Isırgan Otu

Favorilerime
Ekle

Boyu 1-1,5 metre kadar uzayabilen, çok yıllık bir bitki olan ısırgan otu, formik asit ve histamin içeren tüylü yaprakları nedeniyle ciltte kaşıntı ve yanmaya sebep olduğu için bu isimle anılmaktadır. Avrupa ve Asya'nın soğuk bölgeleri başta olmak üzere birçok bölgede doğal bitki örtüsünün bir parçası olarak yetişen ısırgan otunun M.Ö 3. yüzyıldan beri tıbbi olarak kullanıldığı bilinmektedir. Kök, yaprak ve tohumları farklı amaçlar için kullanılan bitkinin, özellikle alerjik kökenli hastalıklara karşı faydalı olduğu son yıllarda yapılan araştırmalarla da kanıtlanmıştır. Yaprakları, içerdiği A, ve C gibi vitaminler ile demir, kalsiyum gibi mineraller nedeniyle antioksidan özelliğe sahiptir. Isırgan otu tohumu ve bunlardan elde edilen yağ farklı amaçlar için kullanılırken, şampuandan, kreme pek çok alanda da ısırgan otu ekstrelerinden kozmetik amaçlı yararlanılmaktadır.

Isırgan otunun faydaları nelerdir?

-Isırgan otu yaprakları, astım, alerjik astım ve saman nezlesi gibi solunum yolu rahatsızlıklarında çay olarak tüketilir.

-Egzema, akne, deri alerjileri, böcek ısırıkları gibi cilt üzerindeki sorunlarda hem çay hem de tonik olarak kullanılabilir.

-Saç dökülmesi, kepeklenme, saç derisi rahatsızlıklarında saçları güçlendirmek için yararlanılır.

-Artrit ve gut hastalıklarında ağrıyı azaltıcı faydası vardır.

-Böbrek taşlarını düşürmek için ısırgan otu çayı içilebilir.

-Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için kullanılır.

-Anti-bakteriyal özelliğe sahip olduğu için tonik olarak, ağız ve diş bakımında faydalıdır.

Isırgan otunun zararları nelerdir?

Genellikle güvenli bir bitki sayılan ısırgan otunun bazı ilaçlarla etkileşime geçebilir. Özellikle kan sulandırıcı ve tansiyon ilaçlarının etkisini arttırdığı için bunlarla birlikte kullanımı sakıncalıdır. Mide rahatsızlıklarını tetikleyerek, artmasına neden olabilir. Diyabet, böbrek ve karaciğer hastalarının doktor kontrolünde kullanması gerekmektedir. Hamilelik durumundaki etkileri bilinmediği için ısırgan otu çayı içilmesi önerilmez.

Isırgan otu nasıl kullanılır?

Kurutulmuş olarak çay olarak demlenen ısırgan otu yaprağı ile kökünden, taze olarak da pazı ve ıspanağın kullanıldığı tüm yemeklerde yararlanılabilir. Özellikle bahar aylarında, bitkinin yeni filizlenmeye başladığı dönemlerde, hafifçe haşlanan ısırgan otu yaprakları ile salata, börek ya da kavurma hazırlanabilir. Risotto, makarna ve pizza da kullanılabilen ısırgan otundan oldukça besleyici çorbalar da yapılabilir. Köfte harcına eklenebileceği gibi lezzetli dip soslar için de ısırgan otu yapraklarından yararlanılabilir.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?