Kuzukulağı

Favorilerime
Ekle

Ekşi ve kabarık yaprakları ile halk arasında ekşikulak, turşu otu ve ebem ekşisi gibi isimlerle bilinir. 60 santime kadar uzayabilen ve çok yıllık bir bitki olan kuzukulağı, geleneksel halk hekimliğinde ilaç olarak kullanılır.

Kuzukulağı bitkisinin mevsimi

Kuzukulağı, nemli bölgelerde ve kumlu topraklarda yetişir. Tarla kenarlarında, ağaç diplerinde ve çayırlarda yetişen kuzukulağı, bahar aylarında büyür. Haziran ve eylül aylarında çiçek açmaya başlar. Çiçek açmadan önce nisan ve mayıs ayları arasında toplanması gerekir. Bu aylar arasında semt pazarlarında ve manavlarda bulunabilir.

Kuzukulağı bitkisi nasıl kullanılır?

Doğada kendiliğinden yetişen ve kolay bulunan kuzukulağı, yemeklerde ve salatalarda kullanılır. Kuzukulağı bitkisinin ıspanak gibi zeytinyağlı yemeği pişirilebilir. Bahar aylarında yoğurtlu çorbası hazırlanan kuzukulağı otu, pirinç ve bulgur pilavlarına katılarak tüketilir.Kuzukulağı salata yapılacağı zaman mevsim sebzeleri ile birlikte kullanılır. Bunun yanında çiğ olarak da tüketilebilir. İyileştirici özelliği ile geleneksel tıpta da kullanılan kuzukulağı, çay olarak hazırlanır ve ezilerek merhem haline getirilir.

Kuzukulağının faydaları nelerdir?

-Çay olarak tüketildiğinde ateşi düşürür ve idrar söktürür.

-İçerisinde bol C vitamini vardır, bu özelliği ile iskorbüt hastalığına iyi gelir. İskorbüt hastalığından kaynaklanan zayıflık ve güçsüzlüğe karşı bedeni kuvvetlendirir, bedene canlılık verir.

-Kuzukulağı bitkisi diş eti hastalıklarına ve diş eti kanamalarına karşı iyileştirici özelliği sahiptir. Diş eti rahatsızlıkları ile birlikte diş dökülmesine iyi gelir.

-Kuzukulağı bitkisi içerdiği zengin mineraller ile kansızlığa iyi gelir, dişlerin ve kemiklerin büyümesine yardımcı olur.

-Çay olarak hazırlanan kuzukulağı sabahları aç karınla içildiğinde kabızlığa iyi gelir.

-Güneş yanıklarına karşı lapa olarak kullanılır ve yanık acısını alır.

-Kuzukulağı suyu ciltte oluşan kahverengi lekeleri geçirmeye yardımcı olur ve kuzukulağı suyunun çıban gibi cilt hastalıklarına karşı iyileştirici özelliği olduğu bilinir.

Kuzukulağı nasıl temizlenir ve saklanır?

Kuzukulağı, doğada kendiliğinden yetişmesine rağmen kolay temizlenen bir bitkidir. Kök kısımları kesildikten sonra sirkeli suda 10 dakika bekletilir. Böylece yapraklardaki bakteriler iyice temizlenir. Kuzukulağı saklanacağı zaman ise önce temizlenmelidir. Temizlendikten sonra poşete sarılarak buzdolabında en fazla 2-3 gün saklanır.

Görsel kaynak: artisticgardens.com


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?