Çift Sarılı Yumurta

Favorilerime
Ekle

Çift sarılı yumurta, diğer yumurtalardan daha büyük olan ve içinde adından da anlaşılacağı gibi iki tane sarı bulunan yumurtalardır. Çift sarılı yumurtalar besin değeri olarak diğer yumurtalarla aynıdır, tek farkları boyutlarıdır.

Çift sarılı yumurta nasıl oluşur?

Çift sarılı yumurtaları bilinenin aksine normal yumurta yumurtlayan tavuklar yumurtlar. Çift sarılı yumurta üretmelerinin nedeni genç olmaları ve metabolizmalarının hızlı çalışmasıdır. Birden fazla yumurta hücresini hızlıca üreten genç tavuk art arda ürettiği yumurta hücrelerini aynı kabukla kaplar.

Bu hücreler de aynı kabuk altında gelişip çift sarılı yumurtayı oluşturur. Çift sarılı yumurta yapan tavuk genellikle ilk yumurtalarını yapan ve piliçlikten yeni çıkmış tavuktur. Çift sarılı yumurta yapan tavuklar, birkaç tane çift sarılı yumurtadan sonra tek sarılı yumurta yumurtlamaya devam eder.

Çift sarılı yumurta zararlı mıdır?

Çift sarılı yumurtalar tat ve besin değeri olarak diğer yumurtalarla aynıdır ve hiç bir zararları yoktur. Sadece boyutları diğer yumurtalara göre daha büyüktür. Fiyatları da normal yumurtalara göre daha pahalıdır. Ama çift sarılı yumurta kalori bakımından farklılık gösterir. Normal bir yumurta ortalama 80 kalori içerirken çift sarılı yumurta kalori değeri olarak 145'i gösterir.

Bu nedenle çift sarılı yumurtaları diyet yapanlar veya beslenmelerine dikkat edenler tercih etmez. Spor yapan kişiler, normal yumurta beyazına göre proteini daha fazla olan çift sarılı yumurtayı tercih edebilirler.

Çift sarılı yumurta nasıl anlaşılır?

Çift sarılı yumurtayı tezgahta ya da markette gördüğünüzde boyutundan hemen anlarsınız. Kaz yumurtası bilenler için boyu yaklaşık olarak kaz yumurtası kadardır. Çift sarılı yumurtayı genellikle genç tavuklar yumurtladığı için, yumurta besleyenler hangi tavuğun çift yumurta yapacağını tahmin edebilirler.

Çift sarılı yumurtadan civciv çıkar mı?

Besin değeri ve tat olarak normal yumurtadan farksız olan çift sarılı yumurtadan da civciv çıkması tahmin edilir. Maalesef ki bu doğru değildir. Çift sarılı yumurta yiyen birisi sarılarının diğer yumurtaya göre biraz daha küçük olduğunu görmüştür.

Civciv çıkmamasının bir nedeni yumurta sarısının yeterli olmayışıdır. Bir diğer ve asıl nedeni ise yumurta içinde iki civciv için yeterli alan olmamasıdır.

Yumurta döllense bile, ki bu çift sarılı yumurtalarda nedir görülür, civcivler yeterli alan olmadığından dolayı besinsizlikten hayatta kalamazlar. Bu nedenle tavuk çiftlikleri çift sarılı yumurtayı kuluçkaya ayırmaz ve piyasaya sürer.

Görselin kaynağı: http://people.howstuffworks.com


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?