Kumkuat

Favorilerime
Ekle

Turunçgiller ailesinden gelen ve Latince Citrus Fortunella ismi ile bilinen kumkuat meyvesi, Doğu Asya ve Çin’de yetişen bir meyve türüdür. Limona benzeyen şekli ve portakalı andıran rengi ile tanınan meyve, halk arasında altın portal ve kamkat gibi isimler ile anılır. Kumkuat Anadolu’da Akdeniz ikliminin hakim olduğu yerlerde yetişebilse de en verimli büyüdüğü yer Rize çevresidir.

Kumkuatın mevsimi ne zamandır?

Bahçelerde yetiştirilen kumkuat meyvesi, bodur yapısı ile balkonda süs bitkisi olarak büyütülebilir. Sıcaklığın -4 derecenin altına düşmediği havadar ve doğrudan güneş alan yerlerde yetiştirilen meyve, temmuz ve ağustos ayları arasında çiçek açmaya başlar. Çiçeklenen meyve, eylül ayı içinde büyümeye başlar ve şubat - mart ayları arasında zeytin büyüklüğüne erişip, rengi altın sarısına döndüğünde toplanabilir. Meyve koparılmaz ise bir yıl boyunca bitkide kalabilir ve bu süre içinde tazeliğini kaybetmez.

Kumkuat meyvesi nasıl kullanılır?

Kabuğu soyulmadan tüketilen tek turunçgil olan kumkuat, genellikle çiğ olarak tüketilir. Bergamotu andıran kokusu ile turunçgillere oranla çok daha tatlı olan meyve, reçel ve marmelat yapımında kullanılır. Değişik aroması ile keklerin, kurabiye çeşitlerinin ve pastaların içine eklenir. Aynı zamanda tatlıların üzerine dökülen meyve soslarına tat vermek için kullanılır.

Gıda sanayisinde ise şekerlemelerin ve meyve sularının içine konulan kumkuat meyvesi, içkilerin yanında meze olarak tüketilir. Kabuğu soyulmadan salataların içine eklenen kumkuat meyvesi, Çin mutfağında yemeğin sonunda tatlı olarak yenilir.

Kumkuatın faydaları nelerdir?

- İçeriğindeki C vitamini ile güçlü bir antioksidan olan kumkuat meyvesi, bağışıklık sistemini güçlendirir, hastalıklara karşı vücudu korur ve vücuda dinçlik kazandırır.

- A, B1, B2 ve B3 vitamini içeren meyve, sinir sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur.

- Rahatlatıcı etkiye sahip olan kumkuat meyvesi, vücuttaki ağrıları hafifletir ve baş ağrısı, baş dönmesi gibi sorunlara karşı iyileştirici etkiye sahiptir.

- Kabuğu ile birlikte tüketildiğinde, tatlı yeme isteğini bastırır.

- Düzenli kullanıldığında kolesterolü ve tansiyonu düşürür.

- Yüksek oranda kalsiyum içeren kumkuat meyvesi, diş ve diş etlerini kuvvetlendirir.

- Mikrop öldürücü etkisi ile besin zehirlenmeleri ve böcek ısırıklarına karşı faydalıdır.

Görselin kaynağı: http://www.fidandeposu.com


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?