Yıl boyu yeşil kalan, zarif görünümüyle sevilen türlerden birisi olan bambu çiçeği kolay yetiştirilmesi, bakıma fazla ihtiyaç duymaması gibi nedenlerle yaygın olarak tercih edilen salon bitkilerindendir. Doğu kültüründe şans ve bolluk getirdiğine inanılan bambu çiçeği dostluğun ve dürüstlüğün de sembolüdür.
Bambu nedir?
Bilimsel adı "Dracaena Sanderiana" olan bambu çiçeği Orta Afrika'ya özgü zambakgiller ailesinden bir bitkidir. Hindistan ve Uzak Doğu ülkelerinde süs bitkisi olarak oldukça popülerdir.
Bir metreye kadar boylanabilen bambu bitkisi, 20 cm kadar büyüyebilen, yukarı doğru uzanmış yeşil renkli yapraklara sahiptir. Kök kısmı daha etli ve açık renk olan bambu çiçeği genellikle az miktar su içinde yetiştirilir. Topraklı bir saksıda da büyüyebilmesine rağmen görünümü bir süre sonra değişmeye başlar. Kıvrımlı yapısını ve yaprak şeklini kaybeder.
Bambu ağacı/çiçeği evde nasıl yetiştirilir?
Bambu tohumu nasıl ekilir?
Bir yemek kaşığı tuz, bir bardak suyun içinde karıştırılarak eritilir. Bambu tohumları tuzlu suyun içinde 15 dakika kadar bekletilir. Süre dolduğunda tohumlar başka bir kapta hazırlanan temiz suyun içine alınarak 24 saat bekletilir. Tohum ekimi için torf, bahçe toprağı, ağaç kabuğu karışımı ya da çimlendirme toprağı kullanılabilir. Ekim için küçük çimlendirme saksıları ya da altına delik açılmış plastik bardaklardan faydalanılabilir. Bardağın tabanında birkaç delik açıp lav ya da çakıl taşından bir taban hazırladıktan sonra üstte 2-3 cm kalana kadar toprakla doldurulur. Toprağa yapışmasını sağlayacak kadar hafifçe bastırılarak bambu tohumu ekilir. Üzerine tohumu örtecek kadar toprak eklenir ve hafifçe sulanır. Ilık ve aydınlık bir ortamda, toprağın çok kuru kalmasına izin vermeden çimlenmesi için bekletilir.
Bambu çiçeği nasıl çoğaltılır?
Bambu çiçeği sağlıklı sonuç verdiği için çelik yöntemiyle çoğaltılır. Çelik alma işlemi her mevsim yapılabildiğinden kısa sürede yeni bir bambu bitkisi elde etmek mümkündür. Bambu çiçeğinin ana gövdesinden yukarı doğru uzayan sürgün kesilerek çelik alınır.
Kesilen çeliğin alt yaprakları koparılarak sap kısmı köklenmesi için hazırlanır. Su içinde bekletilen çelikler köklendikten sonra toprağa dikilebilir ya da vazolarda yetiştirilmeye devam edilebilir.
Bambu bakımı nasıl yapılır?

Yorumlar
0