Şu zamana kadar birbirinden farklı beslenme çeşitleriyle çıktık karşınıza. Birçoğumuzun da denemediği diyet, duymadığı farklı beslenme çeşidi kalmadı desek yeridir. Son zamanlarda ismini daha da sıkça duymaya başladığınız ya da yeni yeni hayatınıza giren bir kavram olan paleo diyetinden bahsedeceğiz bu kez. Diyeti iyi anlamak mühim.
Şimdi derin bir nefes alın. Koltuğunuza yaslanın. Çünkü milattan öncesine doğru yol alıyor, insanlığın ilk çağlarını yeniden keşfetmeye koyuluyoruz. O dönemlerde insanlar mağaraların içinde yaşayıp, toplayıcılığın ve avcılığın hayatlarının merkezinde olduğu bir beslenme çeşidi uygularlarmış. Bundan ilhamla doğan paleo diyetinin detaylarını gelin hep beraber inceleyelim.
Not: Paleo diyetini uygulamadan önce mutlaka ama mutlaka doktorunuza danışmanızı öneririz.
İçindekiler
Paleo diyetinde yasaklı yiyecekler nelerdir?
Paleo diyeti zararlı mı?
-
Paleo diyeti nedir? Paleo diyeti nasıl uygulanır?
Son zamanlarda birçok yabancı ünlünün de bu diyeti uygulayarak kilo vermesi üzerine paleo nedir, ne değildir soruları akılları kurcalamaya başladı. Paleo diyetini kabaca anlatacak olursak bu diyet sizi alıp mağarada yaşayan ilk insanların dönemine geri döndürüyor ve onların beslenme tarzını özümsemenizi istiyor. İsmini ise paleolitik çağın (Yontma taş devri) kısaltmasından alıyor. Diğer bilinen adıyla taş devri diyeti olan paleo diyeti, hayatınızdan işlenmiş tüm gıdaları, bakliyatları, süt ve süt ürünlerini çıkarma üzerine kurulu. Doğada kendi halinde erişemeyeceğiniz tüm gıdaların tüketimini sıfıra indirdiğiniz bir hayat düzenine girmenizi bekliyor.
Mağara insanlarından ilham alan bu diyet onların avcılık ya da toplayıcılık yaparak elde ettikleri ürünleri yemek-içme üzerine kurulu. Nedir bunlar? Bolca et, mevsim meyveleri ve sebzeleri ve elbette bolca su. Tamamen bunları tüketerek besleniyor ve bu sayede beslenme düzeninizi değiştirerek kilo vermeye de başlıyorsunuz. Kısacası atalarımıza minik bir saygı duruşunda bulunan bu diyet, bolca protein içeriyor ve et tüketimini artırıyor.
Nasıl uygularım diyenlerinizin için ünlü doktarlardan ve konu üzerine yazdığı birçok kitapla tanınan Nell Stephenson tavsiyeler var. ''Eğer gece çok acıkanlardansanız, diyetlerinizi sürdürmekte zorluk çekiyorsanız, diyetlerinizi esnetmeyi kaçamak yapmayı seviyorsanız ve bunlardan vazgeçemiyorsanız bu diyet tam sizlik'' diyor.
Bu diyeti uygulamak isteyenlerin öncelikle dolaplarındaki tüm işlenmiş şekerli gıdaları, süt ve süt ürünlerini, bazı tahılları ve ekmeği çıkarması gerekiyor. Onun yerine dolabı et, mevsim meyveleri ve sebzeleriyle doldurarak işe başlamak şart. Bu diyette en yakın arkadaşlarınızdan biri de yumurta olacak. Yumurtayı mümkünse çiğ, mümkün değilse rafadan ya da haşlanmış bir biçimde tüketilmesi önerilenler arasında. Paleo diyetinde dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlardan biri de et ve sebzeleri çok pişirmeden tüketmek. İlk çağlarda insanlar bunları çok pişirmeden hatta neredeyse hiç pişirmeden tükettikleri için zaman içerisinde beslenme alışkanlıklarımızı (ateşi bulduktan sonra) pişirme odaklı bir sisteme dönüştüğü için diyet sizin yine az pişirmenizi öneriyor.
Bu disipler dışında tabağınızı bolca protein ve sebzeyle doldurarak nefis ve renkli öğünler hazırlamanız gerekiyor. Diyetin en önemli özelliği de doyurucu bir diyet olması çünkü içinde bolca protein mevcut. Bu disiplinleri uygulayarak ve mutlaka bir uzmana danışarak bu diyeti uygulamak çok çok önemli. Bizden söylemesi.
-
Paleo diyetinde yasaklı yiyecekler nelerdir?
Bu diyetin en önemli unsuru protein, sebzeler ve düşük şekerli meyveler iken yasaklı olan birçok yiyecek de mevcut. Bu yiyeceklerin başında pirinç, buğday gibi tam tahıllar, baklagiller, kefir, peynir gibi süt ve süt ürünleri, bal, pekmez gibi şekerli gıdalar, işlenmiş şekerli gıdalar, işlenmiş gıdalar, ekmek, sıvı yağlar, tuzlu işlenmiş kuru yemişler, kahve, enerji içecekleri, meyve suları, muz, kayısı gibi şeker oranı yüksek meyveler yasaklı listesinin başını çekiyor.
Kuru yemişleri işlenmemiş bir biçimde çok az miktarlarda tüketebileceğiniz söyleniyor. Meyve seçimlerinizi mümkünse az şekerli meyvelerden seçmeniz gerekiyor. Bolca mevsim sebzesi tüketmek, hayatınızdan kırmızı et, beyaz et, deniz ürünlerini eksik etmemeniz diyetin en önemli şartlarından. Baklagil tüketmek istiyorsanız da az miktarda ve mümkünse filizlendirerek tüketmek şart.
-
Paleo diyeti zararlı mı?
Yorumlar
0