Yılın İlk Açan Çiçeği O: Kışı Seven Kardelen Çiçeğinin Evde Adım Adım Bakımı
20 Şubat 2020
Favorilerime Ekle
Bembeyaz karların altından bize güzelliğiyle selam veren kardelen, kış mevsiminin zarif bir çiçeğidir. Kelime anlamı olarak ‘Kara benzeyen süt çiçeği’ anlamı taşıyan kardelen, adeta baharın gelişimini müjdeler.
Nadiren sulanmaya ihtiyaç duyan kardelen, bakımı kolay bir çiçektir. Kış aylarında çok sulamaya ihtiyaç yoktur. Yaz aylarında ise bitkinin suya ihtiyacı biraz daha fazladır.
Kardelen çiçeğini sularken suyun toprağın her kısmına nüfuz etmesi önemlidir ve çiçeğin toprağı kurumaya başladığı zaman sulama yapılmalıdır. Fazla su kardeleni çürütebileceği gibi az sulama yapılması kurumasına sebep olacaktır.
Çiçeğe verdiğimiz su soğuk su olmamalıdır. Su oda sıcaklığında olmalıdır. Aynı zamanda sulamaların aynı günde aynı miktarda yapılması önemlidir.
Aşırı soğuk havayı sevmeyen kardelen çiçeği, kış aylarında soğuk havadan korunmalıdır ve bulunduğu odanın sıcaklığının eksi 15 derecenin altına düşmemesine dikkat edilmelidir.
Kardeleni çiçekçi veya seradan alabileceğiniz vitamin ve mineraller ile yılda bir kez olmak kaydıyla besleyebilirsiniz. Bu besleme ile çiçeğin ömrü uzar ve daha güzel bir görünüm kazanır.
Kardeleniniz çiçek açmıyorsa ve yıllardır aynı toprakta büyüyorsa, kardelen çiçeğinin bakım zamanı gelmiş demektir. Çiçeği ve saksıdan dikkatlice ayırın. Daha sonra mineral ve organik malzeme ile beslenmiş yeni bir toprakla aynı derinlikte tekrar dikin. Saksı değişimi 2-3 yılda bir ilkbahar mevsiminde yapılabilir.
Çok fazla bakıma ihtiyacı olmayan kardelen çiçeğine açtıktan sonra gelecek yıla enerji toplaması için düşen yapraklarının yerde kalmasına izin verin. Kardelenlerin kuruması bir yıl sürer ve ikinci yıl daha fazla çiçek üretir ve çoğalır.
Nergisgillerden bir çiçek türü olan kardelen, sadece karda değil eğer uygun ortam sağlanırsa su üzerinde bile çiçek açabilir. Kardelen çiçeği, 900-1800 metre yükseklikte ve nemli topraklarda kolayca yetişebilir. Aynı zamanda çok hassas bir çiçektir. Çiçeğe ne kadar az dokunursanız ömrü o kadar uzun olacaktır. Kardelen çiçeğinin özelliklerinden biri de ilaç sanayisinde kullanılmasıdır. Yaralarda iyileştirici, mide rahatsızlıklarını giderici ve kalp damarlarını kuvvetlendirici etkiye sahiptir.
Kardelen çiçeği, doğrudan güneş almayan, ışığını dolaylı yoldan alan bir odada yetişir. Nemli ortamları çok seven kardelen; Marmara, Türkiye’nin kuzey kısımlarında ve Güney Doğu Anadolu bölgesinde rahatlıkça yetiştirilebilir. Her şarta kolayca uyum sağlayan kardeleni, balkon ve odalarınızda rahatlıkla yetiştirebilirsiniz.
Kardelen çiçeği ocak ayından mart sonuna kadar açabilir. Kardelen ne demek diye soranlar için söylemek gerekirse; yılın ilk açan çiçeği ve karlar erimeden açan nadide bir çiçektir. Sonbahar aylarında gelişim gösteren kardelen, ilkbahar mevsiminin ortalarına kadar gelişmeye devam eder.
Yorumlar
0