Kökleri yabani havuca benzeyen melek otu, üç metreye kadar uzayabilir. Ormanlık alanlarda kendiliğinden büyüyen melek otu, doğru oranda kullanıldığında oldukça yararlıdır.
Melek otunun mevsimi ve saklanması
Melek otu iki-üç yıllık, dayanıklı, otsu bir bitkidir. Dağlarda, dere kenarlarında ve çayırlarda ilkbahar aylarında büyür. Mayıs ayına doğru çiçek açar ve yaz mevsimin başında toplanır. Toplanan yapraklar ipe asılarak ya da serilerek havadar ve gölgelik bir alanda kurutulur. Kurutulan yapraklar hava almayacak şekilde poşette veya kavanozda saklanabilir. Yaprakların dışında kökleri de kullanılan melek otunun kökleri sonbaharda çıkarılır. Toplanan kökler toz haline getirilip kullanılır ve aromasını kaybetmemesi için hava almayacak şekilde saklanır.
Melek otu nasıl kullanılır?
Yaprakları, tohumları ve kök kısmı farklı şekillerde tüketilen melek otu, hoş kokusu ile parfüm yapımında kullanılır. Köklerinden çıkarılan yağ ile masaj yağı yapılır. Melek otunun yaprakları ve sapı çay olarak tüketilir. Melek otu yapraklarından hazırlanan çaya kök kısımlarından elde edilen toz da katılır ve çayı tatlandırmak için şekerden ziyade bal kullanılır.
Melek otunun faydaları nelerdir?
-Melek otunun yapraklarından yapılan çay, sinirlerle iyi gelir ve baş ağrısını keser.
-Yatmadan önce içilen melek otu çayı bedeni rahatlatır ve uyku problemlerine iyi gelir.
-Melek otu bedeni güçlendirir, kan dolaşımını düzenler.
-Mide kramplarını azaltır, hazımsızlığa iyi gelir ve midedeki şişkinliği azaltır. Kusma ve mide bulantısına iyi gelir.
-Melek otu kökünden elde edilen toz saçlara sürülürse bitleri öldürür.
-Melek otunun yağı karabaş otu gibi haricen kullanıldığında romatizma ağırlarını hafifletir. Masaj yağı olarak kullanıldığında kaslarda oluşan kramplara iyi gelir.
-Melek otu suyu cildi güzelleştirir, cilt canlılığını artırır ve cilde pürüzsüz bir görünüm kazandırır.
Melek otunun zararları nelerdir?
Melek otu oldukça yararlı bir bitki olasına rağmen yüksek dozlarda kullanıldığında tehlikeli olabilir. İçerdiği eterli yağı ile özellikle hamile kadınların uzak durması gereken bir bitkidir. Sürekli kullanıldığında kan basıncını yükseltir ve ciddi solunum rahatsızlıklara neden olur. Özellikle kalp krizi riski olan hastalar melek otundan uzak durmalıdır. Güneşe karşı hassasiyeti olanların ise melek otu kullanmaması gerekir. Bununla beraber melek otunun kökü çiğ olarak tüketildiğinde zehirlenmelere yol açabilir.
Görsel kaynak: ucuzcular
Yorumlar
0