Türk Kahvesi Nasıl Yapılır?

Asrın Hizmeti: Türk Kahvesi Nasıl Yapılır?

Favorilerime
Ekle

Türk kahvesini yeni yeni sevmeye başlayan, aslında çılgınlar gibi seven ama yapmaya hazır hissetmeyen, henüz mutfak yetenekleri yumurtayı kırarken tümünü yere dökmek olan, meraklısı meraksızı herkesin kulağı burada olsun. Artık herkes Türk kahvesi içebilsin, tatlısını da yiyebilsin diye Türk kahvesi nasıl yapılır dosyamızı açıyoruz.

Türk kahvesi yapmayı bilenler artık sizi üzemeyecek. Bu arada Türk kahvesi yapıyorum diyenlerin bilgilerini bir kontrol etmesi de şart. Türk kahvesi teknolojisi her an değişiyor olabilir.

Başlayalım!

Türk kahvesi yapmak için neler gereklidir?

turk-kahvesi-malzemeleri

İyi bir Türk kahvesi hazırlayabilmeniz için öncelikle kahvenizin taze olması gerekir. Eski bir kahveyle yapacağınız Türk kahvesi ağzınızda ekşi bir tat bırakır ve sizi konu komşuya rezil eder. O yüzden kahvenizin taze olduğuna emin olun. Kahvenin tazeliğini korumak için en basit yöntem ise küçük miktarlar halinde almak ve tükettikçe yenisini satın almak.

İkinci ihtiyacımız Türk kahvesi seti. Cezve ve Türk kahvesi fincanı. Cezvenin bakır olması kahveden en iyi tadı almanızı sağlar. Çelik cezvelerde de iyi kahve yapabilirsiniz ancak en iyi kahveler her zaman bakır cezveden çıkar.

Su ve şeker. Su konusunda dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise suyun içme suyu olması. Genel olarak suyun soğuk olması gerektiği de bilinir ancak bu soğukluk için oda sıcaklığı yeterli bir ölçüdür (Odada harıl harıl soba yanmadığını varsayıyoruz). Tabii ki arzuya göre şeker ya da şekersizlik. : )

Türk kahvesi nasıl yapılır?

turk-nasil-yapilir-pisirilir

Kafasında Türk kahvesinin nasıl yapıldığına dair deli sorular olanlar için büyük hizmetimiz burada devreye giriyor. Adım adım Türk kahvesi yapıyoruz.

Önce cezvemize yapacağımız sayıya göre kahve koyuyoruz. Biz iki kişilik yapalım. İki tatlı kaşığı kahveyi cezvemize ekliyoruz. Ardından iki fincan oda sıcaklığındaki suyu cezveye ekliyoruz. En son ne kadar şeker koyacağımızı belirliyoruz. Eğer sade yapıyorsak şeker koymuyor, az şekerli yapıyorsak 1 çay kaşığı, orta yapıyorsak 2 çay kaşığı, şekerli yapıyorsak 4 çay kaşığı ekliyoruz. Hafifçe karıştırıyor ve kahvelerin tamamen suya karışmasını sağlıyoruz.

Aşağıdaki tabloya bakarak da kendi formülünüzü oluşturabilirsiniz.

turk-kahvesi-olculeri-seker-su-kahve

Artık kahve pişmeye hazır. Ocağın altını orta ya da ortadan biraz daha az açıyoruz. Eğer kahveyi çok çabuk pişirirsek köpüğünden kaybetmiş oluruz. Yavaş yavaş pişen kahvemiz köpüklenip kabarmaya başladığında fincana biraz köpük alıyor ve cezveyi hemen ocağa koyuyoruz. Bu yaptığımız ilk taşımı almaktı. İkinci taşımı da kahveyi hafif kaynatarak alıyoruz.

İşte hazır! Bol köpüklü kahve nasıl yapılır sorusuna da cevap vermiş olduk. Eğer evinizde Türk kahvesi makinesi varsa onu da kullanabilirsiniz ancak bakır cezvede yavaş yavaş pişerek hazırlanan Türk kahvesi kadar lezzetli olmayabilir, bizden uyarması.

Son olarak madem kahvemizi yaptık, Türk kahvesinin faydalarına da bir göz atalım. İçerdiği kafein ve bileşenlerle neredeyse her derde deva olan Türk kahvesi; zihinsel aktiviteleri güçlendirmede, uyanık kalmayı sağlamada, sosyal yönü geliştirmede, yüksek tansiyonu azaltmada, depresyona karşı etkide, kemiklerin güçlenmesinde ve metabolizmayı hızlandırmada önemli bir role sahiptir.

Ne demişler: Gönül ne kahve ister, ne kahvehane; gönül sohbet ister, kahve bahane.

Sohbetiniz bol olsun.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

1

Oğuz Fırtına25 Şubat 2018 14:16
BEN YAPTIM SİZDE YAPIN HADİ ÇOCUKLAR !
Yanıtla

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?