imgarcade

Bu Kadar Kirli Olduğunu Bilmediğiniz Mutfağın En Kirli 10 Noktası

Favorilerime
Ekle

Bir araştırma yapıp evin en kirli bölgesinin neresi olduğunu sorsak büyük ihtimalle herkes banyo der. Tahminlerimizin aksine evin en kirli yeri aslında mutfaktır.

Sahip olduğu zararlı bakteriler ile sizi ve ailenizi hasta edebilecek bu bakteri ve üreme noktalarını bilerek hem sağlıklı hem de temiz mutfağa sahip olabilirsiniz.

Eğer nerede olduklarını bilirseniz müdahale etmeniz çok daha kolaylaşacaktır. O halde elimize temizlik maddelerimizi ve tavsiyelerimizi alalım, mutfağa giriş yapalım.

%32'si hastalığa neden oluyor: Mutfak tezgahı

Mutfak tezgahları temiz görünse de %32’si hastalığa neden olan bakterilerin yaşadığı bir platform olabiliyor. Buradaki bakterilerden kurtulmak için tek kullanımlık temizlik bezleri kullanabilirsiniz. Böylece hali hazırda mikroplu olan bez ya da sünger gibi ürünleri kullanmamış olursunuz.

%45'inde bakteriler var: Mutfak lavabosu

Su her şeyi temizler diye düşündüğümüz ve kolayca ikna olduğumuz bir nokta, mutfak lavabosu. Halbuki mutfak lavabolarının %45’i bakterilerle dolu. Lavabonuzu mikrop ve bakterilerden kurtarmanın yolu ise mutfak temizlik maddeleri ile lavaboyu yıkamak ve içine düşen herhangi bir şeyi temizlediğinizden emin olmadığınız sürece kullanmamak.

%75'i sağlığa zararlı: Bulaşık süngeri

Yapılan araştırmalara göre her seferinde temizlediğimize inandığımız bulaşık süngerlerinin %75’inde sağlığa zararlı salmonella bakterisi bulunuyor. Bulaşık süngerlerinizdeki bakterilerden kurtulmanız için gereken şey ise 30 saniye boyunca süngerleri mikrodalga fırında ısıtmak.

Camdan olsun: Kesme tahtası

Yapılan araştırmalara göre kesme tahtalarının %18’i coli bakterisine sahip. Eğer kesme tahtanızı cam seçerseniz bu sorundan kolayca kurtulabilirsiniz.

Ayrı paketleyin: Buzdolabı sebzeliği

Salmonella ve listeria gibi bakterilerin üremesine ortam veren sebzelik bir diğer kirli bölgemiz. Bu bölgeyi belirli aralıklarla temizlemek ve sakladığınız tüm sebzeleri türlerine göre farklı poşetlerde kapalı şekilde muhafaza etmek ise en önemlisi.

Ayda bir temizleyin: Buzdolabı dondurucusu

Nem nedeni ile bakteri üremesine yol açan et dondurucu bölümü, etlerin sularının birbirinin üzerine akabildiği bir bölge. Bu nedenle sebzelikte olduğu gibi ayda bir temizlemek gerekiyor.

İnceleyerek yıkayın: Konserve açacağı

Sıklıkla kullanmadığımız ancak kullandıktan sonra çok da temizleme ihtiyacı duymadığımız konserve açacakları da salmonella gibi bakterilerin üremesine yardımcı olabiliyor. Eğer metal bir açacağınız varsa bulaşık makinesinde yıkayabilirsiniz. Elde yıkamak isterseniz kesim yapan alanların yiyecek artıklarından temizlenmiş olduğuna ve sıcak su kullandığınıza emin olun.

Parçalarına ayırın: Blender

Mikroorganizmaların yaşamasına izin veren bir nokta da blender. Ancak blender’ın en çok bakteri üretebilecek noktası blender kabı ile makinenin birleşmetiği alan ve kabın içindeki conta kısmı. Bu alanları tek tek ve düzenli olarak temizlemek mikropları ortadan kaldıracaktır.

Birleşim noktalarına dikkat: Silikon spatula

Son zamanlarda hayatımıza giren ve yüksek ısılarda bile değişim göstermeyen silikon spatulalar parçalı yapısı nedeni ile bakterilerin yaşamasına olanak sağlıyor. Silikon spatulanızı temizlerken iki parçanın ve parça birleşim yerlerinin tamamen temizlenmiş olmasına dikkat etmeniz gerekiyor.

Kapağını unutmayın: Saklama kabı

casa

casa

Saklama kabınız cam ancak kullanılan kapan plastik ya da silikon. İşte o noktada temizliğine dikkat etme gerekliliğiniz artıyor. Aralarda kalan yemek parçalarında üreyen mikroplardan bir tanesi salmonella. Saklama kaplarını temizlemek için bulaşık makinesinde yıkamanızı tavsiye ediyor uzmanlar. Ancak elde yıkamak isterseniz sıcak ve sabunlu su ile yıkamanız öneriliyor.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?