nohut-unu

Evde Kendinizin de Yapabileceği Glutensiz, En Sağlıklı Besinlerden: Nohut Unu

Favorilerime
Ekle

Kinoa, chia tohumu, amarant, avokado ve daha niceleri... Son zamanlarda sağlıklı beslenme trendleri ivmesini hiç düşürmeden artmaya devam ediyor. Oturduğumuz restoranlardan, okuduğumuz makalelere kadar birçok yerde ismini pek de duymadığımız onlarca farklı besin olduğunu görüyoruz. Bunlar hayatlarımıza giriyor, bize yepyeni alışanlıklar kazandırıyor. Ancak kabul etmek gerekirse sağlıklı beslenmek sandığımız kadar ucuz ve kolay değil. Kolaylaştırmak ve daha sağlıklı beslenmeyi evinize taşımak için bizim sizi tanıştırmak istediğimiz bir besin var. Üstelik glutensiz, evde kendinizin ekonomik şekilde yapabileceği ve çok da lezzetli bir besin o. Karşınızda: Nohut unu!

Özellikle gluten alerjisi olan ve glutensiz beslenenlerin en sevdiği ürünlerden biri olan nohut unu, farklı kullanım alanlarıyla ve doyuruculuğuyla mutfaklarınızın vazgeçilmezi olmaya aday. Hadi onu daha yakından tanıyalım.

Nohut unu nedir? Nohut ununun faydaları

nohut-unu

İsminden de anlaşılacağı üzere nohut unu, en sevilen bakliyatların başında gelen nohuttan elde edilen besinlerden biri. Nohut, gluten içermeyen bir bakliyat olması sebebiyle özellikle glutensiz beslenenlerin en sevdiklerinden biri. Glutensiz ne demek kısaca onu da açıklayalım. Özellikle hamur işi yapanlarımız daha yakından bilir. Hamur yaparken tüm malzemelerin birbirine yapıştığını, uzadıkça uzadığını görürsünüz. Bunun nedeni glutenin tüm maddeleri birbirine yapıştırması. İşte yapıştırma ve birlikte tutma görevini üstlenen maddeye gluten deniliyor. Ancak nohut ununda bu maddeden bulunmuyor. Yani nohut unuyla yaptığınız tariflerde, klasik unlardaki gibi çok tok ve katı bir lezzetle görüntü beklememek gerekiyor.

Nohut unu, tamamen nohuttan üretildiği için içerisinde herhangi bir katkı maddesi bulundurmayan unlardan biri. Üstelik çok fazla işleme tabi tutulmayacağı için evde de yapılabiliyor. İçerisinde magnezyum, kalsiyum, potasyum bulunduruyor. Önemli bir lif kaynağı olmasının yanı sıra faydalı bir karbonhidrat aynı zamanda. Yani sağlığınız için birçok faydalı ögeyi içinde bulunduruyor. Tokluk hissi veriyor, bağırsakların daha düzenli çalışmasına destek oluyor.

Evde nohut unu nasıl yapılır?

Evde nohut unu yapmak ise oldukça basit. Nohutlarınızı bir gece öncesinden ıslatın ve hafif yumuşamasını sağlayın. Ertesi gün nohutlarınızın sularını süzdürün ve en kuru şekilde olmalarını sağlayın. Tavada ya da pişirme kağıdı serili fırın tepsisinde sürekli karıştırarak hafifçe kavurun. Kavurma işlemi sırasında renginin çok dönmemesi ve siyahlıkların oluşmaması gerekiyor. Bu nedenle bizim önerimiz fırında hafifçe kavurmanızdan yana. Bu ön pişirme işleminden sonra belli miktarlarda mutfak robotonun içerisine aktarın ve güzelce öğütün.

Öğütme işleminden sonra elekten geçirin. Varsa iri nohut parçalarından bu şekilde kurtulmuş olursunuz. Ardından kuru bir kavanozun içerisinde ağzı kapalı bir şekilde, serin ve kuru bir yerde muhafaza edebilirsiniz.

Nohut unu hangi tariflerde kullanılır?

rainbowinmykitchen.com

rainbowinmykitchen.com

Peki bu kadar faydalı ve lezzetli bir besini nerelerde kullanabiliriz? Öncelikle sofralarımızın vazgeçilmezi ekmekleri bu unla yapmanız mümkün. Klasik ekmek tariflerinden farklı olarak nohut unundan yapacağınız ekmeklerin içerisine mutlaka kabartma tozu ya da kuru maya ilave etmenizi öneririz.

Onun dışında kahvaltınızı güzelleştirecek enfes krep ve pancake'leri nohut unuyla yapma imkanına sahipsiniz. Yemeklerinizin besin değerlerini arttırmak için özellikle tencere yemeklerinizin içerisine 1 yemek kaşığı nohut unu ilave ederek yiyebilirsiniz. O yemelere doyamadığımız humusları nohut unundan hazırlayabilirsiniz. Nohut unundan sağlıklı poğaçalar, tuzlu kurabiyeler yapmak da mümkün. Bunun dışında köftelerinizin harcına da nohut unu ilave ederek lezzetlendirebilirsiniz.

Şimdiden ellerinize sağlık.

Önemli Uyarı

Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bir beslenme uzmanı ve/veya diyetisyene danışmadan hiçbir beslenme programını ya da diyeti uygulamamalısınız. Ciddi, kronik bir rahatsızlığı olanların kendi doktorlarına da danışmaları gerektiğini hatırlatalım.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

1

gizemkl30 Aralık 2019 17:10
Merhaba nohutu fırında kaç derece hafif kavurmamız gerek belli bir derece var mı ?
Yanıtla

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?