Deniz Marulu

Favorilerime
Ekle

Deniz yosunları familyasından gelen ve Latince adı Ulva Lactuca olan deniz marulu, su yosunu türüdür. Sığ suların kayalık kesimlerinde bulunan bu su yosunu türü ince levhaya benzeyen yapraklara sahiptir. Yeşil renkte olan yaprakları ile deniz sebzesi olarak tanınır ve hem tuzlu hem de acı sularda bulunur.

Deniz marulu mevsimi ve toplanması

Deniz marulu Karadeniz’in sahil kesiminde azot ve fosfor açısından zengin olan sığ bölgelerde yetişir. Bahar mevsiminin başlarında büyür ve sonbahar aylarına kadar toplanabilir. Deniz marulu toplanacağı deniz marulunun ıslak olmasına dikkat edilmelidir. Yaprak kısımlarından tutulan deniz marulu, bıçak yardımı ile kesilerek toplanır. Deniz marullarının fazla tuzunu almak için marul tatlı suda yıkanır veya marulu 24 saat tatlı suda bekletmek gerekir.

Deniz marulunun içindeki vitamin ve mineraller

Deniz marulu, temel amino asitler ve temel mineraller açısından zengindir. Özellikle lizin, histidin, metionin gibi amino asitleri barındıran deniz marulu %27 protein içerir. Mineral açısından ise magnezyum, potasyum ve kalsiyum içeren deniz marulu, çoklu doymamış yağ asitleri bakımından önemli bir kaynaktır. Deniz marulu A, E ve C vitaminlerine sahiptir.

Sadece bitkilere özgü vitaminleri içermeyen deniz marulu B1, B2 ve B12 vitaminlerini barındırır. Az oranda da K vitamini içeren deniz marulu sebzelerin ve bitkilerin gelişimine destek olan iz elementler açısından oldukça zengin bir kaynak olarak kabul görür. Aynı zamanda deniz marulu kepekli pirinç ve yabanı pirinç gibi lif içerir.

Deniz marulu nasıl tüketilir?

Deniz marulunun sebze olarak ya da çay olarak tüketimi uygun değildir. Kozmetik sanayide bakım kremi, selülit kremi ve cilt maskesi yapımında kullanılır. Lif içeren yapısı ile tokluk hissi veren deniz marulu kapsül halinde de satılır. Deniz marulu bitkiler için önemli bir besin kaynağıdır ve bu özelliği ile gübre yapımında kullanılır.

Deniz marulunun faydaları nelerdir?

- Tokluk hissi veren deniz marulunun, diyet yaparken zayıflamaya yardımcı olduğu söyleniyor.

- Deniz marulunun selülitlere iyi geldiği bilinir.

- Bitkilerin ve sebzelerin gelişimini destekleyen deniz marulu, sebzelerin soğuğa karşı dayanıklılığını arttırır ve toprağı mineral açısından zenginleştirir.

- Deniz marulu, bitkileri hastalıklara ve zararlı böceklere karşı korur.

Görselin kaynağı: http://www.irishseaweeds.com


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?