Çakşır Kökü

Favorilerime
Ekle

Anason ve melek otu gibi maydanozgiller familyasından gelen çakşır otu, 2 metreye kadar büyüyebilen boyu ve sarı renkte çiçekleri ile tanınan bitki türüdür. Latince adı ferula meifolia olan bitki, küme halindeki çiçekleri ve otsu gövdesi ile tanınır. Halk arasında hiltik ve şeytan otu gibi isimler ile bilinen bitkinin en fazla odunsu kök kısımları kullanılır. Çakşır kökü, kurutulmuş halde aktarlarda, hazır çay halinde marketlerde ve kapsül halinde şifalı ürünler satan internet sitelerinde kolayca bulunur.

Çakşır kökü nerede yetişir? Nasıl saklanır?

Doğu Anadolu’da, Güneydoğu Anadolu’da ve Akdeniz’de yetişen çakşır otu doğada kendiliğinden büyür. Özellikle Hatay yöresinde ekonomik bir değere sahiptir. Genelde yüksek yaylarda büyüyen ot bahar aylarında çiçek açar ve olgunlaştıktan sonra kökleri topraktan sökülür.
Topraktan çıkarılan kökler temizlenerek parçalara bölünür ve güneşte kurutulur. Kurutulan bitki bütün halinde saklanabileceği gibi, toz haline getirilerek kavanozlarda ve poşetlerde saklanabilir.

Çakşır kökü nasıl kullanılır? Püf noktaları nelerdir?

Çakşır kökü toz haline getirildikten sonra tüketilir. Genelde bal veya pekmez ile karıştırılarak macun yapılan çakşır kökü, aç karnına günde iki defa tüketilir. Şifalı özelliklerinden yararlanılmak isteniyorsa düzenli kullanılması gereken çakşır kökü, gıda ve ilaç sektörlerinde de kullanılan bir bitkidir.

Bunun yanında çakşır kökü kaynatılarak suyu aç karnına içilir. Çakşır kökünden çay yapılacağı zaman ise toz haline getirilmiş çakşır kökleri, kaynamış suya eklenir ve demlenmeye bırakılır. Çakşır kökünün vitaminlerinin ölmemesi için su ile birlikte kaynatılmamalıdır. 10 -15 dakika demlenen çay düzenli olarak tüketilmelidir.

Çakşır kökünün faydaları nelerdir?

- Çakşır kökü, mahlep çekirdeği ve roka bitkisi gibi afrodizyak özelliğe sahiptir.

- Bal ile karıştırılarak hazırlanan çakşır kökü macunu vücuda kuvvet verir ve kasları güçlendirir. Aynı zaman çakşır kökü macunu kaslarda oluşan ağrıları azaltmaya yardımcı olur.

- Çakşır kökü çayı, astım ve bronşit gibi rahatsızlıklara karşı etkili bir doğal ilaçtır.

- Çakşır çayının sinirleri rahatlatıcı etkisi vardır.

Çakşır kökünün yan etkileri nelerdir?

Doğru oradan kullanıldığında yan etkisi olmayan çakşır kökü, aşırı kullanıldığında özellikle ruh hali üzerinde olumsuz durumlara yol açabilir. Çakşır kökü çok fazla tüketildiğinde depresyonu tetikler ve çok uzun süre tüketilmesi tavsiye edilmez.

Görselin kaynağı: http://www.cerciyusuf.net/


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

1

kagangirgin22343 Ağustos 2018 11:26
agsgsgs
Yanıtla

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?