Hamsigiller familyasının üyesi olan sardalya balığı, gümüş renginde, pullu ve küçük kemikli bir balık türüdür. Ortalama 18-25 cm boyunda, uzun ve iğ gövdeli bir balık cinsi olan sardalya balığı, dünya üzerindeki bütün ılık denizlerde yaşasa da genel olarak Atlas Okyanusu ve Akdeniz’e özgü bir balıktır.
Sardalya, ülkemizde Akdeniz, Ege Denizi’nde bol miktarda, Marmara ve Karadeniz’de ise sınırlı miktarda bulunmaktadır. Lezzetli bir balık olan sardalya; hamsi, istavrit ve uskumru gibi ekonomik değeri çok yüksek olan bir balıktır. Sardalya balığının Portekiz, İspanya, İtalya ve Malta için önemi hamsi balığının Türkiye’deki önemi kadar çoktur.
Planktonların yanı sıra yumurtadan çıkan balık yavruları ile beslenen sardalya, büyük balıklar için de bir besin kaynağıdır. Ateş balığı olarak da bilinen sardalyanın küçüğüne papalina adı verilir. Göçebe bir balık olan sardalya balığının Ege’de sürü halinde sabit bölgelerde yaşayanları vardır. Sardalyalar, balıkçılar tarafından sinarit, mercan, çipura, trança ve orfoz gibi taş balıkları yakalamak için yem olarak da kullanılmaktadır.
Sardalya nasıl seçilir?
Bol olduğu sezonlarda dondurulmadan tezgaha konarak doğrudan sofralara gelen sardalya, taze değilse ele alındığında pullarını döker. Taze sardalyanın gözleri dışa doğru şişkin, pulları parlak ve görünüşü canlı olur. Dondurulmuş sardalyanın dondurulmadan önce temizlenmiş olması önemlidir. Çözülen sardalye bakteri üreteceği için tekrar dondurulmamalıdır.
Sardalya balığının içerdiği vitamin mineraller nelerdir?
Tam bir protein deposu olan sardalya, özellikle mineral bakımından çok zengin bir balık çeşididir. D, B2, B6, B12 ve E vitaminlerini bolca içeren sardalya ayrıca A, K, thiamin, niasin, pantotenik asit ve folat vitaminlerine sahiptir. Omega 6 yağ asidi bakımından zengin olan sardalya Omega 3 yağ asidini de bolca barındırır. Selenyum, fosfor, kalsiyum, sodyum ve demir başta olmak üzere magnezyum, potasyum, çinko, bakır, manganez sardalyanın içerdiği minerallerdir.
Sardalya balığının faydaları nelerdir?
- Kansere karşı vücudu güçlendirir.
- Göz sağlığı açısından yararlıdır.
- Düzenli tüketildiğinde kemik ve eklem rahatsızlıklarının giderilmesinde yardımcı olur.
- İçerisindeki demir sayesinde kansızlığa karşı etkilidir.
- Kansere karşı vücut direncini destekler.
- Sperm sayısının artmasını sağlar.
Sardalya nasıl pişirilir?
Sardalya balığı en lezzetli olduğu temmuz ve ekim aylarında ızgara, kağıt kebabı, buğulama, fırın ve pilaki yapılarak değerlendirilebilir. Tavası da lezzetli olan sardalya, bu pişirme yönteminde besin değerini önemli ölçüde yitirir. Papalinanın kılçığı ayıklanmadan yemeği yapılabilir. Tuzlanarak kurutulabilen veya konserve olarak salamura edilen sardalya, balık yağı ve balık unu üretiminde de kullanılmaktadır.
Yorumlar
0