Tükürük yutmak orucu bozar mı

Tükürük Yutmak Orucu Bozar mı?

Favorilerime
Ekle

Ramazanda akıllara en çok takılan sorulardan bir tanesi de tükürük yutmanın orucu bozup bozmadığıdır.

Halk arasında belli görüşler yaygınlık kazanmış olmasına rağmen yine de konunun din alimlerince aydınlatılması beklenmektedir. İslam alimleri ve ilim ehli kimseler tarafından bu durumun orucu bozmayacağı belirtiliyor olsa dahi, oruçlu iken tükürük yutmakla ilgili dikkat edilmesi gereken bazı hususlar olduğu dile getirilmektedir.

İçindekiler

  • Tükürük yutmak orucu bozar mı?

tükürük orucu bozar mı

Diyanet, "Tükürük orucu bozar mı?" sorusuna genellikle bu hadisenin orucu bozmayacağı yönünde cevap verir. Ağız, bedenin içi sayılacağından dolayı tükürük yutmak, insanın içindeki necasetin mideden bağırsağa geçmesinden farksız bir durum olarak kabul edilir.

Bundandır ki günlük yaşantı içerisinde oruçlu bir kimsenin normal bir şekilde ağzının içinde salgılanan tükürüğü yutması orucunun bozulmasına sebebiyet vermemektedir. Oruçlu kişinin yoğun ve art arda gelen tükürüğü yutmasında herhangi bir sakınca yoktur. Bunun yanı sıra, ağzı çalkaladıktan sonra kalan ıslaklığı ya da dudağı yaladıktan sonra üzerinde kalan tükürüğü yutmanın da orucu bozmayan durumlar arasında yer aldığı ifade edilmektedir.

  • Tükürük yutmak hangi durumda orucu bozar?

Tükürük yutmak orucu bozar mı

Tükürük yutmanın orucu bozmayacağı belirtilse de, bazen sakıncalı olduğu ve bu konuda dikkatli olunması gerektiği söylenen belli başlı durumlar mevcuttur.

Din alimlerine göre, ramazan ayında oruçlu bir kimse tarafından ağızda bulunan tükürüğü yutmak orucu bozmamaktadır, ancak ağızda bulunan bu tükürüğün biriktirilmesi, kaçınılması gereken bir davranıştır. İslam alimleri, tükürüğü biriktirerek yutmanın da aynı şekilde orucu bozmayacağını dile getirmektedirler. Fakat buna ek olarak, tükürüğü biriktirmenin hoş olmadığı ve şüphesiz mekruh olduğuna dair, İslam halkını şiddetli bir biçimde uyarmaktadırlar.

Tüm bunların yanı sıra, ağza gelen tükürüğün katı balgam şeklinde olması halinde, yutulmadan mendil ya da benzeri bir şeye tükürülmesinin daha doğru olacağı belirtilmektedir. Oruçlu bir kimse tarafından tükürüğün yutulmasının yalnızca sakıncalı olmayıp, aynı zamanda orucu bozduğu durum ise, ağızdan çıkan tükürüğün geri yutulması halidir. Bu durumda denilebilir ki, ağızda biriktirilerek yutulan tükürük mekruhtur fakat orucu bozmamaktadır, ancak ağızdan çıkan tükürük geri yutulursa bu durumda oruç bozulmaktadır.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

1

bagul19 Mart 2022 12:33
bende buna katiliyorum
Yanıtla

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?