Yaz gelince kış, kış gelince de yazın tüketmelik yiyecekleri hazırlamanın telaşı sarar tüm evleri. Salçalar hazırlanır, turşular kurulur. Tarhana kurutulur, zeytinler kırılır. En önemlisi de kavanoz kavanoz reçel hazırlanır. Ayva reçelinden çilek reçeline, vişneden limona... Birçok meyvenin hatta sebzenin bile mutfaklarımızdan reçelleri çıkıyor.
Yemelere doyamadığımız bu nefis lezzetin kıvamı ise çok çok önemli. Ne kadar kaynatırsak kaynatalım kıvamı çok sulu kalmışsa toparlamanın birkaç basit yöntemi var. Tam kıvamında reçeller yapmanın püf noktalarını da verelim. Hadi öyleyse, kavanozlar hazırlansın. Yaz-kış keyifle tüketeceğiniz reçeller geliyor.
Reçelin kıvamı nasıl koyulaştırılır?
Binbir özenle meyvelerini hazırladınız. Şekerini, suyunu koydunuz buraya kadar her şeyi tamam. Fakat reçelinizin kıvamı koyulaşmadı. Kaynattıkça da şekerlenme ihtimali artacak. Peki ama ne yapacaksınız? Bu işin çok minik birkaç çözümü var.
Öncelikle reçeller soğudukça daha koyu bir kıvam almaya başlar. Bu nedenle oda sıcaklığında soğuttuktan sonra kıvamının tutup tutmadığını gözlemleyin mutlaka. Henüz yapım aşamasındayken koyulaşmadığını farkettiseyniz kaynamakta olan reçelinizin içerisine elma ilave edin. Elma, reçelin içerisinde pektin görevi görüp, daha jölemsi, daha koyu bir kıvam almasını sağlar.
Yine henüz pişirme aşamasındayken içerisine koyacağınız limon suyu reçelinizin daha bir kıvamlı olmasını sağlar. Limon suyunu ilave ettikten sonra kısık ateşte pişirmeye devam edin.
Bir diğer reçel koyulaştırma yöntemi ise reçeli güneşte kıvam alana kadar bekletmek. Temiz bir bezin üzerine serilen reçeller, güneşin altında koyulaşana kadar bekletilir. Ancak reçellerinizi güneşin altında bekletme imkanınız yoksa çok koyu kalmış reçellerinizi bir fırın tepsisinin içerisine koyun. 100 derecede arada bir fırının kapağını açıp, reçeli karıştırarak kıvamının yoğunlaşmasını sağlayabilirsiniz.
Yorumlar
2