sut-receli-trabzon

Japonya'da Yediği Reçelin Tarifini Alamayınca Formülünü Keşfedip Dünyaya Satan Trabzonlu

Favorilerime
Ekle

Bugün çok farklı bir başarı hikayesi anlatacağız size.

Normalde Trabzon'da sütlaç üretimi yapan Uğur Alkurt'un Japonya ziyareti sonrası gerçekleşiyor her şey.

Japonya'da süt reçelinin tadını bakan Alkurt reçeli o kadar beğeniyor ki tarifini istiyor. Ancak Japon üreticiler "sır" diyerek tarifini vermeyince Alkurt farklı bir yönteme başvuruyor ve sonunda istediğini de alıyor.

Bu da bir Trabzonlunun Japonya'dan Türkiye'ye getirdiği sır tarifin hikayesi...

Japonya'da tadıp çok beğeniyor, tarifi "sır" denilerek verilmiyor

sut-receli-tarifi-one-cikan

Hamsiköy'de sütlaç üretimi yapan Uğur Alkurt bundan 2 yıl önce Japon Uluslararası İşbirliği Ajansı (JİCA) projesi kapsamında Japonya'ya gidiyor. Burada süt reçelini tadıyor ve tadını çok beğendiği bu reçelin tarifini Japonlardan istiyor. Japon üreticiler tarifin "sır" olduğunu söyleyerek Alkurt'a vermiyor. Bu noktada bir not olarak Japonya'da yapılan süt reçelinin bizim bildiklerimizden çok daha farklı olduğunu da belirtelim.

Bu arada Alkurt, Japonların Hamsiköy sütlacına bayıldıklarını ancak onlar süt reçelinin tarifini vermeyince onun da sütlacın formülünü vermediğini söylüyor.

Bunun üzerine Alkurt Japonya'dan kavanoz kavanoz süt reçeli alarak Trabzon'a dönüyor. Amacı Japonların tüm ısrarlara rağmen vermedikleri bu sır tarifi keşfetmek ve burada da üretmek.

Laboratuvar ortamında test edip formülünü keşfediyor

Trabzon Ziraat Mühendisleri Odası'ndan da destek isteyen Uğur Alkurt Japonya'dan getirdiği süt reçellerini laboratuvar ortamında test etmeye ve incelemeye başlıyor.

Uzun incelemeler sonucu ise Japonya'da yediği reçelin formülüne ulaşıyor, tarifi bir kenara not ediyor ve Japonların tarifini sır gibi sakladığı reçelin tat ve kıvamını birebir yakaladığı reçeller yapmaya başlıyor. Köydeki sütlaç atölyesinde süt reçeli üretimine böylelikle başlayan Alkurt aynı zamanda çaylı, fındıklı, hurmalı ve karayemişli reçeller de üretiyor.

Ardından Alkurt'un reçellerinin ünü yayılıyor ve özellikle de süt reçeli olmak üzere kendi üretimi olan tüm reçeller için yurt içi ve yurt dışından sipariş üzerine sipariş almaya başlıyor.

Şimdi tüm dünyadan sipariş alıyor

yenihaberden

yenihaberden

Süt reçelinin tarifini bulmak için çok uğraştığını söyleyen ama bir Karadenizli olarak asla pes etmeyi düşünmediğini anlatan Trabzonlu adam başarısının sırrını şöyle anlatıyor:

"Japonya’da süt üretim tesislerine gittik. Ben orada süt reçeli ile tanıştım. Daha önce hiç görmediğim için ilgimi çekti. Orada birkaç araştırma yaptım, insanlara sordum. Onlar tarifini bize vermedi ama biz de Karadenizliyiz. Bu işin peşini bırakmadık. Üründen birkaç tane satın aldım ve dönüşte Trabzon'a getirerek tahlillerini yaptırdım. Böylece formülünü çözdüm ve üretime başladım. Süt ve diğer reçel çeşitlerim ilgi görüyor. Yurt içi ve yurt dışından siparişler alıyorum."

Trabzon'da üretilen süt reçelinin tamamen katkısız olduğunu ve tat ile kıvamı Japonya'dakiyle aynı olsa da kimyasallar barındırmayarak ondan farklılaştığını söyleyen Trabzon Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Coşkun Kuturoğlu ise şunları söylüyor:

"Uğur usta, Japonya’da ilgisini çeken süt reçelini Trabzon’a getirdi. Biz de oda olarak o dönemlerde süt ürünlerinin çeşitlendirilmesi ile alakalı çalışmalar yürütüyorduk. Sonra süt reçelinin çaydan ve fındıktan yapılabileceğini konuştuk. Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde bir hocamızla beraber Japonların yapmış olduğu süt reçelinin aynısını yaptık. Lakin onlarda kimyasallar kullanılmış, bizim yapmış olduğumuz ürün ise tamamen katkısız. Karadenizli olarak yöremizde yetişen karayemiş, çay ve fındıklı süt reçeli yaptık ve piyasaya sürdük."

Japon usulü olmasa da siz de evde yapmak isterseniz de son olarak süt reçeli tarifimizi de şöyle bırakalım: Süt reçeli tarifi.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

2

Zhanshina20 Eylül 2018 16:32
bu takdir edilmesi gereken bisey mi gercekten bilemedim..
Yanıtla
Lizzie Sparkling Bennett17 Eylül 2018 16:45
şimdi o da vermez tarif :D
Yanıtla

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?