kuskonmaz

Kuşkonmaz

Favorilerime
Ekle

Sulak alanlarla birlikte kumlu ve killi toprağı seven kuşkonmaz, süs bitkisi olarak da yetiştirilir. Halk arasında ışgın, tilki kuyruğu, gibi isimlerle anılır. Tomurcukları, gövdesi ve kökü farklı şekillerde kullanılan bitki, mineraller acısından oldukça zengindir.

Kuşkonmaz nasıl tüketilir?

Kök kısmından çorba yapılan kuşkonmazın gövde kısmından yemek, kavurma ve garnitür yapılır. Çorba yapılacağı zaman küçük parçalara bölünen ve kaynatılan kuşkonmaz, et yemekleri ile birlikte püre olarak servis edilir. Et yemeklerinin yanında pilavlara da eklenebilen kuşkonmaz, zeytinyağlı sebze yemeği olarak pişirilebilir. Bunun dışında salatası da yapılan kuşkonmaz, poğaça ve çörek gibi hamur işlerinde de kullanılır. Pişirilirken kabukları soyulan kuşkonmazın kabuklarından ise çay yapılır.

Kuşkonmazın faydaları

-Kuşkonmaz B1 ve B2 vitaminleri acısından oldukça zengindir. Bu özelliği ile öğrenme ve kavrama yetisini kuvvetlendirir. B2 vitamini ile konsantrasyonu artırır ve zihin yorgunluğuna iyi gelir.

-Cilde canlılık verir ve sivilcelerin iyileşmesini destekler.

-Lifli yapısı ile böbrek yollarını temizler. Hazmı kolaylaştırır ve karaciğer rahatsızlıklarına iyi gelir.

-Kalbi ve sinirleri kuvvetlendirir. Bunun yanında yemekten önce tüketilen kuşkonmaz iştah açar.

Kuşkonmazın mevsimi ve seçilmesi

Çok yıllık bir bitki olan kuşkonmaz ilkbaharda ekilir. Ekildiği andan itibaren büyümesi dört yıl sürer ve ilkbaharda nisan ve mayıs aylarında hasat yapılır. Bunun yanında haziran ve temmuz aylarından da kuşkonmaz bulmak mümkündür. Kuşkonmaz seçerken sıkı bağlanmış ve parlak yeşil olanlar seçilmelidir. Bununla beraber uç kısımları kapalı ve birbirine yakın olmalıdır.

Kuşkonmazın temizlenmesi ve saklanması?

Odunsu bir bitki olan kuşkonmaz temizlenmeden önce bağlı olduğu kısımdan kesilmelidir. Çünkü dip kısımları fazla sert olduğu soyulmayacaktır. Bir bıçak yardımı ile uç kısımlardaki çıkıntılı filiz bölümleri kesilir. Bu bölümler kesildikten sonra sebze soyacağı ile soyulan kuşkonmaz hazırlanacak yemeğe göre parçalara bölünür. Kuşkonmaz saklanacağı zaman dereotu gibi poşet içine konularak buzdolabında beş gün saklanabilir. Bunun yanında tazeliğini daha fazla koruması için kök kısımları çok az kesilerek su dolu bir kavanozun içine dik şekilde konulan kuşkonmaz, buzdolabında saklanabilir.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?