kahve-kultur

Kahve Evrensel Bir İçecektir: Dünyanın Dört Bir Yanından Farklı Kahve Kültürleri

Favorilerime
Ekle

Kahve, tüm dünyayı birbirine bağlayan nefis bir içecek. Hepimizin ortak dili. Her ülkede severek içilen kahvenin kültürü yerine göre farklılıklar gösteriyor. Olur da ileride başka ülkelere giderseniz şaşırmayın, alışık olun diye bu rehberi buraya bırakalım.

İtalya’da kahve kültürü


- Cappuccino İtalya’da kahvaltıda tüketilir. Sabah saat 11’den sonra cappuccino bulamazsınız.

- İtalya’da kahve içilen yerlere de bar denir, aklınız karışmasın.

- Kahvenizi fiyatını ödedikten sonra içersiniz, içtikten sonra ödemezsiniz.
- Türkiye’de Türk kahvesi neyse İtalya’da espresso odur, haberiniz olsun.

- Bazen espressonun tadını hafifletmek ve daha ferah bir tat vermek için yanında bir dilim limon ya da limon kabuğu servis edilir. Buna da “espresso romano” denir.

- Latte içecekseniz sakın sadece “latte” demeyin arkadaşlar! Sonra önünüze bir bardak süt koyarlar, üzülürsünüz. Siz en iyisi “cafe latte” deyip “sütlü kahve” sipariş etmiş olun.

- Burada Türkiye’deki gibi kahvesini şekerli tüketenler garipsenmez. Sipariş ettiğiniz espresso yanında şekerle gelir ve insanlar espressolarına şeker koyarlar.

- Espresso sipariş ettiğinizde yanında süt isteyemezsiniz, sütlü bir şeyler içmek istiyorsanız neden macchiato almıyorsunuz?

- Kahve dükkanlarının konsepti take-away şeklindedir, yani insanlar genelde kahvelerini sipariş eder, alır ve giderler. Kahvenizi alıp oturmayı veya oturduğunuz yerden sipariş vermeyi tercih edebilirsiniz ama bu şekilde ekstra servis ücreti ödersiniz. Kahvenizi alıp giderseniz sadece kahvenin fiyatını ödersiniz.

Fransa’da kahve kültürü

destinations

destinations

- İtalya’nın aksine Fransızlar kahvelerini oturarak, sohbet ederek yudumlamayı severler.

- “Un cafe” küçük bir fincanda sert bir kahve, “un cafe serre” sert bir espresso demektir ve Fransa’da sert kahveler yaygın olarak tüketilir.

- Fransa’da da sütlü kahveler kahvaltı için tercih edilir. Bu yüzden akşam yemeklerinde ya da gün içerisinde latte türü kahvelerden bulamazsınız.

- Fransızlarda yaz aylarında birçok yerde soğuk kahve servis edilir.

- “Cafe au lait” sıcak süt eklenmiş kahve anlamına gelir ve Fransa’da çok popüler bir kahvedir.

- Fransızların kahvaltısında kruvasana mutlaka filtre kahve eşlik eder.

Vietnam’da kahve kültürü

- Vietnam kahve endüstrisinde en büyük paya sahip ikinci ülke, yani kahve onların çok hassas oldukları bir konu. Burada tüketilen kahve genellikle robusta kahve çekirdekleri ile yapılıyor çünkü dünyada robusta kahve çekirdeği üretimi en çok Vietnam’da yapılıyor.

- Kahve genelde sabahları tüketilen bir içecek ve içinde yumurta var. “Ca Phe Trung” olarak anılan bu kahve yumurtanın birkaç dakika boyunca iyice köpürene kadar çırpılıp içine filtre kahve ve süt reçeli ilave edilmesi ile yapılıyor. Tadı krem karameli çağrıştırıyor.

- Bir de “Ca Phe Sua Da” diye anılan “buzlanmış süt kahvesi” vardır ve bu da Vietnam’a özgüdür. Koyu kavrulmuş Vietnam kahve çekirdeklerinin küçük metal French damla filtresi ile demlendirilip, içi çeyrekten yarıma kadar konsantre süt doldurulmuş fincana koyularak karıştırıldıktan sonra üstüne buz koyulması ile hazırlanır.

Almanya’da kahve kültürü

- Almanya’da pazar günü öğlen saatleri “kahve-kek saati”dir. İnsanlar bir araya gelir ve kahve ile ev yapımı keklerin keyfini sürerler.

- Burada insanlar özellikle yaz aylarında “eiskaffee” denilen “buzlu kahve”yi tercih ederler.

İspanya’da kahve kültürü

- İspanya'da sekiz farklı kahve hazırlama şekli ve içine katılan süt ya da kahvenin miktarına göre bunların farklı farklı isimleri var.

- Nube (bulut), sombra (gölge), corto (kısa), mitad (yarım), largo (uzun), manchao (lekeli) ve solo (sade) diye giderken süt oranı azalır, kahve oranı artar. Nube’da bir bardak süte çok az kahve katılırken manchao’da bir bardak kahveye çok az süt katılır mesela. Solo sade kahve demektir, hiç süt içermez.

