Vücudumuzun en temel besin maddelerinden biri olmasına rağmen garip ön yargılarla yaklaştığımız karbonhidratlara dair doğru bilgi almak isteyenlere önerilerimiz var.
Toplumumuzda salt kilo alma kaynağıymış gibi hakkında yanlış bir algı yaratılan karbonhidratlar, sanılanın aksine vücudumuzun düşmanı olmadığı gibi en büyük enerji kaynağımız, hayat kaynağımız. Enerji ihtiyacımızın %40-60'ını karbonhidratlardan karşılarız ve bu oranda bir sapma olduğu vakit vücutta yorgunluk ile hâlsizlikten sinir sistemi aksaklıklarına kadar birçok olumsuz belirti baş gösterir.
Bu da demek oluyor ki karbonhidrat asla ve asla kaçacağımız bir besin maddesi değil; aşırıya kaçmamak kaidesiyle, mutlak suretle almamız gereken bir besin maddesidir.
Karbonhidrat hangi besinlerde bulunur, faydaları nedir, ne işe yararlar gelin bakalım.
İçindekiler
Karbonhidratlar hangi besinlerde bulunur?
Karbonhidratlar zararlı mıdır?
Karbonhidratlar alınmazsa ne olur?
-
Karbonhidrat nedir, ne işe yarar, karbonhidrat türleri nelerdir?
Karbonhidratın temel işlevi, birincil enerji kaynağımız olmasıdır. Halk dilinde kan şekeri dediğimiz glikoza dönüşerek vücuda enerji kaynağı sağlarlar. Ayrıca vücudun su dengesini sağlama gibi yan işlevleri de vardır.
Basit ve kompleks olmak üzere iki türlü karbonhidrat mevcuttur. Kompleks olanlar daha fazla besin lifi içerirler. Meyve, sebze, süt ve süt ürünleri basit karbonhidrat sınıfına girerken; baklagiller, tam tahıl ekmeği, nişastalı sebzeler ve kahvaltılık gevrekler kompleks karbonhidratlar içerirler.
-
Karbonhidratlar hangi besinlerde bulunur?
- Süt ve süt ürünleri
- Elma, üzüm, ananas, muz, yaban mersini, çilek, portakal, kavun, armut, şeftali, kuru üzüm, kurutulmuş meyveler
- Mercimek, fasulye, barbunya, bakla
- Patates, bezelye, kabak
- Pirinç, arpa, bulgur, makarna, darı, çavdar, yulaf, kahvaltılık gevrekler, mısır ve bu ürünlerin unları
- Şeker
Unutmayın ki karbonhidrat vücudumuzun en temel enerji kaynağıdır ve bunu "sıfırlamanızı" talep eden herhangi bir diyet programı vücudunuzun enerji kaynağını kesmekten bahsetmektedir. Yapmanız gereken tek şey doğal yollardan, dozunda karbonhidrat almak ve aşırıya kaçmamak. Her şey kararında güzel!
-
Karbonhidratlar zararlı mıdır?
Karbonhidratları "kötü" algılanmasına neden olan ise karbonhidratların kendisi değil, kötü karbonhidrat diyebileceğimiz işlenmiş türüdür. Uzmanlar karbonhidrat ihtiyacımızı doğal kaynaklardan, ilave şeker eklemesi yapmadan almamızı tavsiye ederler hatta denebilir ki böyle yapmak bir tavsiyeden öte yapılması gerekendir. Bu şekilde alınan karbonhidratlar besin değer yüksek olacağı için oldukça faydalı da olacaktır.
Ancak besin değeri düşük olan, katkı maddesi olarak kullanılan karbonhidrat çeşitleri bize zarar olarak dönebilecektir. Bunlar özellikle, kaba tabirle "pasta, börek, çöre, abur cubur" diye özetleyebileceğimiz bilhassa tatlılarda ve hamur işlerinde bolca bulunurlar. Bu sebeple bu çeşit gıdaları eser miktarda yemek gereklidir. Fazla miktarda bu tip besinlerin tüketilmesinin faturası karbonhidratlara değil, bu besinlerde yer alan lif oranı az "kötü" karbonhidratlara kesilmelidir. Toplum olarak farkına varamadığımız nokta budur.
Ayrıca "3 beyaz" diye kalıp olarak sunulan beyaz un, şeker ve pirincin de -maalesef- besin değeri düşük karbonhidratlar içerdiğini ve kararında tüketilmesi gerektiğini söylemeliyiz. Bunlar yerine tam tahıl ekmeği, kepekli makarna, esmer pirinç gibi seçenekleri tercih etmek daha sağlıklı olacaktır.
-
Karbonhidratlar alınmazsa ne olur?
Yorumlar
0