Midye dolma gönüllüleri, toplanın.
Sputniknews'in haberine göre İstanbul'u birkaç yıldır tehdit eden ama son zamanlarda vakaları çoğalan, midye dolma tutkunlarının sopayla kovalamak isteyeceği virüsümüzün adı Novovirüs. Bu virüs lokal olduğu kadar geniş çaplı da salgınlara neden olabilecek potansiyelde.
Midye ve istiridye gibi kabuklu deniz ürünlerinde bulunan Norovirüs, insandan insana da hem temas hem de solunum yolu ile bulaşabiliyor. 24-48 saatlik kuluçka döneminden sonra ishal, kusma, karın ağrısı, 37.5 üzeri ateş, keyifsizlik, halsizlik ve karın ağrıları ile kendini gösteriyor. Hastalığın ilk üç günü çok şiddetli geçerken, virüs dış ortamda da tam bir ay boyunca canlılığını koruyabiliyor.
İstanbul çevresinde etkili olmaya başlayan Norovirüs, az pişmiş midye ve istiridyeden bulaşıyor
Norovirüs çok yeni değil, birkaç yıldır İstanbul'da görülen enfeksiyon hastalıklarının başında geliyor. Son günlerde etkisini arttıran salgınının nedeni olarak ise iyi pişirilmeyen midye ve istiridyelerin tüketilmesi gösteriliyor. Ağır bir şekilde ishal yapan ve kusturan virüs birkaç gün sonra etkisini yitiriyor.
Daha önce de Avrupa ülkelerinde ve Sakarya'da etkili olan Norovirüs salgınları özellikle çocuklar arasında hızlıca yayılıyor
Almanya'nın Saksonya Eyaleti'ndeki okulda başlayan bir Norovirüs salgınında 86 öğrenci hastanelik olmuştu. Sakarya'nın Karasu ilçesinde ise geçtiğimiz yaz mevsiminde 4500 kişi Norovirüs'ten etkilenmişti. Dış ortamda canlılığını bir ay boyunca koruyabilen virüs, temas ile de bulabildiği için özellikle çocuklar arasında küçük salgınlara neden olabiliyor.
"Norovirüs, dünya çapındaki bakteriyel olmayan ishal vakalarının yarısından fazlasından sorumlu"
Ülkemizde Burdur İl Sağlık Müdürlüğü'nden Sevinç Yüksel, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Veteriner Fakültesi Viroloji Anabilim Dalı'ndan Mehmet Kale ve Sibel Hasırcıoğlu, Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Viroloji Anabilim Dalı'ndan Sibel Yavru, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü'nden Oğuz Gürsoy ile Kübra Kocatürk tarafından hazırlanan "halk sağlığı araştırmasına" göre Norovirüs'ün salgına neden gelişimi şöyle ifade ediliyor; "Midye ve istiridye gibi kabuklu deniz ürünlerinden kaynaklanan Norovirüs salgınları yaygın olarak görülmektedir. Virüs bulaşmış sularda yetiştirilen kabuklu deniz ürünleri ve enfekte bireyler tarafından hazırlanan deniz ürünleri salgınlarda rol oynamaktadır. Midye ve istiridye gibi çift kabuklu, çenetli deniz ürünleri, beslenme faaliyetlerinin bir parçası olarak büyük miktarlarda suyu filtreleyebilmekte ve bu nedenle sıklıkla kanalizasyonla bulaşmış sığ, kıyı ve nehir sularındaki virüsleri biriktirip yoğunlaştırmaktadır. Derinlik, su sıcaklığı, yağış ve rüzgâr ile midye ve istiridye yetiştirme alanlarındaki suyun tuzluluğu salgın risklerinin için önemli faktörlerdir. Gıda kaynaklı Norovirüs salgınlarının yüzde 13'ü deniz kabuklularından kaynaklıdır. Deniz kabukluları içinde bulundukları suyu filtre ederek beslenmektedirler. Bundan dolayı deniz kabuklularındaki virüs miktarının içerisinde bulundukları sudan bin kat fazla olabilir ve tüketimleri sırasında insanları virüs kokteyline maruz kalabilir."
İstanbul Boğazı'ndan çıkartılan deniz ürünlerinde %4,5 oranında Norovirüs riski tespit edildi
Halk sağlığı araştırmasına göre Türkiye'de yılda 20 bin 937 ton kum midyesi, 10 bin 354 ton deniz salyangozu, 78 ton kara midyesi çıkartılıyor. Kabuklu deniz ürünlerine bağlı salgınların %83.7'sinin norovirüs, %12.8'inin ise Hepatit A virüsünden kaynaklandığı belirtildi.
Yorumlar
0