Her ne kadar Türk mutfağından biraz uzak kalsa da kuşkonmaz, dünyanın birçok yerinde yetiştirilen bir bitki. Şık ziyafetlerden aile yemeklerine kadar her alanda kendini gösterir. Yemeklerde kullanılmasının yanında süs çiçeği olarak da yetiştirilen kuşkonmaz türleri, ev dekorasyonlarında ferah ve şık bir hava yaratmak isteyenler tarafından sıklıkla tercih edilir.
İçindekiler
Kuşkonmazın faydaları nelerdir?
Kuşkonmaz nasıl yetiştirilir?
Kuşkonmaz nasıl yenilir, tüketilir?
-
Kuşkonmaz nedir?
Kuşkonmaz, birçok türü bulunan ve geniş kullanım alanıyla her an karşımıza çıkabilen bir bitki türüdür. Kuşkonmaz bitkisi sebze olarak kullanılabilir ve farklı yemeklerde kendine yer bulur. Süs bitkisi olarak da kullanılan kuşkonmaz, ince ve zarif yapraklarıyla yaşam alanlarına estetik bir hava katar. Eski uygarlıklardan beri hayatımızın bir köşesinde kendini gösterir. Dünyada en çok Fransa, İtalya, Çin ve Amerika; Türkiye’de ise Silivri kuşkonmaz yetiştiriciliğinin öne çıktığı yerlerdir.
-
Kuşkonmazın faydaları nelerdir?
-
Kuşkonmaz nasıl yetiştirilir?
Farklı toprak türlerine karşı uyum gösterebilse de kumlu ve hafif kireçli topraklar kuşkonmaz bitkisinin yetiştiriciliği için en uygun topraklardır. Asitli toprakları sevmeyen bitkinin sulaması konusunda dikkat edilmesi gerekir. Aşırı sulamalar çeşitli hastalıklara ve kurumalara yol açabilir. Az miktarda su ile sık sık sulamak en iyisidir. Yazların kurak olduğu bölgelerde sulama genellikle yağmurlama şeklinde yapılır. Gübreleme konusunda farklı çeşitler, zamansal olarak sırasıyla kullanılır ve düzenli olarak gübrelemek verimin artmasını sağlar. Ayrıca toprakta oluşacak zararlı bitkiler de olabildiğince ortadan kaldırılmalıdır. İlk iki yıl ürün vermeyen bitki, üçüncü yılının ilkbaharında hasat edilir.
Evlerde süs olarak kullanılan kuşkonmaz çiçeğinin yetiştirilmesi biraz daha kolaydır. Aşırı soğuk ya da sıcak sevmeyen bitki, direkt olarak da gün ışığı almamalıdır. Sıcak günlerde günde en az 2 kez su ister. Suyun bütün toprağa ulaşması gerekir. Tabakta biriken su ise her gün dökülmelidir. Bunun yanında 3 yılda bir toprağı değiştirilmelidir.
İklim konusunda seçici olmadığı için dünyanın birçok yerinde yetiştirilebilir.
-
Kuşkonmaz nasıl yenilir, tüketilir?
Yorumlar
0