Brie

Favorilerime
Ekle

Fransa kökenli peynirlerinden biri olan brie peyniri, görünüş ve tat açısından dünyaca ünlü peynirlerden biridir. Yasalar ile koruma altına alınan bu peynir “Peynirlerin kraliçesi” olarak bilinir ve 50 santimetre çapında tekerlekler şeklinde üretilir. Tazeyken gri bir tabaka ile kaplı olan brie peynirinin üzeri olgunlaştıkça kahverengiye döner ve üzerindeki bu ince tabaka peynirin kıvamına ulaştığını gösterir.

Kıvamına ulaşan brie, fazla olgunlaşırsa camembert peyniri gibi yüksek oranda amonyak içerir. İç kısmı ise hafif sarımsı bir renkte olan brie peynirinin farklı türleri mevcuttur. Farklı sütler kullanılarak yapılan brie çeşitleri düz brie, otlu brie, çifte brie ve üçlü brie gibi isimleri ile tanınır.

Brie peyniri nerede satılır?

Brie peyniri Türk mutfağında yaygın bir şekilde tüketilmediği için kolayca bulunmaz. Büyük şehirlerde alışveriş merkezlerinde, lüks şarküterilerde ve gurme marketlerde küçük teneke kutular içinde satılır. Bunun yanında ithal peynir satışı yapan özel internet sitelerinden de brie peyniri satın alınabilir.

Brie nasıl yenir?

Ricotta, mascarpone ve camembert gibi yumuşak ve kremsi bir dokuya sahip olan brie, sıcak ve kızarmış yiyeceklerin üzerine sos yapımında kullanılır. Kızarmış hardallı tavuğun üzerine ince dilimler halinde rendelenerek kullanılır. Hellim gibi tek başına da kızartılıp tüketilebilen brie peyniri, sandviçlerin içine konur veya sade halde yenilebilir. Sıcak ya da soğuk olarak kraker ve ön atıştırmalıkların yanında servis edilir.

Meyve tabaklarının yanında sunulur ve şampanya ile uyumlu bir tada sahiptir. Aynı zamanda özel kıvamı ile tatlıların içine katılan peynir; yaban mersini, böğürtlen ve ananas marmeladı ile birlikte tatlı yapımında kullanılır.

Brie peyniri nasıl yapılır?

Oldukça hassas yöntemler ile hazırlanan brie peyniri, kaymağı tamamen ya da kısmen alınmış sütten yapılır. Peynir mayası eklenen süt belirli bir sıcaklıkta kaynatılır ve karışım brie peynirine özel delikli bir kepçe yardımı ile kalıplara alınır. Kalıpta en az 18 saat süzülen brie peyniri, tuzlanır ve çeşitli bakteriler ile aşılanır. Ardından 4-5 hafta olgunlaşmaya bırakılır. Peynirin olgunlaşma süresi ne kadar uzarsa, tadı ve kıvamı o kadar keskin olur.

Görselin kaynağı: https://www.flickr.com/


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?