Hindistan, Çin ve Güneydoğu Asya başta olmak üzere tüm dünyada yaygın bir şekilde kullanılan zerdeçal bitkisi baharatlarda sık sık karşımıza çıktığı gibi kimi gıdalarda koruyucu ve renklendirici olarak da kullanılır. Tarihi köklü bir bitki olan zerdeçal, altın sarısı renginin yanında faydalarıyla da altın değerindedir. Zerdeçöp, safran kökü, sarıboya, zerdeçav ve Hint safranı olarak da bilinen bu bitkiyi ticari olarak yetiştirilebileceğiniz gibi evinizdeki saksılara ya da bahçenize de ekebilirsiniz.
Zerdeçal nedir, zerdeçalın faydaları nelerdir?
Besin değerleri bakımından oldukça zengin olan zerdeçal bol miktarda potasyum, demir, manganez mineralleri, C vitamini ve B6 vitamini içerir. Günümüzde ilaç sektöründe kullanılmasının yanında eski çağlarda da şifalı bitkiler kategorisinde yer alır.
Zerdeçal nasıl ve nerelerde kullanılır?
Zerdeçalın en sık kullanılan şekli toz haline getirilip baharatların içine katılması olarak karşımıza çıkar. Farklı baharatların yapımında kullanılabilen toz halindeki zerdeçal, tek başına da tercih edilebilir. Yemeklerin lezzetini zenginleştirir. Bunun yanında zerdeçal çayı da yaygın bir şekilde tüketilir. Peynir gibi gıdalara renk vermesinin yanında tekstil sektöründe de sarıya boyanacak kıyafetler için zerdeçalın güçlü yapısından yararlanılır. Kına yapımının yanında cilde olan faydası sayesinde zerdeçal, farklı cilt maskelerinde de sıklıkla yerini alır.
"Zerdeçalı yemeklerde nasıl kullanabilirim?" diyenler ise şu tarif listemize göz atabilir: Bağışıklığı Güçlendiren Zerdeçalı Bol Bol Kullanmanızı Sağlayacak 12 Farklı ve Nefis Tarif
Evde zerdeçal nasıl yetiştirilir?
Peki dışarıdan hazır olarak almak yerine evde zerdeçal yetiştirmek mümkün mü, evde zerdeçal nasıl yetiştirilir derseniz bundan da hemen söz etmek isteriz. Evde zerdeçal yetiştirmek için aşağıdaki adımlara dikkat etmeniz gerekiyor:
Zerdeçal zayıflatır mı?

zerdecal
Zerdeçalın zayıflatacağına dair kesin bir yargıya varmak yanlış olur ancak zerdeçal, vücudun yağ tutmasını azaltır. Yağ tutmaya karşı direnç sağlamasının yanında vücuttaki yağın da dışarı atılmasını hızlandırır. Bunun yanında metabolizmayı da hızlandıran zerdeçal, vücut kilosunun dengelenmesinde büyük bir yardımcı olarak diyet listelerinde kendine sıklıkla yer bulur.
Zerdeçal kansere iyi gelir mi?

zerdeçal
Birçok kişinin merak ettiği konu olan zerdeçalın kansere iyi gelip gelmediği konusu bilim insanlarının da gündemini fazlasıyla meşgul eden bir konudur. Çeşitli araştırmalar sonucu varılan kanıda zerdeçalın çeşitli kanser hücrelerini önlediği saptanmıştır. Örneğin Washington Eyalet Üniversitesi’nde kurulan bir ekip, kemik kanseri hücrelerinin önlenmesi için geliştirilen bir ilaçta zerdeçal da kullanmıştır. Bunun yanında kanser hücrelerine sahip olan sıçanlarda zerdeçalın kolon, mide ve cilt kanserlerini önlediği gözlemlenmiştir. Bunun yanında meme kanseri üzerine yine hayvanlarla yapılan uluslararası bir araştırmada kanserli hücrelere karşı zerdeçalın etkili olduğu gözlemlenmiştir.