Nektarin

Favorilerime
Ekle

Gülgiller ailesinden gelen ve Latince adı prunus persica olan nektarin, pembe çiçekleri ve uzun sivri yaprakları ile tanınır.En fazla yedi metreye kadar uzayan nektarin ağacının meyveleri etli ve çekirdekli olur. Nektarin ve şeftali aynı cins meyveler olmasına karşın nektarin, şeftalinin farklı bir türüdür.

Nektarin tüysüz, küçük, tek çekirdekli ve etli kısmı şeftaliye oranla daha sert ve daha az sulu olan bir meyvedir. Elma gibi sert olmasına karşın nektarin, şeftali gibi tatlı ve kuvvetli bir aromaya sahiptir.

Nektarinin içerdiği vitamin ve mineraller nelerdir?

Besin değeri oldukça yüksek olan nektarin meyvesinin yüzde 86’sı sudan oluşur. Potasyum, fosfor, magnezyum ve kalsiyum gibi mineraller içeren nektarin, lifli bir yapıya sahiptir. Nektarin karbonhidrat açısından da oldukça zengin bir meyvedir. Bunun yanında yüksek oranda C vitamini ve değişik oranlarda A ve B vitamini içerir.

Nektarin meyvesi nasıl tüketilir?

Nektarin meyvesi tıpkı şeftali, turunç ve malta eriği gibi çiğ tüketilen bir meyvedir. Taze yenilebileceği gibi evde doğal meyve suyu olarak hazırlanır. Kek ve dondurma gibi tatlıların içine katılan nektarin, çeşitli pastaları süslerken kullanılabilir. Bunun yanında komposto yapılan nektarin, reçel ve marmelat olarak kahvaltıda tüketilir. Nektarin meyvesinden yapılan marmelat kurabiyelerin içine katılır. Aynı zamanda buzlu çayın içine eklenen nektarin, gıda sanayinde de kullanılır.

N

ektarinin faydaları nelerdir?

- Nektarin içindeki lifler ile bağırsak sorunlarına iyi gelir ve sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olur. Kabızlığın geçmesini ve toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar.

- Kalp sağlığını koruduğu ve kalbi güçlendirdiği düşünülmektedir. Aynı zamanda içeriğindeki magnezyum ile ani kalp krizi riskini azaltır.

- Nektarin, yenibahar ve kırkkilit bitkisi gibi eklem ağrılarını hafifletir.

- İçeriğindeki C vitamini ile yorgunluğa iyi gelir ve vücuda dinçlik verir.

- Nektarin ile hazırlanan maske cilde parlak ve pürüzsüz bir görünüm kazandırır.

Nektarinin mevsimi ve saklanması

Bahar aylarında çiçek açan nektarin, yaz mevsiminin başında olgunlaşmaya başlar. Haziran ile ağustos ayına kadar marketlerde, manavlarda ve semt pazarlarında bulunabilir. Nektarin saklanmak istendiğinde önce yıkanır ve kurulanır. İkiye bölünerek çekirdekleri çıkarılan meyve, küçük parçalar halinde dilimlenerek buzdolabı poşetlerine konur ve derin dondurucuda veya buzlukta saklanabilir.

Görselin kaynağı: http://akkus.all.biz


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?