Mikro Besinler Nelerdir?

Az Protein, Bol Vitamin İçeren Bir Beslenme Programı O: Düşük Proteinli Beslenme

Favorilerime
Ekle

Düşük proteinli beslenme ilk bakışta sağlıklı gözükmeyen bir beslenme şekli gibi gözükse de aslında bazı metabolik rahatsızlıkları bulunanlar için bu beslenme şekli bir gereklilik olabiliyor. Dahası, tabii ki bir tercih olarak da bu şekilde bir beslenme programı uygulamak isteyenler de olabiliyor.

Hepimiz çocukluğumuzdan bu yana proteinin vücudumuzun en çok ihtiyaç duyduğu maddelerden biri olduğunu biliyor, hatta bu bilgi dahilinde olabildiğince protein bakımından yüksek gıdaları düzenli olarak tüketmeye çalışıyoruz, doğruya doğru. Ancak bazı rahatsızlıklar var ki vücuda giren her fazla protein rahatsızlık verebiliyor, bu sebeple protein tüketiminde de dengeli olmak gerekiyor.

Tam da bu sebeplerle düşük proteinli beslenme nedir merak ediyorsanız, düşük proteinli diyet nasıl yapılır öğrenmek istiyorsanız aşağıdaki bilgilere mutlaka göz atın.

İçindekiler

  • Düşük proteinli beslenme nedir?

Fırında Sebze Kebabı Tarifi

Fırında Sebze Kebabı Tarifi

Düşük proteinli beslenme bir hastalık sebebiyle ya da tercihe bağlı olarak uygulanabilecek, diğer tüm beslenme tarzlarına benzer bir program. Bu beslenmenin temelini tabii ki içeriğinde az protein bulunan yiyecekler oluşturuyor. Bu beslenme şeklinin uygulanmasının en yaygın sebepleri arasındaysa vücutta protein birikiminin önüne geçmek, fazla proteinin bazı bünyelerde gösterdiği mide bulantısı, kusma ve hatta ileri boyutlarda beyinde hasar oluşturma riskinin önüne geçmek gibi nedenler bulunuyor.

Vücudun ihtiyacı olan proteinden daha çok proteine sürekli olarak maruz kalması uzun vadede böbrek rahatsızlıklarından kemik erimesine, hızlı yaşlanmadan depresyona çeşitli rahatsızlıklara da sebep olabiliyor, aklınızda bulunsun diyor ve düşük proteinli diyet nasıl yapılır anlatmaya başlıyoruz.

  • Düşük proteinli diyet nasıl yapılır?

sebzeler-meyveler-masada-yeni

Düşük proteinli bir beslenme programı/diyet uygularken sağlıklı gıdalardan ödün vermeden hareket etmek gerekiyor. Kırmızı et ve tavuk eti başta olmak üzere protein bakımından zengin baklagiller, süt ve süt ürünleri, kinoa gibi yiyeceklerden uzak durmanız gerekirken bunlar yerine yine vücudumuz için oldukça faydalı sebzelerden bolca destek almanız bu süreçte sağlığınızı olumlu yönde etkileyebilmek adına daha da önemli bir hale geliyor.

Düşük protein diyeti kapsamında şu yiyecekler "yenebilir" kategorisinde yer alıyor:

  • Domates, biber, salatalık, yeşillikler, brokoli ve karnabahar başta olmak üzere sebzeler
  • Elma, armut, muz, şeftali, çilek gibi tüm meyveler
  • Zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı gibi hayvansal içerikli olmayan bitkisel yağlar
  • Pirinç, makarna, ekmek gibi düşük proteinli tahıllardan hazırlanan gıdalar

Düşük proteinli beslenirken aranıza mesafe koymanız gereken yiyecekler ise şöyle:

  • Tavuk, hindi ve kırmızı et gibi hayvansal gıdalar
  • Balık ve deniz ürünleri
  • Baklagiller
  • Soya ve soyadan hazırlanmış ürünler
  • Süt ve süt ürünleri
  • Kabuklu yemişler

Ancak uyarmadan geçmek olmaz, düşük proteinli beslenme uygulamak istiyorsanız proteinden tamamen uzak durmanız vücudunuzu iyi etkilemeyebilir. Bu sebeple kendinize ve bünyenize en uygun beslenme listesini edinmek için mutlaka bir beslenme uzmanı ve diyetisyenden destek almalı, doktorunuza da danışarak hareket etmelisiniz.

Eğer "düşük proteinli yiyeceklerle nasıl tarifler hazırlayabilirim?" diye düşünüyorsanız, sebzelerle yapabileceğiniz farklı ve doyurucu tarifleri keşfetmek istiyorsanız "Sebze" kategorimizde yer alan etsiz ve tavuksuz tariflerimize göz atabilirsiniz: Sebze Yemekleri

Salata tariflerimiz arasından da size en uygun olanları kolayca seçebilmeniz için şuraya bekliyoruz: Salata Tarifleri

Aynı şekilde düşük proteinli beslenmek adına kendinizi sürekli hamur işleri, makarnalar, pirinç pilavları yerken buluyorsanız bunu da sınırlamanız gerektiğini unutmamalı, proteini azaltmayı düşünürken vücudunuza gereğinden fazla karbonhidrat yüklemesi de yapmamalısınız, bizden söylemesi.

Önemli bir not: Eğer bir rahatsızlık sebebiyle düşük proteinli beslenmeniz gerekiyorsa ya da doktorunuz bebeğinizin bu şekilde beslenmesi gerektiğini söylediyse mutlaka doktorunuza ve diyetisyeninize danışarak kendinize/bebeğinize özel bir diyet listesi oluşturulmasını sağlayın. Unutmayın ki herkesin bünyesi her yiyeceğe aynı tepkiyi vermez. Sağlığınız için faydalı bir adım atmak isterken farkına bile varmadan kendinize/çocuğunuza zarar vermeyin, mutlaka uzmanların önerileri doğrultusunda hareket edin, aman diyelim.

Önemli Uyarı

Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bir beslenme uzmanı ve/veya diyetisyene danışmadan hiçbir beslenme programını ya da diyeti uygulamamalısınız. Ciddi, kronik bir rahatsızlığı olanların kendi doktorlarına da danışmaları gerektiğini hatırlatalım.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?