brokoli-faydalari-besin-degeri

Faydalarını Öğrenince Sevmeyeninin Kalmayacağı Bir Süper Sebze: Brokoli

Favorilerime
Ekle

Öğünlerde ana malzeme olmanın yanı sıra garnitür olarak da sıklıkla karşımıza çıkan brokoli, eşsiz lezzetiyle çorbalarda, ana yemeklerde ve salatalarda sıklıkla kullanılıyor. Farklı soslara ve pişirme yöntemlerine açık olan bu sebze, beslenmesine özen gösterenlerin sofralarında kendine her zaman yer buluyor.

Gelin bu faydalı sebzeyi yakından tanıyalım; faydalarından besin değerine adım adım onu inceleyelim.

Brokoli nedir ve faydaları nelerdir?

haslamadan-firinda-brokoli

Brokoli lahanagiller familyasında yer alan, karnabaharla akraba olan, küçük bir ağaç görüntüsüne sahip yeşil bir bitkidir. İçerdiği yararlı besinler sayesinde “süper sebzeler” kategorisindedir. Lezzetinin yanında insan vücuduna sağladığı faydalarla sofraların kahramanlarından olan brokoli, sağlıklı beslenmede kilit bir role sahiptir:

  • Vücuda kayda değer ölçüde antioksidan sağlar.
  • İçerdiği folat kırmızı kan hücresi oluşumunu destekler. Aneminin önlenmesine yardımcı olur.
  • İçerdiği sülforafan ile de kötü huylu hücre gelişimini önlemeye yardımcı olduğu ileri sürülür.
  • Sindirim sistemini güçlendirerek kabızlığın önüne geçer.
  • Besin değerleri bakımından zengin olan brokolide bol miktarda K vitamini, kalsiyum, magenzyum, çinko ve fosfor vardır. Bu sayede diş ve kemik sağlığına yararlıdır.
  • Kalp sağlığını güçlendirerek kalp krizi riskini azaltır.
  • Kandaki şeker dengesini düzenler.
  • Bağışıklık sistemini güçlendiren brokoli, vücudun hastalıklara karşı direncini artırır.
  • Cildin kendini yenilemesini hızlandırır.
  • Brokoli kürü nedir? Faydaları nelerdir?

    Brokoli kürü brokolinin kaynatılması sonucunda elde edilir. Kaynatılan brokolinin suyu ayrı bir bardağa alınarak her sabah ve akşam yemeklerden önce içilir. Brokoli kürü, basit hazırlanabilmesinin yanı sıra birbirinden faydalı özelliklere de sahiptir. Birçok rahatsızlık üzerine olumlu etkilere sahip olduğu söylenen brokoli kürü, aynı zamanda vücudun vitamin ve mineral ihtiyacının da karşılanmasını sağlar.

    Nasıl hazırlandığından faydalarına brokoli kürünü detaylı olarak anlattığımız içeriğimize şuradan ulaşabilirsiniz.

    Brokoli nasıl haşlanır? Brokoli kaç dakikada haşlanır?

    Brokoliler, sapları aşağıya gelecek şekilde tencereye koyulur. Önceden kaynatılan su da tencereye eklenir. Eklenen suyun brokolilerin boyunu geçmemesine dikkat edilmelidir. Bu şekilde brokoliler yaklaşık 5 dakika boyunca haşlanır.

    Brokoli, içerdiği vitamin ve minerallerle oldukça faydalı bir bitkidir ama uzun süre kaynatıldığında besin değerini kaybedebilir. Bu yüzden onu 5 dakikadan fazla haşlamamak gerekir. Haşlanan brokoliler daha sonra soğuk bir suya sokularak şoklama işlemi yapılır.

    Brokoli kaç kalori? Brokolinin besin değeri nedir?

    brokoli-kendini-sevdirir

    Brokoli, eşsiz faydalarının yanında düşük kalorisiyle de dikkat çeker. 100 gram brokolide 26 kalori bulunur. Bunun yanında 2,51 gram karbonhidrat ve 3,3 gram da proteine sahiptir. Brokoli aynı zamanda A, C, K, B6 ve B2 vitaminleriyle beraber potasyum, kalsiyum ve demir bakımından da zengindir.

    Evde brokoli nasıl yetiştirilir?

    youtube

    youtube

    Eğer bahçecilikle ilgileniyorsanız ve minik bir bahçeniz varsa evde kendi brokolilerinizi kendiniz de yetiştirebilirsiniz. Ancak baştan söyleyelim, tabii ki bunun için biraz emek ve bolca sabır göstermeniz şart. Evde brokoli nasıl yetiştirilir diyenler aşağıdaki adımlara mutlaka göz atsın diyelim ve başlayalım:

  • Brokoli yetiştirmek için hemen her bitkide olduğu gibi iki yöntemden birini seçmeniz gerekir: Tohum olarak ekmek ya da fide olarak ekmek.
  • Tohum olarak ekim yapmak çok daha zahmetli ve uzun bir süreç olduğundan evde yetiştirmek için brokoli fidesi temin etmeniz daha iyi olacaktır.
  • Brokoli fidelerilerinizi mutlaka çok güvendiğiniz bir çiçekçiden, yapı marketlerin ilgili reyonlarından ya da bahçecilikle uğraşanlardan temin etmelisiniz.
  • Ardından organik maddeler bakımından oldukça zengin, çok gevşek olmayan toprağınızı da hazır etmelisiniz.
  • Fideyi dikkatli bir şekilde toprağa aktardıktan sonra ise brokoli bitkinizin çok soğuk ya da çok sıcak havaya maruz kalmayacağından emin olmalısınız.
  • Ve tabii ki bitkinizi susuz bırakmamalı, her gün kontrol edip toprağın nem kaybettiğini fark eder etmez sulamasını yapmalısınız.
  • Aynı zamanda brokoliye birçok zararlı mikroorganizma ve salyangoz gibi canlılar gelebileceğinden her zaman dikkatli olmalı, diğer canlıların brokoli bitkinize zarar vermediğinden emin olmalısınız.

  • Doyamayanlar için bir de videomuz var!

    Yorumlar

    0

    Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?