islama-tarifi

Kastamonu Meşhur Yemekleri Nelerdir?

Favorilerime
Ekle

Batı Karadeniz'de yer alan, sakin, huzurlu şehirlerimizden Kastamonu'dayız bu hafta. Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Kastamonu, tahmin edebileceğiniz gibi köklü bir mutfak kültürüne sahip. Kastamonu'nun en meşhur yemekleri nelerdir diye düşünenler için size nefis Kastamonu yemeklerinden söz edeceğiz şimdi.

Kastamonu'nun meşhur tatlılarından meyvelerine, ana yemeklerinden hamur işlerine, hemen aşağıda sizi bekleyen Kastamonu mutfağı tariflerini ilk fırsatta keşfetmelisiniz. Özellikle yakın zamanda Kastamonu gezisi yapmayı planlıyorsanız, yolunuz Kastamonu taraflarına düşecekse bu lezzetlerin tadına bakmadan dönmeyin deriz. Buyursunlar, karşınızda en sevilen, en meşhur Kastamonu yemekleri...

İçindekiler

  • Kastamonu meşhur yemekleri listesi

Kastamonu mutfağının en sevilen yemekleriyle listemize hızlıca başlıyoruz!

  • Kel simit tarifi

Kastamonu simidi olarak da anılan, susamsız dokusuyla dikkat çeken kel simitle başlıyoruz. Bu özel simit, elma ya da üzüm pekmezine batırıldıktan sonra fırında pişiriyor, gevrek dokusuyla taze taze yemenin tadına doyulmuyor.

Tarifi için: Kel simit tarifi

  • Siyez bulguru pilavı tarifi

Atalık buğday türlerinden biri olan siyez buğdayı, Kastamonu ve çevresinde yetiştirilen bir buğday türü. Bu buğdayın taş değirmenlerde öğütülmesiyle elde edilen siyez bulguru da mutfaklarda sıkça kullanılanlardan. İşte o nefis bulgurla yapabileceğiniz bu pilav da Kastamonu yemekleri arasında yerini alanlardan.

Tarifi için: Siyez bulguru pilavı tarifi

  • Ekşili pilav tarifi

Kastamonu'nun İhsangazi ilçesine doğru gidiyoruz şimdi de. Coğrafi işaretli bir lezzetimiz olan ekşili pilav, klasik pilavlardan çok daha farklı, tek başına ana yemek olarak değerlendirebileceğiniz bir lezzet. 

Tarifi için: Ekşili pilav tarifi

  • Banduma (ıslama) tarifi

Banduma, bandurma, bandırma ya da ıslama gibi isimlerle anılan bu nefis lezzet de Kastamonu'nun en meşhur yemeklerinden. Kuru yufkaların tavuk suyuyla ıslatılması ve üzerine yine tavuk etlerinin dizilmesiyle elde edilen bu yemek, pratik bir akşam yemeği olarak da değerlendirebileceklerinizden.

Tarifi için: Banduma (ıslama) tarifi

  • Hindi banduma tarifi

Tavuk etiyle evde kolayca yapabileceğiniz bandumanın Kastamonu'ya özgü lezzetli bir halinde sıra. Özellikle Kastamonu'nun Devrekani ilçesinde yetiştirilen hindilerle hazırlanan bu coğrafi işaretli yemek, hindiye olan bakış açınızı değiştirecek, bir kez tadına bakında onu sık sık yemek isteyeceksiniz.

Tarifi için: Hindi banduma tarifi

  • Dağ yaprağı sarması tarifi

Kastamonu'nun nefis yemeklerinden dağ yaprağı sarmasıyla devam ediyoruz şimdi. Ormanlık alanlarda yetişen, özenle toplanan ve kendine has özel bir lezzete sahip dağ yapraklarıyla yapılan bir yemek o. Bu yapraklardan temin eder etmez denemeniz gereken lezzetse hemen aşağıda sizi tüm detaylarıyla bekliyor.

Tarifi için: Dağ yaprağı sarması tarifi

  • Çekme helva tarifi

Sıra geldi nefis Kastamonu tatlılarına... Sadece 3 malzemeyle kolayca yapılan bu nefis tatlı, ağza atıldığı an damağa yakışıp usul usul eriyerek damakta nefis bir tat bırakıyor. 

Tarifi için: Çekme helva tarifi

  • Kastamonu top helvası tarifi

Yine az malzemeyle yapılan ve Kastamonu başta olmak üzere Anadolu'nun birçok yerinde yapılan helvalarımızdan biri karşınızda! Onu sevmeyen yok.

Tarifi için: Kastamonu top helvası tarifi

  • Kastamonu'nun en meşhur yemeği hangisi?

