karahindiba

Karahindiba

Favorilerime
Ekle

Avrupa ülkelerinde tarımı yapılan bitkinin yaprakları ve kökleri sebze olarak tüketilir. Halk arasında iyileştirici özellikleri ile bilinen karahindiba, acıgünek, aslandişi, çıtlık veya radika adları ile anılır.

Karahindiba otunun mevsimi ve saklanması

Doğada kendiliğinden büyüyen karahindiba, tarla kenarlarında, dağlarda ve yol kenarlarında yetişir. Nisan ve mayıs aylarında çiçek açan karahindiba otu, semt pazarlarında ve manavlarda satılır. Yaprakları büyümeye başladığı andan itibaren toplanabilen bitki, kasım ayına kadar bulunabilir. Yaprakları dışında çiçekleri yazın toplanan karahindiba otunun kökü sonbaharda sökülür. Yaprakları toplandığı zaman kuru bir ortamda kurutulan bitkinin kökleri önce temizlenir. Temizlenen kökler uzun parçalara bölünerek gölgede kurutulur. Kurutulduktan sonra bütün olarak veya toz haline getirilerek poşetlere yerleştirilir ve ışık almayan kuru bir ortamda saklanır.

Karahindiba otu nasıl kullanılır?

Kökü, yaprakları ve çiçekleri farklı şekillerde kullanılan karahindiba otu, yemeklere bütün olarak katılır. Yaprakları haşlanarak kavrulur veya üzerine yoğurt dökülerek servis edilir. Ege mutfağında zeytinyağlı yemeği pişirilen bitkinin taze yapraklarından salata yapılır. Taze toplanan kökleri ise ince ince dilimlenerek salatalara tat vermek için kullanılır. Karahindiba çiçekleri ise ilkbaharda toplanıp balla karıştırılarak pekmez yapılır. Kurutularak toz haline getirilen karahindiba kökleri, acı hindiba kahvesi olarak tüketilir. Yapraklarından ve köklerinden çay yapılan karahindiba, balla tatlandırılarak içilir. Bunun yanında taze yaprakları haşlanan bitkinin suyu ve yaprakları ayrı ayrı kullanılır. Suyu tonik olarak lapası ise cilt maskesi olarak kullanılır. Sap ve çiçek kısımlarından yağı çıkarılan karahindiba, şurup olarak da tüketilir.

Karahindiba otunun faydaları nelerdir?

-Karahindiba otu idrar söktürücüdür ve kabızlığa karşı kullanılır.

-Böbrek taşını düşürmeye yardımcı olur ve karahindiba yaprakları taze tüketildiğinde karaciğer şişkinliğine iyi gelir.

-Karahindiba çayı, melek otu ve gelincik otu gibi uykusuzluğa iyi gelir ve bedeni rahatlatır.

-Yüksek besin değeri ile vücuda zindelik ve güç verir, yorgunluğu alır.

-Halk arasında soğuk algınlığına ve öksürüğe karşı kullanılır. Göğsü yumuşatır.

-Karahindiba yaprakları kaynatılarak suyu ile cilt temizlenir. Yaprakları ise lapa yapılır ve sivilceleri iyileştirmek için kullanılır.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?