Ramazan ayına girmemizle beraber insanlar en fazla orucu neyi bozup bozmayacağını merak ediyor. Bunlar arasında en çok cevabı aranılan sorulardan biri ise "Kulak damlası orucu bozar mı?" oluyor.
Bu çok merak edilen sorunun cevabını vermeden önce benzer soruları ve yanıtlarının bulunduğu bazı içerikleri paylaşalım sizlerle.
- Kusmak Orucu Bozar mı?
- Gargara Yapmak Orucu Bozar mı?
- Tükürük Orucu Bozar mı?
- Diş Fırçalamak Orucu Bozar mı?
- Geğirmek Orucu Bozar mı?
- Balgam Yutmak Orucu Bozar mı?
- Sakız Çiğnemek Orucu Bozar mı?
- Ağız Çalkalamak Orucu Bozar mı?
- Göz Damlası Orucu Bozar mı?
Öyleyse gelin ramazan boyunca kafaları meşgul edebilecek sorulardan biri olan "Oruçluyken kulak damlası kullanılabilir mi?", "Kulak damlası orucu bozar mı?" konusuna bir açıklık getirelim.
Sorunun cevabı ise Diyanet İşleri Başkanlığı'nın resmi açıklamasında saklı.
Oruçluyken kulak damlası kullanmak orucu bozar mı?
Tedavi amacıyla kullanılan kulak damlasını ramazan ayı boyunca da kullanmak zorunda kalan kişilerin merak ettiği konu bunun oruçlarını bozup bozmayacağı yönünde. Diyanet İşleri Başkanlığı ise ilaç boğaza ulaşmadığı için kulağa damlatılan ilaç orucu bozmadığını belirtiyor. Dolayısıyla kulak damlasının orucu bozup bozmadığı yönündeki sorunun cevabı "Hayır" diyebiliriz.
Diyanet'in verdiği tam cevap ise şu şekilde:
"Kulak ile boğaz arasında bir kanal bulunmaktadır. Ancak kulak zarı bu kanalı tıkadığından, ilaç boğaza ulaşmaz. Bu nedenle kulağa damlatılan ilaç orucu bozmaz.
Kulak zarında delik bulunsa bile, kulağa damlatılan ilaç, kulak içerisinde emileceği için, ilaç ya hiç mideye ulaşmayacak ya da çok azı ulaşacaktır. Kaldı ki bu işlem yeme içme yani gıdalanma anlamı da taşımamaktadır. Dolayısıyla kulak damlası orucu bozmaz."
Yorumlar
0