- Süt ve kahve miktarı eşit bir kahve içmek istiyorsanız “cafe con leche” isteyebilirsiniz.

- Eğer şekerli kahve seviyorsanız “cafe bonbon”a bir şans verebilirsiniz. Bu kahvede yoğunlaştırılmış süt (condensed milk) bulunuyor.

Fas’ta kahve kültürü

- Fas’ta kahve bol baharatlı yapılır. “Cafe Des Epices” denilen bu kahvenin içinde tarçın, zencefil, kakule, tuz, karanfil, karabiber ve hindistan cevizi gibi Fas'a özgü zengin bir baharat karışımı içerir, tadının sert olduğu söyleniyor.Qq

Etiyopya’da kahve kültürü

- Kahvenin ortaya çıktığı ülkedir. Arabica çekirdek üretiminde eşsizdir.

- Etiyopya’da kahve çekirdeği öğütülüp toz kahve formuna getirildikten sonra Türk kahvesi gibi kaynatılarak demleniyor.

- Kil benzeri sürahilerde direkt ateş temasıyla pişirilen ve küçük kulpsuz fincanlarda servis edilen "buna" adındaki kahvenin tadının sert olduğu söyleniyor.

Küba’da kahve kültürü

- Kübalılar mahalle aralarındaki küçük kafelerde kahvelerini içip sohbet etmeyi severler.

- Özellikle çok popüler olan Cafe Cubano adı verilen kahve espressoya bolca şeker eklenerek yapılır böylelikle espressonun sert tadı kırılmış olur.

Avusturya’da kahve kültürü

- Avusturya’dan ziyade başkent Viyana kahve konusunda ön plana çıkıyor. Bir sürü kahve evleri var ve bu kahve evlerinde caz müzik sesleri yükseliyor.

- Viyana’da insanlar sert içimli kahveleri tercih ediyorlar ve kahvelerini koyu kavuruyorlar. Sert kahve diyip geçemeyiz, onların da kahveye yükledikleri anlamlar büyük. İtalya’da espresso neyse burada “Melange” dedikleri kahve de o. Tabii sadece melange şeklinde geçmiyor. Espresso shot miktarına (genelde double espresso konuluyor), içine konulan malzemelere göre değişik isimler alıyor. Alkollü kahveler de var, yumurta beyazı içeren kahveleri de var.

- Kahvelerin yanında genellikle Apfel Strudel, Sacher Torte, tatlı krep Palatschinken gibi tatlılar eşlik ediyor.

Türkiye’de kahve kültürü

- Bilirsiniz zaten Türkiye’de en çok yaygın olan kahve Türk kahvesidir. Türkiye'de kahve yetişmez, zaten Türk kahvesi bir pişirme yöntemidir. Türk kahvesinin diğer kahvelerden farkı çok ince bir şekilde çekilmesi, kısık ateşte yavaş yavaş pişmesi ve sonrasında telvesiyle ikram edilmesidir.

- Türk kahvesi sadece kahve + su şeklinde yapılmayabilir. Damla sakızlı Türk kahvesi, sütlü Türk kahvesi, hatta bazı mekanlarda buzlu Türk kahvesi de yapılıyor.

- Türk kahvesi her yerdedir. Kız isteme sırasında gelin adayı damat adayına tuzlu kahve ikram eder. Arkadaş ortamlarında Türk kahvesinden kişinin falına bakılır.

- Misafirlere kahvenin yanında lokum ve küçük bir bardak su ikram edilir. Suyun anlamı şuymuş: eğer kişi önce suyu içerse bu o kişinin aç olduğu anlamına geliyormuş, böylece ev sahibi yiyecek bir şeyler ikram ediyormuş.

- Bazen klasik Türk kahvesinin yerine menengiç kahvesi de görebilirsiniz. Menengiç denilen bitkinin meyvesi aslında Antep fıstığına çok benziyor ve Türk kahvesi gibi pişiriliyor, tabi ufak bir farkla. Pişirme sırasında su yerine süt kullanılınca boyut değiştiriyor.

- Daha sert kahve sevenler de atlanmamış tabii. Yine Türk kahvesinin farklı bir yorumu olan “mırra” kahvenin birkaç kez demlenmesiyle yapılıyor.

- Türk kahvesi yöresel farklılıklar gösterebiliyor. Mesela Adıyaman’da klasik Türk kahvesine çikolata, damla sakızı, keçiboynuzu, krema, menengiç kahvesi ve salep katılıyor; bu kahveye “kervansaray kahvesi” deniyor. Tadının yoğun, içiminin yumuşak olduğu söyleniyor. Ayrıca Adana yöresine özel “Adana gar kahvesi” de klasik Türk kahvesinden daha sert yapılıyor. Hatay kahvesi ise çifte kavrulmuş kahve çekirdeklerinden yapılıyor ve çifte kavrulmuş lokumla servis ediliyor.

- Sadece Türk kahvesi değil, son zamanlarda Starbucks gibi kahve zincirleri ve üçüncü dalga kahveciler de Türkiye’de yaygınlaşıyor.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

1

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?