ebegumeci-nasil-kullanilir-1

Faydalarını Görünce Hemen Aktara Koşmak İsteyeceğiniz Bir Güzel: Ebegümeci

Favorilerime
Ekle

Yüzümüzü her geçen gün daha çok doğaya dönmeye başladık son yıllarda. Bu güzel haber ama aktarlarda karşımıza çıkan o tezgahlar dolusu bitkileri yakından tanımak da bir o kadar önemli aslında. İşte tam da bunun için bugünkü konumuz: Ebegümeci ve faydaları.

Ülkemizin hemen her yerinde, aktarlardan kolayca bulabildiğimiz bu ebegümeci nedir, ne işe yarar siz de merak ediyorsanız buyurun hemen böyle.

Üstelik ebegümecinin faydaları bir yana, ebegümeci nasıl kullanılır, ebegümecinin bir zararı var mıdır gibi aklınızda oluşabilecek diğer tüm sorulara da yanıt veriyoruz. Onu kullanmaya başlamadan önce artılarıyla, eksileriyle, kısacası tüm yönleriyle tanıyın istiyoruz.

Sonrasında ebegümecini kullanıp kullanmama kararı tabii ki yine size kalmış.

Buyursunlar o zaman, karşınızda ebegümeci!

Ebegümeci nedir?

Halk arasında develangir, kazan karası ya da ilbik gibi farklı isimlerle anılan, genelde mor çiçekleri ile bilinse de aslında pembe, beyaz gibi farklı renklerde çiçek açan türleri de bulunan bir bitki. Doğada kendiliğinden yetişebilen bu bitkiye ülkemizin dört bir yanında rastlamak mümkün oluyor aslında ama faydalarından yararlanmak isteyenler için en doğrusu ve aslında en kolayı aktarlardan temin etmek oluyor.

Ebegümeci mevsimi ne zaman?

İsmini aldığı ebegümecigiller familyasına ait bir bitki olan ebegümecinin dünya üzerinde yaklaşık 1500 türü olduğu bilinse de faydaları nedeniyle en çok değerlendirilen türünün mor çiçekli "büyük ebegümeci" olduğu biliniyor. Yol kenarlarında, boş arazilerde ve tarlalarda kendiliğinden yetişen bu bitki, ilkbahar sonunda rengarenk çiçeklerini açıyor, ilkbahar ve yaz ayları boyunca toplanıp değerlendirilebiliyor. En çok kullanılan kurutulmuş haline ise dört mevsim aktarlardan ulaşmak mümkün oluyor.

Ebegümeci faydaları nelerdir?

Ebegümeci güçlü antioksidan özellikler gösteriyor

  • Ebegümecinin içinde bolca C vitamini bulunduğundan antioksidan bakımından oldukça zengin bir bitki olarak karşımıza çıkıyor.
  • Kış hastalıklarına karşı vücudu koruyor

  • Güçlü antioksidan özellikleri sayesinde ebegümeci soğuk algınlığı, bronşit, grip ve nezle gibi birçok rahatsızlığa çözüm oluyor.
  • Göğsü yumuşatıcı bit etki gösteriyor

  • Balgam ve öksürüğü hızla yok ettiği biliniyor.
  • Doğal bir ateş düşürücü olarak görülüyor

  • Ebegümeci aynı zamanda ateş düşürme konusunda da etkili oluyor.
  • Şişliklerin daha hızlı iyileşmesine destek oluyor

  • Özellikle burkulma, incinme durumları sonrası oluşan şişliklerin daha hızlı geçmesini sağladığı söyleniyor.
  • Ebegümeci, ağız ve diş sağlığını olumlu yönde etkiliyor

  • İçinde bulunan malvin isimli bir madde sayesinde ağız içi iltihaplarına, diş eti hastalıklarına, dişlerde oluşan plaklara iyi geliyor.
  • Cildin temizlenmesine yardımcı oluyor

  • Uzun süreli kullanımlarında antioksidan özelliklerinin etkisiyle ebegümeci cilt sağlığını olumlu yönde etkiliyor, cildin temizlenmesine yardımcı olduğundan daha ışıl ışıl bir cilde kavuşma imkanı sunuyor.
  • Yaraların daha hızlı iyileşmesine destek oluyor

  • Cildin farklı yerlerinde oluşan yaraların hızla geçmesini sağlıyor
  • Sivilce ve cilt lekelerine de iyi geliyor

  • Düzenli ve doğru şekilde kullanıldığında ebegümeci, cilt lekelerinin de hızla yok olmasına yardımcı oluyor.
  • Ebegümeci nereden alınır, nasıl kullanılır?

    ebegumeci-nasil-kullanilir-1

    Ebegümecini aktarlardan ya da online satış sitelerinden kolayca temin edebilirsiniz.

    Ebegümecinin yemeklerde kullanımı:

    Eğer taze ebegümecine kolayca erişip toplayabiliyorsanız bu taze ebegümeci bitkisinin yapraklarını tıpkı ıspanak yaprakları gibi kavurarak hamur işlerine katabiliyor, et yemeklerinde ya da çorbalarda değerlendirebiliyorsunuz. Yine yaprak ve çiçekleriyle zeytinyağlı yemekler hazırlayabiliyor ya da kavurarak yiyebiliyorsunuz.

    Ebegümecinden çay yapımı

    Eğer yalnızca kurutulmuş halde ebegümeci bulabiliyorsanız ya da ebegümecinin faydalarından dört mevsim yararlanmak istiyorsanız onun kurutulmuş halini aktarlardan demin edebiliyor ve 1 su bardağı kaynatıp kenara aldığınız sunun içine 1 tutam kurutulmuş ebegümeci çiçeği atarak çayını demleyebiliyorsunuz. Bu çay ile ilgili daha detaylı bilgi almak isterseniz sizi hemen Ebegümeci Çayı içeriğimize de alabiliriz.

    Ebegümecinin zararları nelerdir?

    https://twitter.com/AtiNFarmani/status/997231012521406469 | twitter

    twitter

    Ebegümeci bitkisinin bilinen ciddi bir zararı bulunmuyor ancak tabii ki dikkat edilmesi gereken noktalar var. Öncelikle hamilelik ve emzirme dönemlerindeki kadınların doktorlarına danışmadan kullanmaları tavsiye edilmiyor. Aynı şekilde kronik ve ciddi bir rahatsızlığı bulunanların, düzenli olarak ilaç kullananların, özellikle depresyon tedavisi görenlerin ve depresyona iyi gelen ilaçlar kullananların doktorlarına mutlaka ama mutlaka danışması gerekiyor.

    Bunun dışında düzenli ve ölçülü bir şekilde kullanmak ve aşırıya kaçmamak da önemli tabii. Örneğin eğer ebegümeci çayı içecekseniz günde 1, maksimum 2 fincan içmeli, 1 hafta her gün içtikten sonra 5-6 gün boyunca hiç içmemeli ve bu şekilde aralar vererek tüketmeye devam etmelisiniz. Aman diyelim, kendinize fayda sağlamak isterken farkına bile varmadan zarar vermiş olmayın, aklınızda en ufak bir şüphe dahi varsa mutlaka doktorunuza danışarak hareket edin.


    Doyamayanlar için bir de videomuz var!

    Yorumlar

    0 yorum yapılmış

    Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?