Kastamonu

Yukarıda size nefis Kastamonu yemekleri tariflerini verdik, bitti mi? Tabii ki hayır. Gelin, en meşhur Kastamonu yemeklerinin her birine tek tek göz atalım şimdi:

  • Etli ekmek/Daday etli ekmeği: Konya mutfağının etli ekmeğiyle karıştırmayın onu. Kendisi yine coğrafi işaretli ayrı bir yemek. Taş fırında pişirildiğinde tadına doyum olmuyor, etli harcı ve hamuruyla insanın yedikçe yiyesi geliyor.
  • Taşköprü kuyu kebabı: Süt kuzularıyla hazırlandığı için belirli dönemlerde yapılan bu nefis Kastamonu yemeği de kuyu içinde pişirilerek hazırlanıyor, "biran" olarak da anılıyor.
  • Kastamonu simit tiridi: Yukarıda tarifini de verdiğimiz kel simitle hazırlanan bu özel tirit yemeğinde simitler ufak parçalara ayrılıyor, kemik suyuyla ıslatılıyor, üzerine kıymalı harç ve sarımsaklı yoğurt geliyor. Mis.
  • Patates paçası: Bu lezzet de patateslerin haşlanıp püre haline getirilmesiyle hazırlanıyor. Ardından pürenin içine bolca meşhur Taşköprü sarımsağı, nişasta ve yoğurt ekleniyor. Ocakta ya da fırında pişirilerek yapılan bu lezzeti köfte, et, tavuk yemekleriyle birlikte sunabilirsiniz.
  • Kastamonu pastırması: Kayseri pastırmasından farklı bir lezzete sahip Kastamonu pastırmasından da söz etmeden geçmek olmaz. Bu özel pastırma hazırlanırken kemiksiz etin üzerine derin kesikler atılıyor ve kaya tuzu ile tuzlanıp en az 3 gün bekletiliyor. Ardından ağırlıklarla sıkıştırılıyor ve güneşte kurutulup Taşköprü sarımsağı ilaveli çemenle kaplanıyor.
  • Kastamonu'nun meşhur tatlıları nelerdir?

Kastamonu

"Kastamonu'nun meşhur tatlıları nelerdir?" diyenler için de şunlardan söz etmeden geçmek olmaz:

  • Kastamonu çekme helvası: Yukarıda tarifini de paylaştığımız gibi çekme helva çok az malzemeyle hazırlanıyor, damakta pişmaniyeye benzer bir lezzet bırakıyor.
  • Cide ceviz helvası: Kastamonu'nun yöresel tatlılarından olan Cide ceviz helvası da içinde kullanılan cevizle ve dengeli şekeriyle çok seveceğiniz lezzetlerden.
  • Devrekani cırık tatlısı: İki kez kızartılarak hazırlanan bu özel tatlı, şerbetle tatlandırılıyor. Çıtır ve sert dokusuyla çok seviliyor.
  • Çatalzeytin fındık şekeri: Kaliteli fındıklar kavruluyor, ardından şerbet, un ve nişasta ile bir araya getirilerek bakız kazanlarda ısıtılıyor. Üzeri tamamen kaplanan fındık şekerleri nefis bir şekerleme olarak afiyetle yeniyor. Kastamonu'dan dönerken paketli halde sevdiklerinize hediye olarak da alabilirsiniz. Nefis.
  • Kastamonu'nun meşhur meyveleri nelerdir?

Kastamonu

Kastamonu'nun meşhur meyvelerinden, sebzelerinden söz etmeden de geçmek olmaz: 

  • Taşköprü sarımsağı: Sadece Kastamonu'nun değil, ülkemizin en meşhur sarımsaklarından Taşköprü sarımsağı, içeriğindeki vitaminler ve minerallerden de aldığı güçle çok zengin bir aroma ve bolca fayda sunuyor.
  • Kastamonu Üryani eriği: Koyu kırmızı, mor tonlarında kabuğuyla dikkat çeken bu özel erik de yörede bolca yetişen lezzetlerden. Kabuğu soyularak ya da ve kurutularak da tüketilebiliyor.
  • Siyez buğdayı: Ata tohumlarından olan siyez buğdayı da Kastamonu topraklarında yetiştirilen ve değerini bilmemiz gereken lezzetlerin başında geliyor.
  • Tosya pirinci: Tıpkı siyez buğdayı gibi tosya pirinci de Kastamonu'nun en özel ürünlerinden biri. Ünü tüm ülkeye yayılan tosya pirinci farklı türleriyle pilav yapmak için değerlendirebileceklerinizden. Kastamonu'ya yolunuz düşerse mutlaka almalısınız.

Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?