Farklı türleriyle İngiltere, Akdeniz, Balkanlar ve Rusya'da yetiştirilebilen bu sebze Anadolu'nun önemli tarım ürünlerinden birisidir. Şeker pancarı olarak bilinen beyaz renkli türünün büyük bölümünden şeker elde edildikten sonra, ortaya çıkan posa kısmından ise süt hayvanlarının beslenmesinde yararlanılır. Kırmızı pancar ise gıda, ilaç yapımı ve boya maddesi gibi alanlarda değerlendirilmektedir.
Pancar nasıl kullanılır?
Kırmızı pancar parlak kırmızı rengi ile doğal bir gıda boyasıdır. Dondurma, krema hatta makarna ve risotto'ları renklendirmek ve tat vermek için kullanılabilir. Rusya ve Balkan ülkelerine ait geleneksel bir tarif olan borç çorbasının ana malzemesi yine kırmızı pancardır.
Mevsiminde toplanarak turşu yapılan kırmızı pancar uzun süre saklanabilir ve salatalarda rahatlıkla kullanılabilir. Çiğ pancar rendelenerek, haşlanarak ya da ince dilimler halinde kesilip fırınlanarak, rezene ve havuç gibi sebzelerle birlikte yine salatalarda, etlerin yanında garnitür olarak tüketilebilir.
Haşlanarak püre haline getirilen kırmızı pancar dip soslara eklenebilir. Taze olarak sıkılan pancar, tek olarak ya da havuç, elma gibi meyve sularıyla karıştırılarak içilebilir.
Pancarın faydaları nelerdir?
- Kırmızı pancarın içerdiği nitrat ve bir antioksidan olan betasiyanin maddesi yüksek tansiyonu düşürerek, tansiyonu kontrol altında tutabilir.
- Kanser hücrelerinin gelişimini durdurabileceği düşünülmektedir.
- Kolesterolün damarlarda yaptığı hasarı azaltarak kalp sağlığını korur.
- Kırmızı pancar suyu yaşla birlikte ortaya çıkan demans hastalığına karşı koruyucu olarak kullanılabilir.
- Yüksek lif içeriği nedeniyle sindirim sisteminin çalışmasına yardımcıdır. Ayrıca 100 gramında 38 kalori bulunan kırmızı pancar, kilo vermek isteyenler için iyi bir atıştırmalıktır.
- Egzersiz sırasında kanda daha fazla oksijen taşıyarak performans artışına yardımcı olur.
- Cilt problemlerine karşı antik dönemlerden itibaren kullanılmaktadır.
Pancarın zararları nelerdir?
Bilinen bir yan etkisi olmasa da pancar aşırı tüketildiğinde ishal ve böbrek taşı gibi sorunlara neden olabileceği düşünülmektedir. Hamile ve emzirme sırasında doktora danışılarak kullanılmalıdır.
Orta derecedeki glisemik indeksi nedeniyle kırmızı pancardaki şekerin kana karışması oldukça yavaş da olsa diyabet hastalarının uzmana danışarak tüketmesi önerilmektedir. İçeriğindeki nitrat, nitrit maddesine dönüşerek zararlı olabileceğinden, kırmızı pancar suyu uygun şartlarda saklanmalı ve kısa süre içinde tüketilmelidir.
Yorumlar
0