Saray Mutfağından Bugünlere Dek Gelen Şifa: Osmanlı Şurubu
26 Aralık 2017
Favorilerime Ekle
Osmanlı döneminden bugünlere dek gelen sadece nefis tatlılar, adını duyunca canımızın istediği dillere destan yemekler değil tabii ki, birbirinden şifalı ve doğal reçeteler de var!
Manisa'da adına festivaller bile düzenlenen mesir macunu bunların en bilinenlerinden olsa da aslında hala keşfedilmeyi bekleyenler var sırada.
Mesela Osmanlı şurubu!
Saraydan çıkıp günümüze dek gelmeyi başaran bu özel reçeteyi siz de öğrenin, bilmeyen duymayan, ondan faydalanmayan kalmasın istedik.
Buyursunlar Osmanlı şurubu nasıl yapılır, ne işe yarar, faydaları nelerdir bir bir anlatıyoruz. Toplanın!
Osmanlı şurubu, adından da anlayabileceğiniz gibi Osmanlı döneminden bu yana bilinen ve önceleri saray mutfağına ait bir tarifken sonradan herkes tarafından uygulanmaya başlayan özel bir tarif. Tamamen bitkisel malzemelerle hazırlandığı için "doğal bir şifa kaynağı" olarak anılan Osmanlı şurubunun faydalarını da sıralamadan olmaz.
Osmanlı şurubu bağışıklık sistemimizi güçlendirmeye yardımcı oluyor.
Bu sayede bizi grip ve nezle gibi kış hastalıklarına yakalanma riskinden koruyor.
Halihazırda hastalanmış olmamız durumundaysa bitkilerden aldığı güçle daha hızlı bir iyileşme süreci sağlıyor.
Kesilmek bilmeyen öksürüklere ve kurtulmanın bir türlü mümkün olmadığı balgama karşı olumlu etkiler gösteriyor, öksürük kesici, balgam söktürücü bir etki oluşturuyor.
Hazımsızlık gibi birçok mide probleminde vücudun yanında yer alıyor, bu sorunlara çare oluyor.
Vücutta oluşan birçok kas ağrısına ve hatta romatizmal ağrılara iyi geldiği söyleniyor.
Strese iyi gelmesi nedeniyle, stres kaynaklı baş ağrılarının, uykusuzluk problemlerinin üstesinden gelmemizi sağlıyor.
Susuzluk sorununa iyi geldiği için Osmanlı'dan bu yana gelen diğer birçok şurup ve şerbet gibi ramazan ayında da bol bol içilmesi öneriliyor.
Gelelim en merak edilen kısma, nasıl yapılır dersiniz: Osmanlı şurubu tarifi
Faydalarını öğrendiğimize göre sıra geldi nasıl yapıldığını anlatmaya. Osmanlı şurubu tarifi malzemeleri bir araya getirdikten sonra çok kolay bir şekilde hazırlayabileceğiniz bir lezzet aslında. Malzemeleri bulmak içinse güvenilir bir aktara danışmanız yeterli. Buyurunuz, Osmanlı şerbeti nasıl yapılır, anlatalım.
Malzemeler:
1,5 litre su
2 adet kakule
2 adet demirhindi meyvesi (Hint hurması)
2 tatlı kaşığı Mekke gülü (Hibiskus)
1 tatlı kaşığı kurutulmuş dut
1 tatlı kaşığı kurutulmuş siyah üzüm
2 adet kurutulmuş incir
2 adet kurutulmuş kayısı
1/2 tatlı kaşığı toz zencefil
1/2 tatlı kaşığı toz tarçın
10 adet karanfil tanesi
1 su bardağı toz şeker (Ya da arzuya göre bal)
Nasıl Yapılır?
Eğer toz şeker kullanacaksanız 1,5 litre suyu kaynatın. Su kaynarken incir ve kayısıları ince ince dilimleyin. Ardından kaynayan suyun içine tüm malzemeleri ekleyip karıştırın ve bu şekilde de en az 10 dakika ara ara karıştırarak kaynamasını sağlayın. Kaynama süresinin sonunda karışımı ocaktan alıp dinlendirin. Ardından temiz bir tülbentle süzerek içindeki tanelerden arındırdığınız şurubu ılıtın ya da soğutun ve afiyetle tüketin.
Eğer bal kullanacaksanız 1,5 litre suyu kaynatın, suyun kaynamasını beklerken kurutulmuş incir ve kayısıları ince ince dilimleyin. Bal hariç diğer tüm malzemeleri suya atıp 10 dakika daha kaynatın ve süzün. Önce oda sıcaklığında soğuttuğunuz karışımı bir tülbentle süzüp içindeki tanelerden ayırdıktan sonra soğutun. Bardaklara servis ettiğiniz karışımın içine arzuya göre koyacağınız balı güzelce karıştırın ve bu şekilde ılık ya da soğuk olarak tüketin.
Önemli bir uyarı: Bu şurup kan şekerinin yükselmesine sebep olabileceğinden diyabet gibi ciddi ve kronik herhangi bir rahatsızlığınız varsa tüketmeden önce mutlaka doktorunuza danışın. Aynı şekilde içindeki herhangi bir maddeye karşı alerjiniz varsa da asla bu şurubu tüketmeyin. Sağlığınızı riske atmayın, aman diyelim.
Yorumlar
0