kara lahana

Kara Lahana

Favorilerime
Ekle

Kara lahananın mevsimi ve saklanması

Kara lahana, kasım ve aralık ayına kadar tarlada ve bahçede büyüyebilen bir sebzedir. İlkbaharda dikildiğinde mayıs ve haziran ayılarında toplanabilen bitki, temmuz ve ağustos aylarında dikildiğinde kasım ayında toplanır. Kar yağmadığı sürece yetiştirilebilen kara lahana, yapılacak yemeğe göre farklı zamanlarda toplanır. Kara lahanayı saklamadan önce temizlemek gerekir. Temizlenen lahanalar bütün halinde ya da dilimlenerek sirkeli sıcak su içinde üç dakika bekletilir. Sıcak sudan çıkarılıp soğuk suda soğutulan kara lahana, poşetlere yerleştirilir. Poşetlere yerleştirilirken bastırılarak havası alınan kara lahana buzlukta on ay saklanabilir.

Kara lahana nasıl tüketilir?

Karadeniz mutfağının temel sebzelerden biri olan kara lahana, özellikle yöresel yemek yapımında kullanılır. Mısır unu ve barbunya ile çorbası hazırlanan sebzenin olgunlaşmış sert yapraklarından yemek yapılır. Tazeyken toplanan küçük yapraklar ise etli veya zeytinyağlı dolma yapımında kullanılır. Soğan ve etle birlikte kavurması yapılan sebzenin tavuklu yemeği de hazırlanır. Sıcak suyun içinde bekletilen kara lahana yapraklarından salata ve pide yapılır. Bunun yanı sıra haşlanıp mikserden geçirilen kara lahana püre yapılarak et yemeklerinin yanında servis edilir. Kaynatılarak suyu içilen sebzenin sapları ise soğanla birlikte bulgur pilavına eklenir.

Kara lahananın faydaları

-Dere otu ve ebegümeci gibi C vitamini acısından zengin bir sebze olan kara lahana, bağışıklık sistemin güçlenmesine yardımcı olur ve vücuttaki zararlı bakterilerin ölmesini sağlar.

-Kara lahana kansızlığa iyi gelir ve iştah açar.

-Taze kara lahana suyu mide ve bağırsak ülserine karşı faydalıdır. Kara lahana suyu bağırsak kurtlarının ölmesini sağlar. Safra kesesi rahatsızlıklarına ve bağırsak iltihabına karşı koruyucudur.

-Kandaki şeker oranını düşüren kara lahana kansere karşı koruyucu bir sebzedir.

-Astım, romatizma ve ses kısıklığı gibi rahatsızlıklara karşı kullanılan kara lahana, cilt dokusunu kuvvetlendirir ve göğüs dokusunda oluşan çatlakların tedavisinde kullanılır.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?