Mantarların neden suyla yıkanmaması gerektiğinin cevabını vermenin yolu aslında onu iyi tanımaktan geçiyor.
Zira mantarlar tıpkı sünger gibidir. Suyla temas eden mantarlar suyu tamamen içine çekerler ve ne kadar silseniz, ne kadar bekletseniz de asla ama asla tam olarak kurumazlar.
Suyla yıkandıktan sonra pişirilen mantarlar ise asıl tadını kaybeder ve yemeklerinizin tadını bozar. Yıkandıktan sonra hemen kararmaya başlayan mantarlar ayrıca bu şekilde pişirilip ısıyla karşılaştıklarında ise dışarı çok fazla nem verirler, bu da sotelenen mantarların renginin de formunun da bozulmasına sebep olur.
Tabii mantarları marketten, pazardan aldığınız gibi, hiç temizlemeden yemeklerle buluşturmanız da çok doğru değil.
Bu noktada "susuz temizleme" yöntemini kullanabilirsiniz.
Mantarların üzerine yapışmış toprak ve diğer kalıntılardan kurtulmak için temiz bir fırça ya da kağıt havluyla mantarları hiçbir şekilde suyla buluşturmadan silebilirsiniz. Bu şekilde de onları temizlemek ve zararlı maddelerden arındırmak aslında mümkün.
Şu aşamaları izlemeniz de öneriliyor:
Mantarın sap kısmı yavaşça çekilerek koparın.
Şapka kısmında görülen siyah kısımları soyun.
Bunun için, zarın ucu bir bıçak yardımıyla kaldırılarak kalanı kolaylıkla soyabilirsiniz.
Zar temizleme işleminden sonra, nemli bir bezle kalan siyahlıkları temizleyin.
Kısacası, eğer mantarların lezzetinden ödün vermek istemiyorsanız mantarları suyla yıkamamanızda fayda var. Ancak aldığınız mantarlarda gübre kalıntıları olduğuna inanıyor, çok kirli olduğunu düşünüyor ve içinize hiçbir şekilde sinmiyorsa yıkamayı tercih edebilirsiniz ama dediğimiz gibi bu durum mantarın lezzetine, formuna ve rengine direkt olarak etki edecektir.
Ayrıca mantarın yıkandığında da bakterilerden kurtulamayacağına dair görüşler var. Sebep suyu direkt olarak içine çeken mantarın bu durumda bakterileri de içinde depolayacağı. Dolayısıyla mantarları nemli bir bezle topraklarından dikkatlice arındırmanın en doğru yöntem olduğunu savunuyorlar.
Yorumlar
0