sirkesi tercih edilebilir.

Bulaşık makinesi için de organik deterjan yapabilirsiniz.

bulasik-makinesi-subat-2021

Boraks mineralinin tabak ve bardaklarda beyaz tortular bırakıyor olması ve sağlık açısından zararının tartışmalar yaratmış olması bazıları için endişe sebebi olabilir. Bunun çözümü, organik bulaşık deterjanı yaparken boraks kullanmamak! Evet bu kadar basit, çünkü boraks kullanmadan da deterjan elde edebilirsiniz. Şöyle ki;

-1/4 bardak deniz tuzu
-20-30 damla mandalina, portakal ya da limon yağı(Esans vermesi amacıyla kullanılır. İsteğe göre koymayabilirsiniz. )
-1 bardak karbonat
-2 yemek kaşığı limon tozu(robot ile parçalamanız gerekir.)
-1 bardak hardal tozu

İlk önce tuz ve esans yağını birbirine yedirerek işe başlamalısınız. Sonrasında ise diğer malzemeler sırasıyla eklenir. Deterjanınızı sakladığınız kap nem alan bir kapsa deterjan sertleşebilir. Eğer böyle bir sıkıntıyla karşılaşırsanız, hazırladığınız karışımı yeniden rondodan geçirerek toz haline getirebilirsiniz.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?