Van yöresine özgü peynir çeşitlerinden olan otlu peynir, inek veya keçi sütünden üretilir. İlkbahar aylarında dağlardan toplanan yaklaşık 20 - 25 çeşit şifalı ot ile hazırlanan otlu peynirin içine en fazla sirimo, sirik, mende, kenger ve heliz yöresel adları ile tanınan şifalı otlar ile yabani kekik gibi otlar konur.
Bu şifalı otlar sayesinde uzun süre saklanabilen otlu peynir, diğer peynirlere oranla hem farklı bir aromaya sahiptir hem de besin değerleri yüksek bir peynirdir. Otlu peynir, Doğu Anadolu’nun Van, Erzurum, Bitlis ve Siirt gibi farklı şehirlerinde üretilir. Fakat Van yöresinde üretilen otlu peynir hem lezzet hem de koku açısından farklılık gösterdiği için daha meşhurdur.
Otlu peynir nereden alınır?
Otlu peynir Doğu Anadolu’da yaygın bir şekilde bulunmasına rağmen diğer bölgelerde kolay bir şekilde temin edilmez. Yılın belli dönemlerinde market raflarında taze veya bekletilmiş otlu peynir bulunabilir. Şarküterilerde de satılan otlu peynir, mayıs aylarında özel sipariş ile getirtilebilir. Aynı zamanda yöresel peynir satışı yapan internet sitelerinden ve açık peynir pazarlarından alınabilir. Açık peynir pazarlarından otlu peynir alırken peynirin taze olmasına, rengine ve aromasını kaybetmemiş olmasına dikkat edilir.
Otlu peynir nasıl saklanır?
Otlu peynir her zaman bulunan bir peynir olmadığı için civil peyniri gibi kilo ile alınır ve geleneksel yöntemler ile saklanır. Tuzlu suda salamura yapılarak 2- 3 ay saklanabilen otlu peynir, farklı peynir çeşitleri ile birlikte özel kaplara bastırılarak kuru tuzlama yöntemi denilen yöntem ile saklanır.
Otlu peynir, bu yöntem ile saklanacak ise diğer peynirler ile birlikte tuzlanır. Tuzlanan peynir ışık almayan bir ortamda muhafaza edilir veya toprağa gömülerek uzun süre saklanabilir. Marketlerden mozarella, Kars kaşarı, dil peyniri gibi küçük paketler halinde satın alınan otlu peynir ise ambalajının içinde buzdolabında saklanmalıdır.
Otlu peynir nasıl yenir?
Otlu peynir özellikle ara öğünlerde ve kahvaltılarda tüketilen bir peynir türüdür. Otlu peynir, içinde kullanılan otların aromasını taşır ve genelde sade halde tüketilir. Omlet gibi yemeklerin üzerine rendelenerek kullanılabilir veya kahvaltılık ekmeklere eklenir. Özellikle lavaş ekmekle birlikte yenilen otlu peynir, yemeklerde ve sos yapımında kullanılmaz.
Yorumlar
0