Osmanlı tarihçisi Peçevî'ye göre, Osmanlı gündelik yaşamına Yemen’den uzunca bir yol kat ederek 1555’te giren kahve o zamanın kültürüne de çok etki eder. Her köşede kahvehaneler açılır, buralar daha çok okur yazar insanların uğradığı buluşma ve sohbet etme mekanlarına dönüşür.
16.yüzyıldan bugüne kadar gelen Türk kahvesini hala çok severek içiyor, sohbetlerimizin biricik eşlikçisi, kız isteme törenlerinin onur konuğu yapıyor, tuzlu olsa bile kendini aşkla içirten bu nefis lezzeti yeri geliyor gelecekten haber vermesiyle el üstünde tutuyoruz.
Türk kahvesi bir kenara, bir de yine Osmanlı döneminden bu yana gelmiş başka bir geleneksel kahvemiz daha var bizim. Kervansaray kahvesi olarak da bilinen Osmanlı kahvesinden bahsediyoruz.
Gelin onu hiç duymayanlar için "Osmanlı kahvesi nedir?", "Osmanlı kahvesi evde nasıl yapılır?" sorularının cevaplarını birlikte arayalım.
İçindekiler
Osmanlı kahvesi tarifi, nasıl yapılır?
-
Osmanlı kahvesi nedir, Türk kahvesinden farkı nedir?
Osmanlı İmparatorluğu'nun bütün dünyaya armağan ettiği Türk kahvesinin yanı sıra bir de Osmanlı kahvesi var. Türk kahvesinin halkın önce kahvehanelerde sonra evlerinde içtiği kahve olması onu daha popüler yaparken Osmanlı kahvesi daha az bilinir kalmış durumda.
Bunun sebebi ise Osmanlı kahvesinin Osmanlı padişahları için çeşitli karışımlar ile özel olarak hazırlanması ve uzun süre bu kahvenin sarayın dışına çıkamamış olması. Diğer bir deyişle Türk kahvesine halkın kahvesi, Osmanlı kahvesine sarayın kahvesi diyebiliriz.
Türk kahvesi ile Osmanlı kahvesinin tek farkı bu değil elbette. Osmanlı kahvesi sadece kahve çekirdeğinden oluşmuyor; içinde 7 farklı şifalı bitki ve malzeme bulunuyor. Hem aroması farklı olan hem de zengin ve doğal karışımıyla içenlere şifa vaat eden Osmanlı kahvesinin içinde ise şu malzemeler bulunuyor:
Hepsi birbirinden şifalı ve güçlü aromalı bu malzemeler bir araya geldiğinde ise daha önce hiç içmediğiniz türden bir kahveye dönüşüyor; insana Osmanlı padişahları gerçekten ağzının tadını biliyormuş dedirtiyor.
-
Osmanlı kahvesi tarifi, nasıl yapılır?
Osmanlı kahvesi içeriği itibariyle Türk kahvesi ve diğer bildiğimiz tüm kahvelerden çok farklı olsa da yapılışıyla Türk kahvesini andırıyor. Rengi ise bildiğimiz Türk kahvesinden çok daha açık.
Osmanlı kahvesini piyasada hazır paketler halinde kolayca bulabilirsiniz.
Osmanlı kahvesi tarifi için malzemeler (1 kişilik)
Osmanlı kahvesi nasıl hazırlanır?
Afiyet olsun!
Yorumlar
0