kadife cicegi

Kadife Çiçeği

Favorilerime
Ekle

Ana vatanı Meksika olan kadife çiçeğinin boyu doksan-yüz santimetre arasında değişir. Kömeç halindeki çiçekleri; kahverengi, kırmızı, turuncu, kızıl kahve, parlak sarı gibi değişik renklerde ve kadife görünümündedir. Kadife çiçeği, ilkbaharda ekilir ve Akdeniz Bölgesi başta olmak üzere pek çok bölgede yetişebilir. Dondan zarar gördüğü için güneşli bölgeleri sever.

Kadife çiçeği nasıl kullanılır?

Kadife çiçeği hem oral hem de topikal olarak kullanılır. Sabun, cilt nemlendiricisi, şampuan gibi birçok üründe tercih edilir. Kadife çiçeği yağı ise; sivilce, mantar, egzama gibi cilt döküntülerinde destekleyici ve yardımcı olarak değerlendirilmektedir. Bitki çayı olarak tüketimi için; bir çay kaşığı kurutulmuş kadife çiçeği, bir bardak kaynar su içinde beş-on dakika süresince demlenmeye bırakılır. Ardından süzülerek içilir. Bu çay günde üç kez içildiğinde, boğaz enfeksiyonları ve tahrişlere karşı etkili olmaktadır. Pürüzsüz ve canlı bir cilt görünümü için; bir çorba kaşığı kuru çiçeği, yarım litre kaynar su içine atılarak on beş dakika boyunca demlenmesi sağlanır ve süre bitiminde süzülür. Elde edilen infüzyon, bir pamuk yardımıyla cilt üzerine kompres şeklinde uygulanır.

Kadife çiçeğinin faydaları nelerdir?

-Ağrı kesici niteliğe sahiptir. Ağrıyan bölgelere merhemi sürüldüğünde spazmları çözerek rahatlama sağlar.

-Hormonlar üzerindeki olumlu etkileriyle, regl düzensizliklerini bertaraf eder.

-İdrar söktürür. Kanı temizler.

-Kaşıntılı ayak mantarları üzerinde iyileştirici etkisi bulunur. Derideki pigment lekeleri, kan çıbanları ve yaşlılık lekeleri için, öz suyu deriye uygulanır.

-Yanık, ezik ve yaralara sürüldüğünde tedavi sürecini hızlandırır.

-Bebek bezlerinden kaynaklanan isiliklere iyi gelir. Cildi nemli tutar.

- Kadife çiçeği, düzenli aralıklarla dişlere uygulandığında plak oluşumunu büyük oranda azaltır.

-On iki parmak bağırsağı ülserleri için mükemmel bir destektir.

-Tansiyonu dengeler ve vücudu kansere karşı savunur.

-Tıpkı karabaş otu gibi, mikrop kırıcı ve alerji önleyici özelliktedir.

Kadife çiçeğinin yan etkileri nelerdir?

Kadife çiçeği uygun doz ve durumlarda kullanıldığı takdirde herhangi bir yan etkiye yol açmaz. Aynı zamanda bitkinin topikal olarak uygulanması da güvenlidir. Hamilelik ve emzirme dönemindeki kadınların bu bitkiyi kullanması önerilmez. Kadife çiçeği oral olarak alındığında, hassas bünyeye sahip bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilmektedir. Sakinleştirici ve yatıştırıcı ilaçlarla birlikte tüketimi, ilaçların etkilerini ve yan etkilerini artırabilmektedir. Papatya gibi, bileşikgillere karşı alerjisi olanlar kadife çiçeği kullanırken dikkatli olmalıdır. Bununla birlikte, merkezi sinir sistemini uyarıcı etki gösterdiği için anestezik ilaçların etkisini güçlendirir. Dolayısıyla, cerrahi operasyonlardan en az iki hafta önce kadife çiçeği tüketiminin kesilmesi önerilir.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?