Yaz aylarının ve sonbaharın renkli güzellikleri olan ahududu ya da bilinen diğer ismiyle frambuaz, doğanın bizlere sunduğu harika bir lezzet. Ahududu çeşitleri arasında; kırmızı ahududu, siyah ahududu, mor, sarı ve hatta altın renkli ahududu dahi bulunuyor.
Ahududu nedir? Ahududunun faydaları nelerdir?
Ceylan anlamına gelen ahu kelimesi ile dut meyvesinin oluşturduğu bir tamlama olan ahududu, ceylan dutu anlamına geliyor. Genellikle kırmızı renkli ve tatlı meyveleri olan bir bitki türü olan ahududu, gülgiller familyasına ait.
Süper besin olarak da bilinen ahududu; içerdiği A, C, E vitaminleri ve folik asit ile obezite, diyabet ve kalp hastalığı tedavilerinde destekleyici etki gösteriyor. Toplanır toplanmaz çiğ olarak tüketilebilen bir meyve olan ahududunun narin yapısı uzun süre saklanmasını zorlaştırıyor. Dondurulmuş halde ve reçel olarak tüketimi ise çok yaygın. Özellikle reçeli kahvaltı sofralarının vazgeçilmez bir lezzeti olmasının yanı sıra pek çok faydası ile de öne çıkıyor.
Ahududu reçeli faydaları nelerdir?
Ahududu reçeli özellikle çocuklara zindelik verme özelliğine sahip olmasının yanı sıra, boğaz ve bademcik ağrılarını gidermede de etkili.
Kadınlardaki beyaz akıntıyı kesmeye destek olduğu, dokular üzerinde sıkılaştırıcı bir etkisi olduğu, idrar söktürücü ve kan temizleyici özellikleri bulunduğu da söyleniyor. İçerisinde doğal olarak bulunan östrojenle kadın sağlığı için faydalı olduğu biliniyor.
Ahududu yetiştiriciliği nasıl yapılır: Evde ahududu nasıl yetiştirilir?
Ahududu ormanlarda kendi kendine yetişen, özellikle ağaç kesimi ya da yangın nedeniyle açıkta kalmış alanlarda büyüyen bir bitki. Kışları soğuk, yazları serin, hava akımı olan nemli ve güneşli yerleri seven ahududu, ülkemizde Akdeniz Bölgesi sahilleri ve Güney Doğu Anadolu Bölgesi ovalarının dışında her yerde yetiştirilebilir. Evinizde, saksıda ahududu yetiştirmek için:
Yorumlar
0