Hindi Yumurtası

Favorilerime
Ekle

Hindi yumurtası, hayvansal gıda maddeleri arasında, içerdiği besin öğeleri ve protein miktarıyla et ve süt ürünleriyle karşılaştırılabilen tek besin kaynağıdır. İnsan organizmasının ihtiyaç duyduğu temel maddelerin tümünü bünyesinde barındırmaktadır. Tavuk yumurtasına nazaran daha iri olan hindi yumurtası, porsiyon ölçeğinde değerlendirildiğinde tavuk yumurtasının 1,5 katına denk gelir.

Oval şekle sahip olan bu yumurta, ortalama 65 - 70 gram ağırlığa sahiptir. Mat görünümlü kabuğunun üzerinde, bazen çil şeklinde lekeler bulunur. Beyaz, sarı, açık kahverengi gibi çok parlak olmayan çeşitli renklerde hindi yumurtaları vardır. Yumurtaların renk farklılığı, hindinin türü ve beslendiği coğrafyanın özelliklerine göre çeşitlilik göstermektedir.

Hindi yumurtasının faydaları nelerdir?

- Gelişim çağındaki çocukların protein ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılar.

- İçerdiği yüksek protein ve vitamin sayesinde tokluk hissinin uzun sürmesini sağlar.

- Biyolojik olarak yüksek değeri ile sabahları güne zinde başlamaya yardımcı olur.

- Yumurtanın beyaz kısmı, kan şekerinin düzenlenmesinde ve şeker hastalığıyla mücadelede etkilidir.

- A vitamini içerdiği için kemik gelişimi, sağlıklı göz ve dişler için gereklidir.

- Demir minerali içeren bu besin, kansızlık (anemi) rahatsızlığına karşı metabolizmayı destekler.

- Hindi yumurtası, kalp ve damar hastalıklarından korunmada etkilidir.

- Sindirim ve bağışıklık sistemlerinin korunmasında önemli rol üstlenir.

Hindi yumurtasının içerdiği vitamin ve mineraller nelerdir?

Besin niteliği açısından, anne sütünden sonra gelen hindi yumurtasında A, D, E, B9 ve B12 vitaminleri bulunmaktadır. Ayrıca demir, selenyum, fosfor, çinko ve kalsiyum mineraller açısından da oldukça zengindir. 1 adet hindi yumurtasında yaklaşık olarak 10 gram protein, 110 miligram potasyum, 120 miligram sodyum ile %9 oranında A vitamini, %8 kalsiyum ve %18 oranında demir minerali bulunmaktadır.

Hindi yumurtası nasıl tüketilir?

Hindi yumurtası ile yapılan yemek çeşitleri, genel olarak tavuk yumurtası ile benzerlik gösterir. Kahvaltılarda haşlama, omlet ve salata olarak tüketilebilmektedir. Ayrıca menemen, çılbır (yoğurtlu yumurta), hamur işleri, tatlılar ve pastaların hazırlanmasında kullanılan hindi yumurtası bazı yemeklerde soğuk büfe, kanepe, sandviç ve salata olarak da sofralarda yer bulmaktadır.

Görselin kaynağı: http://penandfork.com


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış